Live acum Un show păcătos
Prime time
Homepage » Beauty & Lifestyle » (P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?

(P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 17.10.2024 la 17:00 Actualizat pe 17.10.2024 la 17:00

Știm că termenul „tumoare” poate suna înspăimântător, însă nu toate tumorile sunt canceroase. O tumoare este, de fapt, o masă de țesut care apare atunci când celulele corpului cresc și se divid în mod necontrolat.

Shutterstock

În cazul tumorilor benigne, non-canceroase, această creștere nu amenință viața și nu se răspândește în alte părți ale corpului, spre deosebire de tumorile maligne.

Cu toate acestea, chiar și tumorile benigne pot cauza probleme dacă devin prea mari sau dacă afectează organele din jur. Iată care sunt cele mai frecvente tumori non-canceroase și cum le poți identifica!

Ce sunt tumorile non-canceroase?

Tumorile benigne sunt formațiuni non-canceroase care apar din cauza creșterii necontrolate a celulelor. Ele nu se răspândesc în alte părți ale corpului (metastază) și, în general, nu sunt periculoase. Cu toate acestea, în funcție de localizare, dimensiune și tip, unele tumori benigne pot cauza simptome care necesită tratament sau monitorizare. De exemplu, o tumoare benignă situată lângă un nerv important sau într-un spațiu restrâns din corp poate pune presiune pe structurile din jur, provocând durere sau alte probleme.

Tratamentul tumorilor benigne poate varia în funcție de tipul, dimensiunea, localizarea și simptomele asociate. În timp ce unele tumori benigne pot necesita tratament, altele pot fi doar monitorizate frecvent. Opțiunile de tratament în cazul acestor formațiuni pot varia de la observare și monitorizare până la îndepărtarea chirurgicală, terapie cu laser sau alte tipuri de terapii.

Tipuri de tumori benigne: cauze și simptome

Există mai multe tipuri de tumori benigne, fiecare cu propriile caracteristici, simptome și factori de risc. Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri de tumori benigne și cum să le identifici!

Fibromul uterin

Fibromul uterin, cunoscut și sub numele de leiomiom, este o excrescență, formată din mușchi și țesut, care se formează pe peretele uterului sau în interiorul acestuia. Fibroamele pot varia în dimensiune, de la mici noduli nedetectabili la formațiuni mari care pot distorsiona uterul. De cele mai multe ori, nu provoacă simptome, dar în unele cazuri pot duce la:

Dacă bănuiești că ai fibrom uterin, cel mai bine este să consulți un ginecolog, care va putea confirma diagnosticul printr-o ecografie sau alte investigații imagistice. În funcție de severitatea simptomelor, fibroamele pot fi monitorizate sau tratate prin medicamente, intervenții minim invazive sau, în cazuri rare, prin intervenții chirurgicale.

Meningiomul

Meningioamele sunt tumori benigne care se dezvoltă în meninge, membrana care înconjoară creierul și măduva spinării. Cu toate că majoritatea meningioamelor sunt inofensive, creșterea lor poate pune presiune pe creier sau pe nervii din apropiere, ceea ce poate provoca simptome precum:

Diagnosticul meningioamelor se face de obicei prin RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau CT (tomografie computerizată). Dacă tumoarea nu provoacă simptome, medicul poate recomanda doar monitorizarea periodică a acesteia. În cazurile în care simptomele devin problematice, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a elimina tumoarea.

Lipomul

Un lipom este o formațiune tumorală benignă, formată din celule adipoase mature, care este localizată la nivel subcutanat și, rareori, la nivelul organelor interne. Acesta este cel mai frecvent tip de tumoare benignă la adulți și este complet inofensiv. Lipomul se simte ca o masă moale și mobilă sub piele și, de obicei, nu provoacă durere. Acesta nu prezintă simptome aparte, decât în cazurile în care:

Cu toate că lipomul nu necesită tratament, poți alege să îl îndepărtezi dacă devine deranjant din punct de vedere estetic sau dacă interferează cu mișcarea. Acesta poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală, prin injecții cu steroizi, prin lipoaspirație sau lipoliză.

Adenomul

Adenomul este o tumoare benignă care se formează în țesuturile glandulare, cum ar fi glandele tiroide, adrenale, pituitare sau în colon. De obicei, adenoamele sunt asimptomatice, dar, în funcție de localizare, ele pot provoca simptome prin secretarea unor hormoni în exces sau prin comprimarea organelor învecinate. De exemplu, un adenom tiroidian poate provoca hipertiroidism, cu simptome precum:

Tratamentul variază în funcție de dimensiunea adenomului și de simptomele produse. Unele adenoame pot fi monitorizate pe termen lung, în timp ce altele pot necesita intervenții chirurgicale sau tratamente hormonale.

Osteomul

Osteomul este o tumoare benignă care apare pe oase, de obicei în zona capului sau a gâtului. Aceste tumori cresc lent și, de cele mai multe ori, nu provoacă simptome. În unele cazuri însă, pot duce la durere sau la probleme funcționale, mai ales dacă se află într-o zonă sensibilă, cum ar fi sinusurile.

Osteomul este de obicei diagnosticat prin radiografie sau alte metode imagistice. Dacă nu cauzează probleme, nu necesită tratament, dar în cazurile în care afectează funcționarea normală a zonei afectate, poate fi îndepărtat chirurgical.

Nevul (alunițele)

Nevii, cunoscuți în mod obișnuit ca alunițe, sunt tumori benigne ale pielii, care apar din celulele pigmentare numite melanocite. Majoritatea alunițelor sunt inofensive și nu necesită tratament. Cu toate acestea, este important să monitorizezi alunițele pentru a detecta eventuale schimbări, cum ar fi:

Aceste modificări pot fi semne ale unei posibile transformări în melanom, un tip agresiv de cancer de piele. În caz de suspiciune, ar trebui să consulți un dermatolog pentru evaluare și, dacă este necesar, biopsie.

Cum să gestionezi și să monitorizezi tumorile benigne?

Dacă ai fost diagnosticat cu o tumoare benignă, următorii pași depind de tipul, dimensiunea și localizarea acesteia, precum și de eventualele simptome pe care le provoacă. În multe cazuri, tumorile benigne nu necesită tratament, dar este important să le monitorizezi periodic pentru a te asigura că nu se măresc sau nu încep să cauzeze probleme.

Monitorizarea

În cazul în care medicul recomandă doar monitorizarea, este posibil să trebuiască să faci controale periodice sau teste imagistice (ecografii, RMN, radiografii) pentru a verifica dacă tumoarea crește. Această abordare este des întâlnită în cazul fibroamelor, meningioamelor sau adenoamelor mici care nu provoacă simptome severe.

Tratamentul

Dacă tumoarea benignă cauzează disconfort sau afectează funcționarea normală a organismului, medicul poate recomanda diferite tipuri de tratament:

Tumorile benigne sunt frecvente și, de obicei, nu reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, este important să fii atent la simptome și să consulți un medic pentru un diagnostic corect și pentru a discuta opțiunile de tratament sau monitorizare. O diagnosticare precoce și o gestionare adecvată pot preveni orice complicații și îți pot oferi liniștea de care ai nevoie.

În articolul
(P) Cele mai frecvente tumori non-canceroase: ce sunt și cum să le identifici?
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Stiri interne
Ro-Alert Constanța! Atac cu drone în apropiere de graniță! Ce mesaj de avertizare au primit constănțenii
  • Atac cu drone în apropiere de graniță!
  • Ce mesaj de avertizare au primit constănțenii
Showbiz international
Liam Payne a sărit de la balconul hotelului din Argentina. Informația a fost confirmată de autorități
  • Liam Payne ar fi trecut printr-o perioadă dificilă
  • Cu ce probleme s-ar fi confruntat artistul
Emisiuni TV
Milionar controversat, noi acuzații la adresa lui Laurentiu Reghecampf! Omul de afaceri susține ca antrenorul i-a dat cecuri fără acoperire
  • Milionar controversat, noi acuzații la adresa lui Laurentiu Reghecampf!
  • Motivele pentru care antrenorul i-a cerut bani
Stiri internationale
Alertă de ultimă oră! Yahya Sinwar, liderul grupării teroriste Hamas, ar fi fost ucis! Armata israeliană investighează
  • Yahya Sinwar ar fi fost ucis în Gaza
  • Un cadavru a fost trimis la teste ADN
Emisiuni TV
Acces Direct. Pletosu, vinovat de dispariția lui Ionuț?! Un martor cheie face declarații explozive: ”I-am auzit...”
  • Ce s-ar fi întâmplat între Ionuț și Pletosu
  • Detalii cheie în acest caz
Showbiz intern
Cea mai emoționantă imagine de la Theo Rose cu Anghel Damian. Cum a fost surprins fiul lor, Sasha | FOTO
  • Cum a fost surprins Sasha la nunta lui Theo Rose
  • Imagini emoționante de la marele eveniment secret
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Copiii lui Adrian Marţian, în custodia poliţiei din Serbia, împreună cu tatăl lor
recomandare pe as.ro
Ce s-a ales, de fapt, de Sergiu „călăreţul”, bărbatul care a fost ajutat cu o casă de Cătălin Moroşanu
Romania TV
George Simion s-a dat la Denise Rifai. A uitat că are acasă nevastă și copil: ''Vă plac din toate punctele de vedere''. Răspunsul GENIAL dat de prezentatoare
Romania TV
Jador, operație de URGENȚĂ! Manelistul are probleme grave de sănătate!
recomandare pe antena3.ro
După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile
recomandare pe antena3.ro
Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat
recomandare pe antena3.ro
Horoscop Financiar pentru joi, 17 Octombrie 2024. Taurii au obstacole, Gemenii fac investiţii, Săgetătorii dau de bani
recomandare pe playtech.ro
Doamne, cât de bine poate să arate Cher la 78 de ani! A ȘOCAT pe toată lumea, e SUPERBĂ
recomandare pe playtech.ro
Tragedie fără măargini! A MURIT la doar 24 ani
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
recomandare pe redactia.ro
Ce a postat Liam Payne înainte să moară. Fostul membru al trupei One Direction a decedat după ce a căzut de la etajul 3
recomandare pe Ciao.ro
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
recomandare pe shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
recomandare pe bzi.ro
A uimit în noul sezon „Românii au talent”: Andra a venit la masa juriului cu un decolteu îndrăzneț
recomandare pe bzi.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis!
recomandare pe dailybusiness.ro
Încep plățile pentru români! Sunt în joc 500 de milioane de euro
recomandare pe dailybusiness.ro
Hotărâre finală cu privire la facturile românilor! Anunțul ministrului Energiei
recomandare pe Jurnalul.ro
Religia, în slujba războiului. Kremlinul ademenește preoții basarabeni cu bani și privilegii pentru a influența politica de la Chișinău
recomandare pe a1.ro
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”