(P) Magia cetăţii Sighişoara şi ce poţi vizita
Cu toții ne dorim un moment de relaxare care sa ne scape de monotonia și stresul cotidiene. Ce zici de o călătorie într-un ținut încărcat de istorie, cu un aer medieval și peisaje desprinse din povești? Este vorba despre Sighișoara, singurul oraș- cetate încă locuit din Europa. Acesta datează de peste 700 de ani și a fost gazda unor evenimente care au contribuit atât la dezvoltarea orașului, cât și la construirea țării noastre.
- Ce poți vizita în Sighișoara
- Orașul-cetate datează de peste 700 de ani
Sighișoara este un loc al arhitecturii deoarece aici se îmbină mai multe stiluri artistice pe care greu le mai găsești în timpurile noastre. Astfel, există o îmbinare armonioasă a influențelor gotice, renascentiste și baroce, caracteristice arhitecturii sașilor transilvăneni.
Bisericile, precum Biserica din Deal, evidențiază elemente gotice cu ferestre arcuite și susțineri masive. Detaliile baroce adaugă un plus de rafinament, cu stucaturi bogate și fațade ornamentate pentru casele săsești în stil renascentist.
Ce este atât de special la acest loc și de ce să-l alegi ca următoarea ta destinație? Pe lângă liniștea și autenticitatea acestui loc, cetatea Sighișoara este un monument nesecat de obiective turistice.
Haide să vedem care este legătura dintre aceste atracții turistice și breslele cetății.
Sighișoara este un oraș construit de meșteșugarii sași și este cunoscut ca fiind un oraș al breslelor. Cele 19 bresle au avut un rol esențial în evoluția orașului. Munca și amintirea meșteșugarilor este păstrată prin monumentele care au supraviețuit tuturor evenimentelor, mai puțin plăcute, care au avut loc aici.
Câteva dintre obiectivele turistice din Sighișoara poartă numele breslelor, cum sunt cele 9 turnuri rămas intacte după groaznicul incendiu din 1676 care a distrus mare parte din cetate (Turnul Fierarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Fânghierilor, Turnul Cositorilor, Turnul Tăbăcarilor).
Alte atracții turistice sunt rămase în memoria breslelor, unul dintre ele, și cel mai reprezentativ, este Turnul cu Ceas, poarta principala de acces în cetate. În trecut acesta servea drept centru administrativ și de guvernare. De asemenea, fiind un simbol al puterii și autonomiei orașului,
Turnul cu Ceas era strâns legat de activitatea breslelor. Breslele contribuiau la apărarea turnului și la întreținerea acestuia, iar multe dintre ele aveau reprezentanți în consiliul orașului.
Un alt loc pe care trebuie să-l vizitezi în excursia ta în Sighișoara și care păstrează în timpurile noastre o bucățică de trecut, este Casa Breslelor. Aceasta este o expoziție cu echipamente, unelte, mașinării care au aparținut cândva artizanilor sași. Este o expoziție privată cu adevărat unică, datând încă din secolul XVIII, când spațiul era pivnița de vinuri a familiei Sander.
Strămoșii acesteia au înființat fabrica de ceramică din Sighișoara acum 160 de ani. Casa Breslelor nu este o simplă expoziție, este mai mult de atât, este o reconstituire a unor ateliere de tâmplărie, fierărie, croitorie, pielarie, cizmărie, măcelărie, mai exact o personificare a breslelor.
Pentru a face totul și mai complex și a te simți cu adevărat în acea perioadă, locul este adus la viață și cu ajutorul unor sunete specifice activităților breslelor( sunete de ciocan, lame de cuțit ascuțite, mașini de cusut, și multe altele).
Personalul expoziției este unul amabil, gata să-ți răspundă la orice curiozitate, și, va fi bucuros să-ți povestească mai pe larg despre echipamentele care fac obiectul expoziției.
La final, dacă vrei să-ți amintești și peste ani despre această experiență, poți lua cu tine o bucată din Sighișoara, achiziționând un suvenir de la ieșirea din muzeu unde găsești un mic magazin.
Cetatea este recunoscută la nivel internațional făcând parte din patrimonul UNESCO. De aici și numărul foarte mare de turiști străini care îi calcă pragul. Pentru ei, Casa Breslelor are un articol special ”What to see in Sighisoara” care să-i ajute în călătoria prin acest colț medieval.
Am uitat poate cel mai important aspect…mâncarea. N-am menționat delicatesele pe care le găsești la restaurantele de aici. Și, să nu mai spunem de priveliștea pe care o ai.
Găsești orice preparat ai poftă, de la tradiționala ciorba de fasole în pită, langos clasic cu brânză, smântână și usturoi de la celebra furgoneta din piața cetății, până la fructe de mare sau burgeri gustosi.
Dacă nici acum nu te-am convins, cât de complex poate sa fie un loc atât de restrâns, trebuie să treci pe lista de vizitat și Sighișoara și să te convingi singur de farmecul cetății!