Motivul pentru care este bine să mergi imediat după ce ai luat Lumina Sfântă la mormintele celor bătrâni. Superstiția pe care orice credincios trebuie să o respecte
Există multe tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie în noaptea de Înviere. Pe lângă superstițiile despre care se spune că îți aduc noroc și prosperitate, la fel de importantă este și cea în care oamenii se duc la mormintele celor adormiți, în special ale celor bătrâni.
- Motivul pentru care este bine să mergi imediat după ce ai luat Lumina Sfântă la mormintele celor bătrâni
- Superstiția pe care orice credincios trebuie să o respecte
Noaptea de Înviere are o semnficație importantă pentru creștini, dar mai ales pentru cei care au rude decedate, asta pentru că se spune că este bine ca și cei care au trecut în neființă să aibă lumină.
În acest fel, cei rămași în viață arată că se gândesc la rudele decedate, în special dacă printre aceștia se numără și bătrâni, fiind un gest prin care oamenii își arată recunoștința pentru cei adormiți.
De ce este bine să mergi cu Lumina Sfântă la mormintele celor bătrâni
Pe lângă gestul simbolic, Biserica are și o explicație pentru acest lucru. Totul pornește de la scrierile sfinte, căci în Vinerea Mare, are loc mântuirea, iar Iadul nu mai există.
Prin urmare, cei mai „vulnerabili”, potrivit preoților sunt persoanele decedate, asta pentru că, pentru ei, a avut loc deja Învierea în penultima zi din Săptămâna Patimilor.
Prin urmare, este bine ca lumina să fie dusă și celor care nu se mai află printre noi cât mai repede. La fel de important este și faptul că Vinerea și Sâmbăta Mare sunt alcătuiesc, de fapt, de Paște, o singură zi.
Ce alte superstiții mai trebuie să respecte creștinii
Se spune că în această zi nu este bine să te cerți cu cineva sau să blestemi, pentru că vei avea ghinion tot anul. Consecințe negative va avea și dacă înjuri sau nu vrei să ierți o persoana care ți-a greșit.
În această zi, cerurile se deschid, prin urmare se spune că rugăciunile sunt mai puternice, iar dorințele se pot îndeplini mai repede, chiar și cele care par că nu se vor materializa vreodată.
Important este și obiceiul de a da de pomană celor nevoiași, după ce preparatele tradiționale au fost sfințite în cadrul slujbei. Superstiția este respectată mai ales de cei care au rude decedate în familie.