Live acum Un show păcătos
Prime time 19:30 In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 10.01.2025 la 17:55 Actualizat pe 10.01.2025 la 17:55

Parastasul este mai mult decât o simplă ceremonie – este un act de iubire, respect și recunoștință față de cei dragi care nu mai sunt printre noi. În acest moment de profundă emoție, fiecare detaliu contează, iar mâncărurile servite capătă o încărcătură simbolică aparte. Preparatele tradiționale, pregătite cu grijă și dăruire, devin o expresie a legăturii care continuă să existe între generații, un gest prin care memoria celor plecați rămâne vie. Acest articol îți oferă patru rețete autentice, alese pentru a aduce un omagiu delicat și plin de respect, transformând meniul de parastas într-o mărturie a iubirii pentru cei plecați dintre noi.

1. Pilaful cu pulpă de pui, un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire

Pilaful cu pulpă de pui este un preparat frecvent ales pentru meniul de pomenire, în special în cultura românească. Procesul de pregătire începe cu alegerea ingredientelor necesare: pulpe de pui, orez, ceapă, morcovi, ardei, roșii, usturoi, dar și diverse condimente precum sare, piper și cimbru.

Pulpele de pui se spală și, opțional, se curăță de piele, după care se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Separat, se călește ceapa tocată mărunt împreună cu morcovii și ardeii tăiați cubulețe.

Orezul se spală și se adaugă peste legume, se amestecă bine și se lasă la călit câteva minute. Se adaugă apoi pulpele de pui, roșiile tocate, usturoiul pisat și condimentele, se acoperă cu apă și se lasă la fiert până când orezul este gata. Timpul total de gătit este de aproximativ o oră și jumătate.

Din punct de vedere cultural, pilaful cu pulpă de pui are o semnificație deosebită la masa de pomenire. În tradiția românească, pilaful este un preparat frecvent întâlnit și adesea ales pentru pachetele de parastas datorită ușurinței de preparare și a gustului bogat, precum și a consistenței.

În ceea ce privește prezentarea pilafului, acesta poate fi servit în porții individuale, în boluri mici sau în caserole de plastic, garnisit cu pătrunjel tocat și lămâie. Preparatul poate fi depozitat în frigider, într-un recipient etanș, pentru maximum 3-4 zile.

2. Sarmalele cu carne de porc, nelipsite de pe masa de la parastas

Sarmalele cu carne de porc sunt unul dintre cele mai iubite și emblematice preparate ale bucătăriei românești, iar prezența lor pe masa de parastas nu este întâmplătoare. Aceste rulouri din foi de varză murată, umplute cu carne de porc tocată, orez și condimente, sunt considerate un simbol al generozității și ospitalității. Gătite cu răbdare și multă grijă, sarmalele aduc un plus de căldură și autenticitate momentului, fiind o adevărată mângâiere pentru sufletele celor care participă la ceremonie.

Prepararea sarmalelor pentru un parastas implică o atenție deosebită la detalii. Alegerea ingredientelor de calitate, a cărnii proaspete și a verzei murate cu gust echilibrat este esențială pentru a obține acel gust desăvârșit, care evocă amintiri și legături strânse între generații.

De obicei, sarmalele sunt gătite într-un vas mare, cu straturi de varză, foi de dafin și suc de roșii, apoi lăsate să fiarbă lent, astfel încât toate aromele să se îmbine perfect. Mirosul care se răspândește în bucătărie în timp ce sarmalele se gătesc devine un simbol al grijii și al respectului pentru evenimentul solemn.

Pe masa de parastas, sarmalele nu sunt doar un deliciu culinar, ci și un simbol al comuniunii și al tradiției. Ele sunt servite cu mămăligă fierbinte și smântână, oferind un sentiment de confort și apropiere. Este important, însă, să fie consumate calde, pentru a-și păstra savoarea.

3. Chifteluțe cu pui și piure de cartofi, o alegere mai deosebită

Chifteluțele cu pui și piureul de cartofi pot fi o alegere deosebită pentru un meniu de parastas, permițându-ți să aduci un plus de originalitate mesei, dar și să respecți tradițiile culinare românești.

Pentru prepararea chifteluțelor cu pui, ai nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame de carne de pui tocată, o ceapă, doi căței de usturoi, un ou, două linguri de pesmet, sare și piper după gust, ulei pentru prăjit. Într-un castron, pune carnea de pui tocată și amestec-o cu ceapa și usturoiul tocate mărunt, oul, pesmetul, sarea și piperul. Din această compoziție formează chifteluțe și prăjește-le în ulei încins până când devin aurii.

Piureul de cartofi este un acompaniament ideal pentru chifteluțele de pui. Pentru a-l pregăti îți sunt necesare următoarele ingrediente: un kilogram de cartofi, 100 de grame de unt, 100 de mililitri de lapte, sare și piper după gust. Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt gata, se scurg de apă, se adaugă untul și laptele și se pasează până se obține o consistență cremoasă.

4. Friptura de porc și cartofi la cuptor, o variantă sigură pentru mesele de pomenire

Friptura de porc și cartofii la cuptor sunt un fel de mâncare tradițional românesc, adesea prezent pe masa de pomenire. Rețeta este simplă, dar rezultatul este întotdeauna delicios. Ingrediente necesare pentru această rețetă sunt: 1 kg de carne de porc, 1 kg de cartofi, 3-4 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, oțet și ulei. Vei avea nevoie, de asemenea, de un cuptor și o tavă pentru gătit.

Procesul de preparare începe prin curățarea și tăierea cartofilor în bucăți potrivite. Carnea de porc se taie în bucăți mai mari, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru și usturoi pisat, după care se adaugă într-o tavă, se stropesc cu oțet și ulei, apoi se adaugă cartofii. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și se lasă la copt timp de aproximativ o oră și jumătate sau până când carnea și cartofii sunt bine rumeniți.

Friptura de porc și cartofii la cuptor au o importanță deosebită în cadrul unei mese de pomenire. În tradiția românească, parastasul este momentul în care familia și prietenii se adună pentru a împărtăși o masă în memoria celui decedat. Carnea de porc este considerată un simbol al belșugului și al prospețimii, iar cartofii reprezintă simbolul pământului, legat de ideea de renaștere și regenerare.

Pentru a scăpa de grija cumpărăturilor și a pregătirii mesei de pomenire, dar și pentru a trece mai ușor peste emoțiile unui astfel de moment, poți comanda pachete pentru parastas de la firmele de catering care livrează mâncarea acasă.

În articolul
(P) 4 rețete de mâncăruri tradiționale românești pentru meniul de parastas
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Monden
Cât timp rezistă peștele prăjit în frigider. Poate deveni periculos după o perioadă mai lungă
  • Cât timp rezistă peștele prăjit în frigider
  • Poate deveni periculos după o perioadă mai lungă
Beauty & Lifestyle
Cum să scapi de umezeala din locuință. Trucul este foarte simplu
  • Cum să scapi de umezeala din locuință
  • Trucul este foarte simplu
Stiri interne
Fane Vancică, într-o ipostază jenantă, pentru 2.000 de euro / Forțat să-și plătească datoriile
  • Proaspăt eliberat din pușcărie, Fane Vancică are o nouă problemă
  • El a tras țeapă unei firme, după ce a luat în rate un telefon mobil
  • Compania a obținut executarea silită a intelopului care se laudă cu o avere impresionantă
Paparazzi
La început de an, Bodo și soția lui sunt puși pe schimbări! Ce vor să modifice în casă
  • Bodo și soția lui, puși pe schimbări la început de an
  • Ce vor să modifice în căminul lor
Paparazzi
Elisabeta Lipă este de modă veche! Îi place să meargă pe cash, și nu pe card! / PAPARAZZI
  • Elisabeta Lipa este de modă veche!
  • Îi place să meargă pe cash, și nu pe card
  • Cum au surprins-o paparazzi
Showbiz intern
Radu Bucălae și partenera sa spun lucrurilor pe nume! Cum şi-au împăţit cei doi responsabilitățile/ VIDEO
  • Radu Bucălae și partenera sa dau din casă
  • Cei doi au responsabilitățile bine împărțite
  • Cum e concurentul Power Couple în calitate de soț
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Afacerea în care a investit Iancu Guda când avea 14 ani: Banii au produs bani pentru mine. Fără să depun efort
recomandare pe as.ro
Românul celebru care a uitat unde și-a îngropat toți banii câștigați. Și-a acuzat frații, după ore întregi în care a săpat
Romania TV
Influencerul Makaveli a încercat să se sinucidă
Romania TV
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
recomandare pe antena3.ro
Horoscop financiar pentru vineri, 10 ianuarie 2025: O zi de oportunități pentru multe zodii
recomandare pe antena3.ro
Prețurile apartamentelor în Cluj-Napoca au atins niveluri uriașe. Un apartament cu două camere a ajuns la peste 150.000 de euro
recomandare pe antena3.ro
Descoperire arheologică rară: Cercetătorii spun că au găsit Mahanaim, locul biblic vizitat de Regele David acum 2.700 de ani
recomandare pe playtech.ro
Imagini rare cu fiica lui Crin Antonescu. Ce meserie are Irina la 23 de ani
recomandare pe playtech.ro
Andreea, o asistentă din Constanța, s-a sinucis acasă. Avea 28 de ani și o fetiță de 3 ani
recomandare pe redactia.ro
"Dacă cei din Parlament ar avea frică de Dumnezeu și ar face cu adevărat dreptate, nu pe mită, cum ar arăta țara asta?" Strigătul de furie al unui preot
recomandare pe redactia.ro
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
recomandare pe Ciao.ro
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape
recomandare pe shtiu.ro
Se unește cu Canada? SUA va deveni cea mai mare țară din lume depășind Rusia
recomandare pe ProSport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
recomandare pe bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
recomandare pe dailybusiness.ro
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
recomandare pe Jurnalul.ro
Toate cererile formulate de Călin Georgescu, respinse de Curtea de Apel București. Cereri stranii în procesul opririi alegerilor
recomandare pe a1.ro
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului