Live acum Spynews TV (r)
Prime time 19:00 Petrecem in familie
Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.01.2025 la 17:55 Actualizat pe 10.01.2025 la 17:55

Parastasul este mai mult decât o simplă ceremonie – este un act de iubire, respect și recunoștință față de cei dragi care nu mai sunt printre noi. În acest moment de profundă emoție, fiecare detaliu contează, iar mâncărurile servite capătă o încărcătură simbolică aparte. Preparatele tradiționale, pregătite cu grijă și dăruire, devin o expresie a legăturii care continuă să existe între generații, un gest prin care memoria celor plecați rămâne vie. Acest articol îți oferă patru rețete autentice, alese pentru a aduce un omagiu delicat și plin de respect, transformând meniul de parastas într-o mărturie a iubirii pentru cei plecați dintre noi.

1. Pilaful cu pulpă de pui, un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire

Pilaful cu pulpă de pui este un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire, în special în cultura românească. Procesul de pregătire începe cu alegerea ingredientelor necesare: pulpe de pui, orez, ceapă, morcovi, ardei, roșii, usturoi, dar și diverse condimente precum sare, piper și cimbru.

Pulpele de pui se spală și, opțional, se curăță de piele, după care se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Separat, se călește ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii și ardeii tăiați cubulețe.

Orezul se spală și se adaugă peste legume, se amestecă bine și se lasă la călit câteva minute. Se adaugă apoi pulpele de pui, roșiile tocate, usturoiul pisat și condimentele, se acoperă cu apă și se lasă la fiert până când orezul este gata. Timpul total de gătit este de aproximativ o oră și jumătate.

Din punct de vedere cultural, pilaful cu pulpă de pui are o semnificație deosebită la masa de pomenire. În tradiția românească, pilaful este un preparat frecvent întâlnit și adesea ales pentru pachetele de parastas datorită ușurinței de preparare și a gustului bogat, precum și a consistenței.

În ceea ce privește prezentarea pilafului, acesta poate fi servit în porții individuale, în boluri mici sau în caserole de plastic, garnisit cu pătrunjel tocat și lămâie. Preparatul poate fi depozitat în frigider, într-un recipient etanș, pentru maximum 3-4 zile.

2. Sarmalele cu carne de porc, nelipsite de pe masa de la parastas

Sarmalele cu carne de porc sunt unul dintre cele mai iubite și emblematice preparate ale bucătăriei românești, iar prezența lor pe masa de parastas nu este întâmplătoare. Aceste rulouri din foi de varză murată, umplute cu carne de porc tocată, orez și condimente, sunt considerate un simbol al generozității și ospitalității. Gătite cu răbdare și multă grijă, sarmalele aduc un plus de căldură și autenticitate momentului, fiind o adevărată mângâiere pentru sufletele celor care participă la ceremonie.

Prepararea sarmalelor pentru un parastas implică o atenție deosebită la detalii. Alegerea ingredientelor de calitate, a cărnii proaspete și a verzei murate cu gust echilibrat este esențială pentru a obține acel gust desăvârșit, care evocă amintiri și legături strânse între generații.

De obicei, sarmalele sunt gătite într-un vas mare, cu straturi de varză, foi de dafin și suc de roșii, apoi lăsate să fiarbă lent, astfel încât toate aromele să se îmbine perfect. Mirosul care se răspândește în bucătărie în timp ce sarmalele se gătesc devine un simbol al grijii și al respectului pentru evenimentul solemn.

Pe masa de parastas, sarmalele nu sunt doar un deliciu culinar, ci și un simbol al comuniunii și al tradiției. Ele sunt servite cu mămăligă fierbinte și smântână, oferind un sentiment de confort și apropiere. Este important, însă, să fie consumate calde, pentru a-și păstra savoarea.

3. Chifteluțe cu pui și piure de cartofi, o alegere mai deosebită

Chifteluțele cu pui și piureul de cartofi pot fi o alegere deosebită pentru un meniu de parastas, permițându-ți să aduci un plus de originalitate mesei, dar și să respecți tradițiile culinare românești.

Pentru prepararea chifteluțelor cu pui, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame de carne de pui tocată, o ceapă, doi căței de usturoi, un ou, două linguri de pesmet, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit. Într-un castron, pune carnea de pui tocată și amestec-o cu ceapa și usturoiul tocate mărunt, oul, pesmetul, sarea și piperul. Din această compoziție formează chifteluțe și prăjește-le în ulei încins până când devin aurii.

Piureul de cartofi este un acompaniament ideal pentru chifteluțele de pui. Pentru a-l pregăti îți sunt necesare următoarele ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 de grame de unt, 100 de mililitri de lapte, sare și piper după gust. Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt gata, se scurg de apă, se adaugă untul și laptele și se pasează până se obține o consistență cremoasă.

4. Friptura de porc și cartofi la cuptor, o variantă sigură pentru mesele de pomenire

Friptura de porc și cartofii la cuptor sunt un fel de mâncare tradițional românesc, adesea prezent pe masa de pomenire. Rețeta este simplă, dar rezultatul este întotdeauna delicios. Ingrediente necesare pentru această rețetă sunt: 1 kg de carne de porc, 1 kg de cartofi, 3-4 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, oțet și ulei. Vei avea nevoie, de asemenea, de un cuptor și o tavă pentru gătit.

Procesul de preparare începe prin curățarea și tăierea cartofilor în bucăți potrivite. Carnea de porc se taie în bucăți mai mari, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru și usturoi pisat, după care se adaugă într-o tavă, se stropesc cu oțet și ulei, apoi se adaugă cartofii. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă la copt timp de aproximativ o oră și jumătate sau până când carnea și cartofii sunt bine rumeniți.

Friptura de porc și cartofii la cuptor au o importanță deosebită în cadrul unei mese de pomenire. În tradiția românească, parastasul este momentul în care familia și prietenii se adună pentru a împărtăși o masă în memoria celui decedat. Carnea de porc este considerată un simbol al belșugului și al prospețimii, iar cartofii reprezintă simbolul pământului, legat de ideea de renaștere și regenerare.

Pentru a scăpa de grija cumpărăturilor și a pregătirii mesei de pomenire, dar și pentru a trece mai ușor peste emoțiile unui astfel de moment, poți comanda pachete pentru parastas de la firmele de catering care livrează mâncarea acasă.

În articolul
(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Irina Fodor își sărbătorește ziua de naștere! Prezentatoarea Asia Express a împlinit 37 de ani | FOTO
  • Irina Fodor a împlinit 37 de ani
  • Ce urare și-a dedicat prezentatoarea Asia Express
Stiri internationale
Văduva lui Charlie Kirk, Erika, mesaj tranșant! Ce i-a transmis femeia celui care i-a împușcat soțul: "Nu aveţi idee ce aţi dezlănţuit"
  • Văduva lui Charlie Kirk aruncă săgeți spre cel care i-a omorât soțul
  • Ce mesaj tranșant i-a transmis
Showbiz intern
Nicoleta Luciu a împlinit 45 de ani! Ce urare emoționantă i-a făcut sora ei, Iuliana Luciu
  • Nicoleta Luciu a împlinit 45 de ani
  • Sora actriței, Iuliana Luciu, urare emoționantă
Showbiz intern
Ella Vișan și ispita Andreea Crăciun de la insula iubirii, întâlnire neașteptată. Cele două s-au postat împreună | FOTO
  • Ella Vișan și ispita Andreea Crăciun s-au întâlnit
  • Cum s-au postat cele două
Showbiz intern
Laura Cosoi, mesaj emoționant de ziua tatălui ei, care nu mai este printre noi. Ce surpriză i-ar fi făcut vedeta dacă încă era în viață
  • Laura Cosoi, mesaj emoționant de ziua tatălui
  • Ce ar fi făcut prezentatoare TV dacă tatăl ei încă era în viață
Emisiuni TV
Mattia Carnessali, declarații exclusive la XNS! Fosta ispită masculină de la Insula Iubirii formează un cuplu cu Cristina Scarlevschi
  • Mattia Carnessali și Cristina Scarlevschi formează un cuplu
  • Mattia, declarații exclusive la XNS
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Cum a reuşit o profesoară să îşi cumpere casa visurilor la doar 12.500 € în Italia
recomandare pe as.ro
„Dă-mi 3.000 de euro și fac un penalty!” Patronul străin care dă cărțile pe față despre blaturile din România
Romania TV
Ce studii are, de fapt, Gigi Becali. Patronul FCSB și-a scos facultatea pe care a absolvit-o din CV
Romania TV
Nu sunt bani de pensii şi salarii, dar Guvernul dă bani de murături. Cine primeşte!
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Un garaj construit legal, lipit de casă, trebuie intabulat? Ce spune legea
recomandare pe playtech.ro
Actele necesare pentru demolarea unei case moștenite. Proceduri și taxe
recomandare pe redactia.ro
Zodiile care vor suferi teribil în acest weekend. Au parte de încercări grele
recomandare pe redactia.ro
Ședință furtunoasă la FRF. S-a luat decizia în cazul lui Mircea Lucescu. Cine va fi selecționer la meciul cu Austria
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Maria Sharapova şi-a înnebunit fanii cu apariția în costum de baie
recomandare pe bzi.ro
Dureros! Ultimul mesaj al soției lui Charlie Kirk, postat cu doar câteva ore înainte de asasinarea activistului
recomandare pe bzi.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 48 de ani! Vedeta ne spune de ce trebuie să slăbim imediat ce ne întoarcem din vacanță – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Ramona Olaru, dezvăluiri despre relațiile din trecut. Cum a reușit celebra asistentă TV să evolueze pe plan personal
recomandare pe dailybusiness.ro
Peste 120 de muncitori prinși la negru în doar cinci zile. Ministrul Florin Manole promite toleranță zero
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 15 - 21 septembrie 2025. Adevărul iese la iveală, indiferent dacă suntem sau nu pregătiți
recomandare pe a1.ro
Cum arată fetele lui Serghei Mizil de la Asia Express Drumul Eroilor. Concurentul se mândrește cu fiicele sale