Live acum XNS
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.01.2025 la 17:55 Actualizat pe 10.01.2025 la 17:55

Parastasul este mai mult decât o simplă ceremonie – este un act de iubire, respect și recunoștință față de cei dragi care nu mai sunt printre noi. În acest moment de profundă emoție, fiecare detaliu contează, iar mâncărurile servite capătă o încărcătură simbolică aparte. Preparatele tradiționale, pregătite cu grijă și dăruire, devin o expresie a legăturii care continuă să existe între generații, un gest prin care memoria celor plecați rămâne vie. Acest articol îți oferă patru rețete autentice, alese pentru a aduce un omagiu delicat și plin de respect, transformând meniul de parastas într-o mărturie a iubirii pentru cei plecați dintre noi.

1. Pilaful cu pulpă de pui, un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire

Pilaful cu pulpă de pui este un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire, în special în cultura românească. Procesul de pregătire începe cu alegerea ingredientelor necesare: pulpe de pui, orez, ceapă, morcovi, ardei, roșii, usturoi, dar și diverse condimente precum sare, piper și cimbru.

Pulpele de pui se spală și, opțional, se curăță de piele, după care se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Separat, se călește ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii și ardeii tăiați cubulețe.

Orezul se spală și se adaugă peste legume, se amestecă bine și se lasă la călit câteva minute. Se adaugă apoi pulpele de pui, roșiile tocate, usturoiul pisat și condimentele, se acoperă cu apă și se lasă la fiert până când orezul este gata. Timpul total de gătit este de aproximativ o oră și jumătate.

Din punct de vedere cultural, pilaful cu pulpă de pui are o semnificație deosebită la masa de pomenire. În tradiția românească, pilaful este un preparat frecvent întâlnit și adesea ales pentru pachetele de parastas datorită ușurinței de preparare și a gustului bogat, precum și a consistenței.

În ceea ce privește prezentarea pilafului, acesta poate fi servit în porții individuale, în boluri mici sau în caserole de plastic, garnisit cu pătrunjel tocat și lămâie. Preparatul poate fi depozitat în frigider, într-un recipient etanș, pentru maximum 3-4 zile.

2. Sarmalele cu carne de porc, nelipsite de pe masa de la parastas

Sarmalele cu carne de porc sunt unul dintre cele mai iubite și emblematice preparate ale bucătăriei românești, iar prezența lor pe masa de parastas nu este întâmplătoare. Aceste rulouri din foi de varză murată, umplute cu carne de porc tocată, orez și condimente, sunt considerate un simbol al generozității și ospitalității. Gătite cu răbdare și multă grijă, sarmalele aduc un plus de căldură și autenticitate momentului, fiind o adevărată mângâiere pentru sufletele celor care participă la ceremonie.

Prepararea sarmalelor pentru un parastas implică o atenție deosebită la detalii. Alegerea ingredientelor de calitate, a cărnii proaspete și a verzei murate cu gust echilibrat este esențială pentru a obține acel gust desăvârșit, care evocă amintiri și legături strânse între generații.

De obicei, sarmalele sunt gătite într-un vas mare, cu straturi de varză, foi de dafin și suc de roșii, apoi lăsate să fiarbă lent, astfel încât toate aromele să se îmbine perfect. Mirosul care se răspândește în bucătărie în timp ce sarmalele se gătesc devine un simbol al grijii și al respectului pentru evenimentul solemn.

Pe masa de parastas, sarmalele nu sunt doar un deliciu culinar, ci și un simbol al comuniunii și al tradiției. Ele sunt servite cu mămăligă fierbinte și smântână, oferind un sentiment de confort și apropiere. Este important, însă, să fie consumate calde, pentru a-și păstra savoarea.

3. Chifteluțe cu pui și piure de cartofi, o alegere mai deosebită

Chifteluțele cu pui și piureul de cartofi pot fi o alegere deosebită pentru un meniu de parastas, permițându-ți să aduci un plus de originalitate mesei, dar și să respecți tradițiile culinare românești.

Pentru prepararea chifteluțelor cu pui, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame de carne de pui tocată, o ceapă, doi căței de usturoi, un ou, două linguri de pesmet, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit. Într-un castron, pune carnea de pui tocată și amestec-o cu ceapa și usturoiul tocate mărunt, oul, pesmetul, sarea și piperul. Din această compoziție formează chifteluțe și prăjește-le în ulei încins până când devin aurii.

Piureul de cartofi este un acompaniament ideal pentru chifteluțele de pui. Pentru a-l pregăti îți sunt necesare următoarele ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 de grame de unt, 100 de mililitri de lapte, sare și piper după gust. Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt gata, se scurg de apă, se adaugă untul și laptele și se pasează până se obține o consistență cremoasă.

4. Friptura de porc și cartofi la cuptor, o variantă sigură pentru mesele de pomenire

Friptura de porc și cartofii la cuptor sunt un fel de mâncare tradițional românesc, adesea prezent pe masa de pomenire. Rețeta este simplă, dar rezultatul este întotdeauna delicios. Ingrediente necesare pentru această rețetă sunt: 1 kg de carne de porc, 1 kg de cartofi, 3-4 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, oțet și ulei. Vei avea nevoie, de asemenea, de un cuptor și o tavă pentru gătit.

Procesul de preparare începe prin curățarea și tăierea cartofilor în bucăți potrivite. Carnea de porc se taie în bucăți mai mari, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru și usturoi pisat, după care se adaugă într-o tavă, se stropesc cu oțet și ulei, apoi se adaugă cartofii. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă la copt timp de aproximativ o oră și jumătate sau până când carnea și cartofii sunt bine rumeniți.

Friptura de porc și cartofii la cuptor au o importanță deosebită în cadrul unei mese de pomenire. În tradiția românească, parastasul este momentul în care familia și prietenii se adună pentru a împărtăși o masă în memoria celui decedat. Carnea de porc este considerată un simbol al belșugului și al prospețimii, iar cartofii reprezintă simbolul pământului, legat de ideea de renaștere și regenerare.

Pentru a scăpa de grija cumpărăturilor și a pregătirii mesei de pomenire, dar și pentru a trece mai ușor peste emoțiile unui astfel de moment, poți comanda pachete pentru parastas de la firmele de catering care livrează mâncarea acasă.

În articolul
(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
”Îl împingeam de la spate”. Fosta soție a lui Lino Golden, confesiuni explozive despre divorț
  • Delia a dezvăluit cum a fost ultima perioadă a relației cu Lino Golden
  • Fosta soție a artistului a făcut confesiuni
Horoscop
Zodiile ghinioniste în următoarea lună. Necazurile își vor face prezența
  • Zodiile ghinioniste în următoarea lună
  • Necazurile își vor face prezența
Showbiz intern
Gelozia, presupusul motiv de despărțire dintre Andreea Marin și Adrian Brîncoveanu! Ce le-ar fi afectat relația
  • Andreea Marin și Adrian Brîncoveanu s-ar fi confruntat cu gelozia
  • Ce detalii au apărut despre despărțirea lor
Beauty & Lifestyle
Cum să tratezi arsurile solare. Vei putea continua vacanța datorită unor remedii simple
  • Cum să tratezi arsurile solare
  • Vei putea continua vacanța datorită unor remedii simple
Showbiz intern
Cum îi demonstrează Robert Lele soției sale că o iubește! Andra Volos a rămas fără cuvinte când a văzut | FOTO
  • Andra Volos a avut parte de o surpriză romantică
  • Cum i-a adus Robert Lele zâmbetul pe buze
Showbiz intern
Cu ce se ocupă Marcel Andrei de la Insula Iubirii. A dat lovitura în muzică, dar acum celebra ispită s-a reprofilat | FOTO
  • Marcel Andrei a dezvăluit cu ce se ocupă la un an după ce a devenit celebru
  • Fosta ispită de la Insula Iubirii locuiește în Tenerife
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
recomandare pe as.ro
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Romania TV
Vlăduța Lupău este în culmea fericirii! Cât de frumos a dat vestea! Fanii au sărit imediat să o felicite!
Romania TV
Cum pot românii să obțină ajutorul pentru energie de la Guvern. Câți bani pot primi pe lună și ce pași trebuie să urmeze
recomandare pe antena3.ro
O femeie cu un copil de 2 ani spune cum e să locuiești pe un vas de croazieră, cu totul gratuit. Există, totuși, un dezavantaj
recomandare pe antena3.ro
Furie în Bulgaria din cauza panterei negre. Oamenii spun că au pierdut bani din cauza ei și cer despăgubiri
recomandare pe antena3.ro
Mireasă din Vâlcea bătută de mire la nuntă, pentru că a supărat-o pe mama soacră. Ea a fost dusă la spital, el a continuat petrecerea
recomandare pe playtech.ro
Cea mai frumoasă plajă din Europa se află în Grecia. Puţini români ştiu de ea, panorama dramatică te cucereşte pe loc
recomandare pe playtech.ro
Cum şi cât se udă trandafirii din grădină când e caniculă. Detaliul care distruge bobocii
recomandare pe redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
recomandare pe redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
recomandare pe Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
recomandare pe bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
recomandare pe bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
recomandare pe dailybusiness.ro
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
recomandare pe dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
recomandare pe Jurnalul.ro
Bani, dragoste? Iată cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2025 pentru fiecare zodie
recomandare pe a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan