(P) Cate tipuri există și cum alegi cel mai bun mai compactor
Lucrările de construcții implică folosirea utilajelor speciale de lucru, care să ofere eficiență și fiabilitate. Compactoarele sunt unele dintre aceste utilaje, iar alegerea unui compactor potrivit poate fi o adevărată provocare. Iată câte tipuri de compactoare există și cum îl poți alege pe cel potrivit lucrărilor pe care le desfășori.
- Ce sunt maiurile compactoarele?
- Maiuri compactoare pe benzină
- Maiurile compactoare diesel
Ce sunt maiurile compactoarele?
Maiurile compactoare sunt dispozitive folosite pentru a tasa pământul sau alte materiale. Practic, maiul compactor are o placă vibrantă care de fapt induce terenului sau substratului o încărcare de apăsare, care contribuie la eliminarea aerului din structură, tasând astfel materialul de compactat.
Vei vedea că există o gamă variată de maiuri compactoare de la constructii-mag.ro care te pot ajuta în funcție de tipul lucrării și de material să realizezi cele mai eficiente lucrări.
Alegerea maiurilor compactoare în funcție de tipul alimentării
Maiuri compactoare pe benzină
Unele tipuri de maiuri compactoare sunt echipate cu motoare ce funcționează pe bază de benzină. În general acestea sunt mai mici ca dimensiuni, dar și din punct de vedere al greutății, față de maiurile compactoare diesel.
Maiurile compactoare diesel
Maiurile compactoare diesel sau maiurile compactoare pe bază de motorină, dispun de un motor puternic ce utilizează acest combustibil, iar greutatea și dimensiunile lor sunt considerabil mai mari.
Dimensiunea mai mare a plăcii este un adevărat avantaj, deoarece aceasta eficientizează operațiunea de compactare, pentru că este acoperită de o suprafață mai mare de lucru cu ajutorul plăcii.
Alegerea compactoarelor în funcție de suprafața de lucru
Suprafața pe care se execută tasarea este foarte importantă atunci când vine vorba despre alegerea maiului compactor, în acest cadru intrând unele noțiuni foarte importante.
Frecvența bătăilor și adâncimea de compactare maximă au relevanță în contextul tipului de substrat pe care trebuie să îl tasezi, deoarece pot exista situații în care sunt necesare tasări ample, pe grosimi de strat destul de mari.
Pe de altă parte, forța de impact este un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere, pentru că acest lucru va influența în mod direct timpul alocat lucrărilor de compactare. O forță mare de impact va determina finisarea unei lucrări într-un timp mai scurt decât dacă folosești un aparat cu o forță mai mică, chiar și în ipoteza unei frecvențe mai mari a bătăilor.
Dimensiunea tălpii nu trebuie uitată, deoarece aceasta determină suprafața de lucru, conform căreia poți face estimarea de finalizare a lucrării. Talpa compactoare de dimensiuni mai mari va avea capacitatea de a acoperi cu mult mai bine suprafața, astfel încât realizarea lucrării este mai eficientă.
De ce este important să folosești un compactor potrivit?
Maiurile compactoare sunt utilaje care nu trebuie să îți lipsească atunci când vrei să realizezi lucrări de construcții sau consolidare. Trebuie să ai în vedere că siguranța unor clădiri sau tipuri de construcții depinde de astfel de lucrări. O structură aerată a terenului sau a unui substrat poate crea breșe de susținere care pot influența stabilitatea construcțiilor, lucru care nu este de dorit.
Maiurile compactoare sunt folosite cu precădere în cazul etapelor de lucru la nivel geotehnic, cu accent pe fundații, pentru că terenul va avea nevoie de o pregătire corectă în vederea construirii. Studiul geotehnic evaluează problemele pe care le întâmpină un teren din punct de vedere al dispunerii straturilor de pământ, iar ca urmare a recomandărilor, compactorul este utilajul de care ai nevoie pentru a-i conferi terenului caracteristicile de rezistență și stabilitate necesare.