Nu mai încărca telefonul în mașină. De ce e greșit să faci acest lucru
Cu toții ne încărcăm din când în când, dacă nu chiar zilnic, bateria telefonului, în mașină. Indiferent dacă avem de făcut un drum lung cu mașina, sau dacă suntem blocați în trafic, imediat cum vedem că ni se descarcă telefonul, conectăm cablul la portul USB al mașinii și îl punem la încărcat. Deși poate părea un gest inofensiv, ba chiar nesemnificativ, încărcarea bateriei telefonului în mașină, este o mare greșeală. Iată de ce este nu e bine să faci acest lucru.
- Nu mai încărca telefonul în mașină
- De ce e greșit să faci acest lucru
Fie că avem de parcurs mai mulți km, fie că suntem blocați în trafic, atunci când rămânem fără baterie la telefon, este o adevărată tragedie. La prima vedere, este un gest inofensiv, ba chiar nesemnificativ să conectăm telefonul la portul USB al mașinii. Dar, dacă nu suntem într-o situație cu adevărat disperată, încărcarea bateriei telefonului în timpul drumului cu mașina ar putea fi o mare greșeală.
De ce e greșit să încarci telefonul în mașină
E bine să știi că portul USB al mașinii furnizează mai puțină energie electrică decât este necesar să încarci telefonul. Astfel, smartphone-ul s-ar putea bloca în timp ce își încarcă bateria sau, cel mai rău, să nu se încarce deloc. Atunci când punem telefonul la încărcat în mașină vedem că nivelul bateriei crește extrem de puțin, și asta pentru că telefonul folosește mai multă putere decât poate oferi încărcătorul mașinii.
Experiții sunt de părere că smartphone-urile nu ar trebui încărcate nici la bricheta autovechiculului pentru că adaptorul folosește 12V, în timp ce telefoanele folosesc în general 5V.
De altfel, un risc pentru telefon poate fi reprezentat și faptul că adaptorul nu funcționează cum trebuie sau nu este fabricat de producătorul mașinii. În plus, încărcarea folosind alte cabluri decât acela original – asta însemnând, automat, că și acela din mașină este pe lista neagră - ar putea să-i strice bateria.
„Cu toate acestea, dacă adaptorul nu funcționează bine sau dacă nu este făcut de către producătorul mașinii, poate trimite prea multă putere în telefon și astfel există riscul să-l avarieze. De cele mai multe ori nu realizezi imediat dacă au fost avarii, pentru că bateria este cea afectată în primă instanță, diminuând starea de sănătate a bateriei.”, a fost declarația unui expert în tehnologie.
De asemenea, încărcarea telefonului în mașină poate duce și la degradarea portului USB sau poate strica placa de bază a device-ului.
„În cel mai rău caz ar putea deteriora portul de încărcare al telefonului sau placa de bază în sine, o piesă foarte scumpă. O regulă generală bună este să utilizezi întotdeauna încărcătorul de mașină oficial al producătorului telefonului, pentru a asigura cea mai înaltă calitate și o reglare adecvată a puterii”, a mai spus el.
De asemenea, dacă alegem să ne încărcăm telefonul când suntem pe drum, vom consuma și din bateria mașinii, lucru care nu reprezintă o mare problemă pentru modelele noi de autovehicule, dar dacă pentru un model mai vechi, ar fi indicat să evităm să consumam și așa bateria mașinii.
Citește și Ce se întâmplă dacă tastezi codul 0* pe telefonul mobil. Abia acum s-a aflat de acest truc