Live acum Mireasa. Capriciile iubirii
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.01.2025 la 17:55 Actualizat pe 10.01.2025 la 17:55

Parastasul este mai mult decât o simplă ceremonie – este un act de iubire, respect și recunoștință față de cei dragi care nu mai sunt printre noi. În acest moment de profundă emoție, fiecare detaliu contează, iar mâncărurile servite capătă o încărcătură simbolică aparte. Preparatele tradiționale, pregătite cu grijă și dăruire, devin o expresie a legăturii care continuă să existe între generații, un gest prin care memoria celor plecați rămâne vie. Acest articol îți oferă patru rețete autentice, alese pentru a aduce un omagiu delicat și plin de respect, transformând meniul de parastas într-o mărturie a iubirii pentru cei plecați dintre noi.

1. Pilaful cu pulpă de pui, un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire

Pilaful cu pulpă de pui este un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire, în special în cultura românească. Procesul de pregătire începe cu alegerea ingredientelor necesare: pulpe de pui, orez, ceapă, morcovi, ardei, roșii, usturoi, dar și diverse condimente precum sare, piper și cimbru.

Pulpele de pui se spală și, opțional, se curăță de piele, după care se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Separat, se călește ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii și ardeii tăiați cubulețe.

Orezul se spală și se adaugă peste legume, se amestecă bine și se lasă la călit câteva minute. Se adaugă apoi pulpele de pui, roșiile tocate, usturoiul pisat și condimentele, se acoperă cu apă și se lasă la fiert până când orezul este gata. Timpul total de gătit este de aproximativ o oră și jumătate.

Din punct de vedere cultural, pilaful cu pulpă de pui are o semnificație deosebită la masa de pomenire. În tradiția românească, pilaful este un preparat frecvent întâlnit și adesea ales pentru pachetele de parastas datorită ușurinței de preparare și a gustului bogat, precum și a consistenței.

În ceea ce privește prezentarea pilafului, acesta poate fi servit în porții individuale, în boluri mici sau în caserole de plastic, garnisit cu pătrunjel tocat și lămâie. Preparatul poate fi depozitat în frigider, într-un recipient etanș, pentru maximum 3-4 zile.

2. Sarmalele cu carne de porc, nelipsite de pe masa de la parastas

Sarmalele cu carne de porc sunt unul dintre cele mai iubite și emblematice preparate ale bucătăriei românești, iar prezența lor pe masa de parastas nu este întâmplătoare. Aceste rulouri din foi de varză murată, umplute cu carne de porc tocată, orez și condimente, sunt considerate un simbol al generozității și ospitalității. Gătite cu răbdare și multă grijă, sarmalele aduc un plus de căldură și autenticitate momentului, fiind o adevărată mângâiere pentru sufletele celor care participă la ceremonie.

Prepararea sarmalelor pentru un parastas implică o atenție deosebită la detalii. Alegerea ingredientelor de calitate, a cărnii proaspete și a verzei murate cu gust echilibrat este esențială pentru a obține acel gust desăvârșit, care evocă amintiri și legături strânse între generații.

De obicei, sarmalele sunt gătite într-un vas mare, cu straturi de varză, foi de dafin și suc de roșii, apoi lăsate să fiarbă lent, astfel încât toate aromele să se îmbine perfect. Mirosul care se răspândește în bucătărie în timp ce sarmalele se gătesc devine un simbol al grijii și al respectului pentru evenimentul solemn.

Pe masa de parastas, sarmalele nu sunt doar un deliciu culinar, ci și un simbol al comuniunii și al tradiției. Ele sunt servite cu mămăligă fierbinte și smântână, oferind un sentiment de confort și apropiere. Este important, însă, să fie consumate calde, pentru a-și păstra savoarea.

3. Chifteluțe cu pui și piure de cartofi, o alegere mai deosebită

Chifteluțele cu pui și piureul de cartofi pot fi o alegere deosebită pentru un meniu de parastas, permițându-ți să aduci un plus de originalitate mesei, dar și să respecți tradițiile culinare românești.

Pentru prepararea chifteluțelor cu pui, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame de carne de pui tocată, o ceapă, doi căței de usturoi, un ou, două linguri de pesmet, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit. Într-un castron, pune carnea de pui tocată și amestec-o cu ceapa și usturoiul tocate mărunt, oul, pesmetul, sarea și piperul. Din această compoziție formează chifteluțe și prăjește-le în ulei încins până când devin aurii.

Piureul de cartofi este un acompaniament ideal pentru chifteluțele de pui. Pentru a-l pregăti îți sunt necesare următoarele ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 de grame de unt, 100 de mililitri de lapte, sare și piper după gust. Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt gata, se scurg de apă, se adaugă untul și laptele și se pasează până se obține o consistență cremoasă.

4. Friptura de porc și cartofi la cuptor, o variantă sigură pentru mesele de pomenire

Friptura de porc și cartofii la cuptor sunt un fel de mâncare tradițional românesc, adesea prezent pe masa de pomenire. Rețeta este simplă, dar rezultatul este întotdeauna delicios. Ingrediente necesare pentru această rețetă sunt: 1 kg de carne de porc, 1 kg de cartofi, 3-4 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, oțet și ulei. Vei avea nevoie, de asemenea, de un cuptor și o tavă pentru gătit.

Procesul de preparare începe prin curățarea și tăierea cartofilor în bucăți potrivite. Carnea de porc se taie în bucăți mai mari, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru și usturoi pisat, după care se adaugă într-o tavă, se stropesc cu oțet și ulei, apoi se adaugă cartofii. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă la copt timp de aproximativ o oră și jumătate sau până când carnea și cartofii sunt bine rumeniți.

Friptura de porc și cartofii la cuptor au o importanță deosebită în cadrul unei mese de pomenire. În tradiția românească, parastasul este momentul în care familia și prietenii se adună pentru a împărtăși o masă în memoria celui decedat. Carnea de porc este considerată un simbol al belșugului și al prospețimii, iar cartofii reprezintă simbolul pământului, legat de ideea de renaștere și regenerare.

Pentru a scăpa de grija cumpărăturilor și a pregătirii mesei de pomenire, dar și pentru a trece mai ușor peste emoțiile unui astfel de moment, poți comanda pachete pentru parastas de la firmele de catering care livrează mâncarea acasă.

În articolul
(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri interne
Român, mort în timpul unei expediții în Chile. Bărbatul avea 57 de ani 
  • Român mort în Chile
  • Un bărbat în vârstă de 57 de ani și-a pierdut viața în timpul unei expediții
Showbiz intern
Mihaela Rădulescu, primele declarații după ce și-a pierdut mama. Marilena Țiganu s-a stins din viață la 83 de ani
  • Durere în familia Rădulescu
  • Primele cuvinte ale Mihaelei Rădulescu după moartea mamei sale, Marilena Țiganu
Showbiz intern
Sile Cămătaru, din nou bunic! Fiica lui, Daiana, e însărcinată
  • Sile Cămătaru devine din nou bunic
  • Fiica lui, Daiana, este însărcinată
Emisiuni TV
Marea finală Mireasa: publicul a ales cuplul câștigător. Cine sunt cei care au cucerit telespectatorii
  • Mireasa, finala sezonului 12
  • Cuplul câștigător care a cucerit telespectatori
Showbiz intern
Scandal la o nuntă unde a cântat Florin Salam! Cântărețul, pus la respect: "De ce nu cânți tu singur"
  • Florin Salam, pus la respect la o nuntă
  • Ce i s-a reproșat manelistului
Showbiz intern
Coincidență bizară! Ce legătură există între moartea mamei Laurei Cosoi și moartea mamei Mihaelei Rădulescu
  • Legătura bizară
  • Mama Laurei Cosoi și mama Mihaelei Rădulescu au murit în aceeași zi, la doi ani distanță
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Vremea 16 decembrie - 12 ianuarie. Sfârşitul anului aduce temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei
recomandare pe as.ro
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: “E mai bine să nu ştie lumea”
Romania TV
Dezastru total pentru angajaţi şi pensionari. Anunţul apocaliptic făcut de Bolojan pentru 2026
Romania TV
Momente ȘOCANTE pentru Vlăduța Lupău, după concertul fabulos de la Cluj. Un hoț i-a furat geanta Louis Vuitton: Am avut ceva bani în ea, că aveam de făcut plăți
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Motivul pentru care supermarketurile din România nu au ferestre. Vei privi altfel magazinele de acum
recomandare pe playtech.ro
La ce ajută Certificatul de urbanism: tot ce trebuie să ştii despre act
recomandare pe redactia.ro
Reacția neașteptată a iubitului Rodicăi Stănoiu după ce femeia a fost deshumată la doar câteva zile de la înmormântare. Prima poză cu tânărul IUBARET
recomandare pe redactia.ro
Nicusot Dan , gest RAR la PARADA!! Nu s-a mai intamplat asta cu un presedinte in ultimii ani
recomandare pe Ciao.ro
ULTIMĂ ORĂ! Moment de panică, în direct, la Radio ZU! Morar, Buzdugan și Emma, evacuați de urgență
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce a văzut toată lumea după ce prezentatoarea TV s-a întins prea tare. „Mi s-a rupt bluza”
recomandare pe bzi.ro
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
recomandare pe bzi.ro
Denise Rifai a făcut furori la evenimentul Adinei Buzatu! Toate privirile au fost îndreptate către ea! – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Volodimir Zelenski se întâlnește cu Emmanuel Macron în Franța, după discuțiile privind acordul de pace între SUA și Ucraina
recomandare pe dailybusiness.ro
După întâlnirea SUA-Ucraina din Florida, atenția se îndreaptă asupra lui Putin
recomandare pe Jurnalul.ro
Gata cu joaca! Horoscopul dragostei, 15–21 decembrie 2025: Adevăruri incomode ies la iveală
recomandare pe a1.ro
Gabi Tamaș dorește să facă o schimbare în carieră. De ce se teme cel mai tare, după doi ani de la retragerea din activitate