(P) Ce este jigodia canină?
Iubitorii de câini ştiu că un patruped nu are nevoie doar de o locuinţă, hrană şi apă, ci şi de atenţie, îngrijire şi mai ales vizite periodice la medicul veterinar. De asemenea, starea lor de sănătate trebuie monitorizată atât de un specialist, cât şi de proprietar. Cel din urmă fiind cel care petrece cel mai mult timp cu animalul de companie şi care îşi poate da seama imediat când ceva nu este în regulă cu acesta. O afecţiune care poate afecta căţeii este reprezentată de jigodia canină.
- Ce este jigodia canina
- Simptomele acestei boli
Ce este jigodia canină?
Încă de la început trebuie să menţionăm că jigodia la caini este o boală virală gravă care necesită îngrijire de specialitate. Această afecţiune poate provoca atât la puii de câine, cât şi la adulţi simptome precum: tuse puternică şi diaree. De asemenea, în cazurile grave poate cauza paralizie şi chiar pneumonie fatală.
Jigodia canină se transmite cu mare uşurinţă de la câinii infectaţi prin strănut şi prin tuse. De asemenea, câinii sănătoşi se pot infecta şi prin contactul direct cu urina, sângele sau saliva câinilor care suferă deja de această afecţiune. Utilizarea comună a recipientelor de apă sau hrană poate fi o altă sursă de infectare.
Simptomele jigodiei canine
Este important să menţionăm faptul că un câine infectat cu jigodie va prezenta simptome dificile, căci această boală poate avea mai multe forme, fapt care îngreunează diagnosticarea şi întârzie aplicarea tratamentului. Însă, iată câteva simptome pe care să le ai în vedere:
- Temperatură mare;
- Vărsături bruşte şi diaree;
- Strănut, tuse şi alte probleme respiratorii;
- Letargie şi apatie;
- Pierderea apetitului;
- Probleme oculare, cutanate sau nervoase.
Prevenirea jigodiei canine
Trebuie să ştii că jigodia canină poate fi prevenită prin vaccinare. Prin urmare, este esenţial să asiguri vaccinarea căţelului la vârsta potrivită. În cele mai multe cazuri, căţeii vor începe programul de vaccinare de la vârsta de şase săptămâni şi se îl vor încheia în jurul vârstei de opt -până la paiseprezece săptămâni.
Vaccinarea împotriva jigodiei va începe la vârsta de şapte săptămâni şi se va încheia la vârsta de nouă săptămâni. Bineînţeles să nu uităm de rapelul ce se va administra la vârsta de 11 – 14 săptămâni.
Totodată pentru o protecţie permanenta împotriva acestei afecţiuni, la vârsta de 15 luni, iar mai apoi anual, căţelul va mai avea nevoie de un rapel.
Chiar dacă tinzi să sari peste acest vaccin, trebuie să ştii că el este absolut necesar pentru sănătatea lui. Prin urmare, căţelul tău trebuie să primească acest vaccin indiferent de riscurile la care expus din cauza stilului şi a mediului de viaţă.
Este important să ai o discuţie cu medicul veterinar legată de programul de vaccinare cel mai potrivit pentru nevoile căţelului tău, analizând activităţile pe care le desfăşoară patrupedul şi locul în care îşi petrece acesta timpul.
În cazul în care observi prezenţa simptomelor mai sus menţionate, este esenţial să mergi imediat la medicul veterinar. Acesta, în urma unor analize specifice, va determina dacă patrupedul este infectat şi îţi va recomanda cel mai bun protocol terapeutic pentru a combate infecţia.
Nu uita că jigodia poate fi fatală, prin urmare, administrarea corectă şi la timp a vaccinurilor este esenţială.
Dacă ai întrebări legate de acest subiect, ori ai adoptat un căţel şi nu ştii dacă el a fost vaccinat împotriva acestei afecţiuni este esenţial să te prezinţi la un cabinet veterinar şi să discuţi cu un medic veterinar. De asemenea, acesta îţi va putea oferi şi mai multe informaţii despre această boală, te va ajuta să înţelegi mai bine simptomele şi cauzele care duc la dezvoltarea ei, astfel încât să ştii cum să o previi.