Live acum X Factor
Prime time 20:30/ X Factor
Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.01.2025 la 17:55 Actualizat pe 10.01.2025 la 17:55

Parastasul este mai mult decât o simplă ceremonie – este un act de iubire, respect și recunoștință față de cei dragi care nu mai sunt printre noi. În acest moment de profundă emoție, fiecare detaliu contează, iar mâncărurile servite capătă o încărcătură simbolică aparte. Preparatele tradiționale, pregătite cu grijă și dăruire, devin o expresie a legăturii care continuă să existe între generații, un gest prin care memoria celor plecați rămâne vie. Acest articol îți oferă patru rețete autentice, alese pentru a aduce un omagiu delicat și plin de respect, transformând meniul de parastas într-o mărturie a iubirii pentru cei plecați dintre noi.

1. Pilaful cu pulpă de pui, un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire

Pilaful cu pulpă de pui este un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire, în special în cultura românească. Procesul de pregătire începe cu alegerea ingredientelor necesare: pulpe de pui, orez, ceapă, morcovi, ardei, roșii, usturoi, dar și diverse condimente precum sare, piper și cimbru.

Pulpele de pui se spală și, opțional, se curăță de piele, după care se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Separat, se călește ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii și ardeii tăiați cubulețe.

Orezul se spală și se adaugă peste legume, se amestecă bine și se lasă la călit câteva minute. Se adaugă apoi pulpele de pui, roșiile tocate, usturoiul pisat și condimentele, se acoperă cu apă și se lasă la fiert până când orezul este gata. Timpul total de gătit este de aproximativ o oră și jumătate.

Din punct de vedere cultural, pilaful cu pulpă de pui are o semnificație deosebită la masa de pomenire. În tradiția românească, pilaful este un preparat frecvent întâlnit și adesea ales pentru pachetele de parastas datorită ușurinței de preparare și a gustului bogat, precum și a consistenței.

În ceea ce privește prezentarea pilafului, acesta poate fi servit în porții individuale, în boluri mici sau în caserole de plastic, garnisit cu pătrunjel tocat și lămâie. Preparatul poate fi depozitat în frigider, într-un recipient etanș, pentru maximum 3-4 zile.

2. Sarmalele cu carne de porc, nelipsite de pe masa de la parastas

Sarmalele cu carne de porc sunt unul dintre cele mai iubite și emblematice preparate ale bucătăriei românești, iar prezența lor pe masa de parastas nu este întâmplătoare. Aceste rulouri din foi de varză murată, umplute cu carne de porc tocată, orez și condimente, sunt considerate un simbol al generozității și ospitalității. Gătite cu răbdare și multă grijă, sarmalele aduc un plus de căldură și autenticitate momentului, fiind o adevărată mângâiere pentru sufletele celor care participă la ceremonie.

Prepararea sarmalelor pentru un parastas implică o atenție deosebită la detalii. Alegerea ingredientelor de calitate, a cărnii proaspete și a verzei murate cu gust echilibrat este esențială pentru a obține acel gust desăvârșit, care evocă amintiri și legături strânse între generații.

De obicei, sarmalele sunt gătite într-un vas mare, cu straturi de varză, foi de dafin și suc de roșii, apoi lăsate să fiarbă lent, astfel încât toate aromele să se îmbine perfect. Mirosul care se răspândește în bucătărie în timp ce sarmalele se gătesc devine un simbol al grijii și al respectului pentru evenimentul solemn.

Pe masa de parastas, sarmalele nu sunt doar un deliciu culinar, ci și un simbol al comuniunii și al tradiției. Ele sunt servite cu mămăligă fierbinte și smântână, oferind un sentiment de confort și apropiere. Este important, însă, să fie consumate calde, pentru a-și păstra savoarea.

3. Chifteluțe cu pui și piure de cartofi, o alegere mai deosebită

Chifteluțele cu pui și piureul de cartofi pot fi o alegere deosebită pentru un meniu de parastas, permițându-ți să aduci un plus de originalitate mesei, dar și să respecți tradițiile culinare românești.

Pentru prepararea chifteluțelor cu pui, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame de carne de pui tocată, o ceapă, doi căței de usturoi, un ou, două linguri de pesmet, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit. Într-un castron, pune carnea de pui tocată și amestec-o cu ceapa și usturoiul tocate mărunt, oul, pesmetul, sarea și piperul. Din această compoziție formează chifteluțe și prăjește-le în ulei încins până când devin aurii.

Piureul de cartofi este un acompaniament ideal pentru chifteluțele de pui. Pentru a-l pregăti îți sunt necesare următoarele ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 de grame de unt, 100 de mililitri de lapte, sare și piper după gust. Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt gata, se scurg de apă, se adaugă untul și laptele și se pasează până se obține o consistență cremoasă.

4. Friptura de porc și cartofi la cuptor, o variantă sigură pentru mesele de pomenire

Friptura de porc și cartofii la cuptor sunt un fel de mâncare tradițional românesc, adesea prezent pe masa de pomenire. Rețeta este simplă, dar rezultatul este întotdeauna delicios. Ingrediente necesare pentru această rețetă sunt: 1 kg de carne de porc, 1 kg de cartofi, 3-4 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, oțet și ulei. Vei avea nevoie, de asemenea, de un cuptor și o tavă pentru gătit.

Procesul de preparare începe prin curățarea și tăierea cartofilor în bucăți potrivite. Carnea de porc se taie în bucăți mai mari, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru și usturoi pisat, după care se adaugă într-o tavă, se stropesc cu oțet și ulei, apoi se adaugă cartofii. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă la copt timp de aproximativ o oră și jumătate sau până când carnea și cartofii sunt bine rumeniți.

Friptura de porc și cartofii la cuptor au o importanță deosebită în cadrul unei mese de pomenire. În tradiția românească, parastasul este momentul în care familia și prietenii se adună pentru a împărtăși o masă în memoria celui decedat. Carnea de porc este considerată un simbol al belșugului și al prospețimii, iar cartofii reprezintă simbolul pământului, legat de ideea de renaștere și regenerare.

Pentru a scăpa de grija cumpărăturilor și a pregătirii mesei de pomenire, dar și pentru a trece mai ușor peste emoțiile unui astfel de moment, poți comanda pachete pentru parastas de la firmele de catering care livrează mâncarea acasă.

În articolul
(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Bogdan Vlădău, tată implicat în creșterea fiicei sale, Katia. Cât de atent este cu micuța sa, după divorțul de Gina Chirilă: „Aș opri timpul”
  • Bogdan Vlădău, tată implicat în creșterea fiicei sale, Katia
  • Cât de atent este cu micuța sa, după divorțul de Gina Chirilă
Showbiz intern
Alexia Eram, o nouă imagine cu iubitul ei. Cum s-au afișat împreună cei doi îndrăgostiți | FOTO
  • Alexia Eram, o nouă imagine cu iubitul ei
  • Cum s-au afișat împreună cei doi îndrăgostiți
Retete
Cele mai bune deserturi pe care să le faci în timpul postului. Sunt delicioase și îi vei surprinde pe cei dragi
  • Cele mai bune deserturi pe care să le faci în timpul postului
  • Sunt delicioase și îi vei surprinde pe cei dragi
Stiri interne
Ai fost mușcat de căpușă? Simptomele care pot indica boala Lyme
  • Ai fost mușcat de căpușă?
  • Simptomele care pot indica boala Lyme
Showbiz intern
Selly și Smaranda Ștîrbu, vacanță exclusivistă! Ce destinație europeană au ales pentru distracție | FOTO
  • Selly și Smaranda Ștîrbu, vacanță exclusivistă!
  • Ce destinație europeană au ales pentru distracție
Horoscop
Zodiile care se vor despărți în luna august. Nativii vor avea de suferit
  • Zodiile care se vor despărți în luna august
  • Nativii vor suferi nespus
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Angelica, una din victimele tragediei din Deltă, visa de mult la acest concediu. Mărturia sfâşietoare a mamei
recomandare pe as.ro
Milionarul român cu trei pensii, dezvăluiri şocante! Ce s-a întâmplat în biroul său: “Nu e bine să mă apuc acum să vorbesc”
Romania TV
Ada Galeș are cancer. Celebra actriță a fost operată: Încerc să îmi acopăr gaura dintre nas și gură pe care o am. Am ochii în lacrimi și mi-e frică
Romania TV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
recomandare pe antena3.ro
Cum arată pe interior casa veche de 100 de ani a baronului Neuman din Arad, care se vinde cu 2,4 milioane € 
recomandare pe antena3.ro
O rusoaică spune cum a fost la mare, în resortul lui Kim Jong Un: Au anulat avionul, ne-au dus cu trenul. Un tren pentru 13 oameni
recomandare pe antena3.ro
Șoc pentru o tânără care a crezut că face baie în apa „spumoasă și sărată” a mării. După ce a postat filmarea a aflat unde era, de fapt
recomandare pe playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu a angajat un avocat, descoperirea care....
recomandare pe playtech.ro
Semnul făcut de Elena Udrea la ieşirea din penitenciar analizat abia acum! Mesajul este clar, nu este prima oară când face asta
recomandare pe redactia.ro
Suma neașteptată pe care David Popovici o încasează după aurul mondial la natație
recomandare pe redactia.ro
Detaliul care schimbă totul în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-a descoperit pe camera video a austriacului
recomandare pe Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
recomandare pe bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
recomandare pe bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
recomandare pe dailybusiness.ro
Locuri de muncă pentru români în ţările UE. Ce posturi sunt disponibile şi ce salarii se oferă
recomandare pe dailybusiness.ro
Salariile şi sporurile vor fi îngheţate în 2026. Ce alte beneficii vor fi restrânse de Guvernul Bolojan
recomandare pe Jurnalul.ro
Săptămână de aur: Top 5 zodii norocoase între 28 Iulie și 3 August 2025
recomandare pe a1.ro
Ionela Coșa și George Vornicu sunt noii concurenți de la Insula Iubirii sezonul 9. Cu ce se ocupă și cum a început povestea lor de dragoste