Motivele posibile pentru care transpirația ta are un miros extrem de neplăcut. Ce spun specialiștii
Ți-ai mirosit vreodată transpirația în mod deliberat sau accidental și te-ai gândit „Hai că nu e chiar atât de rău!” Este sentimentul de familiaritate, sau sunt feromonii? În timp ce transpirația este un fenomen universal, uneori se întâmplă să aibă un miros extrem de neplăcut. Citește mai departe dacă vrei să aflii care sunt posibilele motive pentru care transpirația ta are un miros jignitor. Iată ce spun specialiștii.
- Care sunt posibilele motive pentru care transpirația ta are un miros extrem de neplăcut
- Ce spun specialiștii
Transpirația poate fi definită ca fiind un lichid limpede, sărat, produs de glandele din piele. Transpirația este modul în care corpul se răcește. Transpirația este normală atunci când este cald sau când faci exerciții fizice, ești anxios sau ai febră, dar și în timpul menopauzei. Dacă transpiri prea mult, se numește hiperhidroză. Cauzele includ tulburări ale tiroidei sau ale sistemului nervos, scăderea zahărului din sânge sau altă problemă de sănătate. Transpirația prea puțină, anhidroza, poate pune viața în pericol, deoarece corpul se poate supraîncălzi. Cauzele anhidrozei includ deshidratarea, arsurile și unele tulburări ale pielii.
Motivele posibile pentru care transpirația ta are un miros extrem de neplăcut
Corelația dintre ceea ce mănânci și cum miroși este una bine stabilită. Dacă, de exemplu, iei masa într-un local de mâncare italian, se întâmplă să simți că miroși exact ca acel loc, nu-i așa? Acest lucru se întâmplă atunci când mănânci alimente bogate în sulf. Asta înseamnă ceapă, usturoi și alte alimente care aparțin familiei allium. Acest lucru se întâmplă în esență deoarece atunci când aceste alimente care conțin organosulf sunt descompuse, ele sunt eliberate în fluxul sanguin. Acesta se mișcă în cele din urmă din corp prin plămâni prin aerul expirat și prin porii pielii sub formă de transpirație.
Hainele pe care le porți pot influența, evident, mirosul transpirației. Sintetic versus. natural. Din nou, naturalul câștigă, deoarece fibrele sintetice precum poliesterul tind să rețină transpirația în ele fără a o absorbi așa cum ar face bumbacul. În consecință, devine un teren propice pentru bacteriile care emană mirosul neplăcut. Cel mai rău lucru pe care l-ai putea face este să porți un tricou din poliester atunci când mergi la sală.
Data viitoare când folosești deodorant, amintește-ți că aceste produse, spre deosebire de antiperspirante, maschează doar pentru un timp mirosul neplăcut și când efectul dispare, mirosul nu numai că revine, este și mai jignitor. Componentele unui deodorant pot perturba populația bacteriană din axilă. Poate perturba echilibrul și eradica bacteriile bune, care sunt, de fapt, mai necesare organismului. Încearcă să nu folosești frecvent deodorante, dacă simți că mirosul este mai intens după ce deodorantul se estompează.
Legătura dintre hormoni și transpirație
Când corpul se află într-o situație stresantă, hormonul stresului cortizol este eliberat. Ca răspuns imediat, organismul transpiră abundent, ceea ce facilitează creșterea mai multor bacterii. De asemenea, scăderea nivelului de estrogen în timpul fazei de menopauză provoacă transpirație frecventă, în special în timpul nopții, pe care o numim „transpirație nocturnă”. Aceste bufeuri tind, de asemenea, să promoveze creșterea bacteriilor, care culminează la un miros neplăcut.
Totul, de la ceea ce mănânci până la ceea ce faci îmbraci, contează când vine vorba de mirosul corporal. Dușurile regulate, dieta bună și purtarea țesăturilor respirabile sunt câteva practici pe care trebuie să le faci pentru a scăpa de mirosul neplăcut.