Nivelul global al mărilor crește alarmant. Ce înseamnă acest lucru pentru orașele de coastă
Publicat pe 11.05.2025 la 13:38 Actualizat pe 11.05.2025 la 13:38
Timp de aproximativ 2.000 de ani, nivelul global al mărilor a variat puțin. Acest lucru s-a schimbat însă în secolul al XX-lea. Acestea au început să crească și nu s-au mai oprit de atunci, iar ritmul devine tot mai accelerat.
- Nivelul mărilor crește rapid
- O amenințare majoră pentru zonele de coastă
Oamenii de știință se străduiesc să înțeleagă ce înseamnă creșterea rapidă a nivelului mărilor, în timp ce președintele Donald Trump desființează agențiile însărcinate cu monitorizarea oceanelor.
Nivelul global al mărilor crește alarmant
Începând din anul 1993, sateliții au supravegheat cu atenție oceanele lumii, permițând oamenilor de știință să aibă o imagine clară a comportamentului acestora. Ce au dezvăluit este alarmant.
Potrivit unei unei analize recente a NASA a datelor din satelit, creșterea nivelului mării a fost neașteptat de mare anul trecut. Cu toate acestea, mai îngrijorătoare este tendința pe termen lung. Rata anuală de creștere a nivelului mării a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani, ceea ce a dus la o creștere a nivelului global al mării cu 5 cm din 1993, scrie cnn.com.
„Este ca și cum am pune piciorul pe pedala de accelerație. În timp ce alte semnale climatice fluctuează, nivelul global al mării are o „creștere persistentă”, a declarat Benjamin Hamlington, cercetător științific în cadrul Grupului pentru nivelul mării și gheață de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, pentru sursa anterior menționată.
Nivelul global al mării a crescut cu zece centimetri în ultimele trei decenii
Creșterea nivelului mării este cauzată în principal de doi factori legați de încălzirea globală, conform NASA: apa adăugată de topirea calotelor glaciare și a ghețarilor și expansiunea apei de mare pe măsură ce aceasta se încălzește.
În unele părți ale lumii, nivelurile sunt mai ridicate din cauza unei încurcături de factori, inclusiv curenții regionali, eroziunea și deplasarea terenurilor - unele din cauza proceselor naturale, cum ar fi mișcarea plăcilor tectonice, altele din cauza activităților umane, inclusiv extracția combustibililor fosili și a apelor subterane, mai scrie sursa anterior menționată.