(P) Componentele unui implant dentar: Care sunt elementele?
Publicat pe 22.05.2025 la 13:08 Actualizat pe 22.05.2025 la 13:08
Ai fost la medic? Tocmai ce ai aflat că singura șansă de a zâmbi din nou cu încredere este implantul dentar? Poate că nu ai acordat suficientă atenție acestui subiect până acum. Poate că nici nu știi care sunt acele persoane din cercul apropiat de prieteni care au trecut deja pe la medicul implantolog. Și poate că nu ai fi ajuns aici dacă ai fi ascultat sfaturile specialiștilor.
- Elementele esențiale ale unui implant dentar
- Ce trebuie să știi
Componentele unui implant dentar: Care sunt elementele?
Lista lui „poate” va continua la nesfârșit, dar tu știi că acum e timpul să schimbi ceva – să faci primul pas către un zâmbet sănătos. Pentru a te familiariza cu subiectul, poți citi acest articol până la final. Vei afla ce înseamnă mai exact un implant dentar și care sunt componentele acestuia.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o piesă metalică medicală, care se inserează în osul maxilar sau mandibular, pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut. Implantul dentar este o soluție modernă de tratament, acționând ca suport pentru lucrarea protetică fixă – o bază solidă, concepută pentru a rezista pe termen lung. Găsești detalii pe llldental.ro.
Care sunt componentele implantului dentar?
Acum că ți-ai făcut o idee, trebuie să știi că implantul dentar seamănă cu un șurub – un mic șurub care se înfiletează în os. Sigur că este realizat din materiale biocompatibile, deci ușor de acceptat de organismul uman. Foarte rar se întâmplă ca pacienții să dezvolte reacții alergice la materialele din care sunt realizate (de regulă, titan sau zirconiu).
Implantul dentar propriu-zis
Aceasta este componenta de bază. Acel șurub despre care aminteam mai sus. Dimensiunile implantului propriu-zis variază în funcție de necesitățile pacienților (de exemplu, densitatea osoasă). Cele mai comune sunt implanturile dentare conice sau filetate. Se mai folosesc și cele cu suprafață tratată (de regulă, în cazurile în care se dorește stimularea creștere osului) și, foarte rar acum, cele cilindrice.
Bontul protetic (Abutmentul)
Bontul este o piesă intermediară. Acesta face legătura dintre implant și coroana dentară. Spuneam mai sus că implantul devine o bază solidă pentru lucrarea protetică. La coroana dentară ne refeream. Bontul se montează după ce implantul fuzionează cu osul, deci după 3 – 6 luni de la inserare.
Coroana dentară
Coroana dentară este partea vizibilă a implantului, cea care se vede, care trebuie sa fie estetică și rezistentă. Fiind realizată din materiale de înaltă calitate, coroana dentară poate imita foarte bine dintele natural, astfel că implantul se va integra foarte bine pe arcadă. Atenție, coroanele pot fi cimentate sau înșurubate. Medicul tău îți va recomanda cea mai bună variantă. De asemenea, acestea pot fi alcătuite din ceramică, zirconiu sau alte combinații de aliaje.
Bont de vindecare
Adăugăm câteva informații despre bontul de vindecare. Se folosește temporar, după ce se inserează implantul, scopul final fiind de a modela gingia, de a susține vindecare corectă, de a pregăti terenul pentru montarea bontului protetic.
Etapele procedurii de implantare
Acum că știi care sunt elementele implantului dentar, poți înțelege ce implică procedura în sine. Iată câteva detalii succinte cu privire la etapele procedurii de implantare:
● Consultația inițială: Implică examinarea în cabinet, radiografiile și planificarea planului de tratament;
● Inserarea implantului: Este o procedură chirurgicală, care se realizează sub anestezie locală;
● Perioada de osteointegrare: Durează aproximativ 6 luni ca osul să fuzioneze cu implantul;
● Montarea bontului protetic: Se montează doar după ce se finalizează etapa de osteointegrare;
● Atașarea coroanei dentare: Este etapa finală, cea în care implantul devine unul complet funcțional pentru o perioadă îndelungată.
În final, implantul dentar este o soluție modernă pentru înlocuirea dinților lipsă – o soluție la care apelează foarte mulți pacienți, împinși de dorința de a-și recăpăta zâmbetul și încrederea. Mergi la un prim consult de specialitate și vezi ce poți face pentru zâmbetul tău!