(P) Tot ce trebuie să știi despre parfumuri ca să faci alegerile potrivite
Parfumul face parte integrantă din civilizația umană de mii de ani, dovezile utilizării sale datând din Egiptul Antic, Mesopotamia și Cipru. În trecut, parfumurile erau folosite în ritualuri religioase, ca ofrande pentru zei și în scopuri medicinale.
- Tot ce trebuie să știi despre parfumuri ca să faci alegerile potrivite
- Lucrurile de care trebuie să ții cont
Parfumul este un declanșator pentru amintiri, te ajută să-ți exprimi personalitatea și stilul, dar poate fi și un afrodiziac.De la mirosul delicat al florilor la aroma bogată a mirodeniilor, lumea parfumurilor este un amestec fascinant de artă și știință.
Cum alegi parfumurile?
În prezent, pe piață, găsești numeroase parfumuri din care îți poți alege favoritul. Pe de o parte, ele se împart în două mari categorii: de nișă și de designer.
Un parfum de nișă este produs într-un număr mic și este foarte apreciat de cunoscători. Distribuția parfumurilor de nișă este limitată și, datorită unicității lor, prețul este mai mare.
Un parfum de designer este produs într-un număr mare. Poate fi cumpărat din majoritatea magazinelor în care se vând parfumuri și are parte de ample campanii de marketing. Scopul este să ajungă la cât mai mulți oameni.
Acesta este un prim factor de care să ții cont când alegi un parfum. Ce mai trebuie să iei în calcul este tipul de piele și sensibilitățile ei.
Nu în ultimul rând, modul în care este formulat parfumul este un posibil indicator în alegerea lui.
Parfumurile sunt compuse dintr-un amestec de ingrediente aromatice, alcool și apă. Diferența dintre parfumuri este dată de concentrația uleiului de parfum în alcool și apă. Astfel, ai de ales între următoarele tipuri:
apă de colonie - care are cea mai mică concentrație de uleiuri de parfum și rezistă cel mai puțin pe piele;
apă de toaletă - care are o concentrație de uleiuri de parfum între 5% și 15% și, prin urmare, o mai mare persistență;
apă de parfum - care rezistă pe piele până la opt ore, deoarece are o concentrație mare de uleiuri, între 15% și 20%;
parfumul pur - care are cea mai mare concentrație de uleiuri și persistă până la 12 ore.
Ce tipuri de parfum există după arome?
Există mai multe familii olfactive în funcție de care poți opta pentru un parfum. Așadar, poți alege între mai multe arome:
- arome florale;
- arome citrice;
- arome ierboase;
- arome acvatice;
- arome fructate;
- arome gurmande.
Pe de altă parte, fiecare parfum are note diferite: baza poate să fie florală și să aibă note de vârf condimentate, de exemplu. Despre notele unui parfum îți dai seama după pulverizare, astfel:
Notele de vârf sunt primele arome care se evidențiază după pulverizare și le vei simți până la două ore după aplicare.
Notele de mijloc dau mirosul principal parfumului, se simt imediat după ce notele de vârf se estompează și persistă până la cinci ore după pulverizare.
Notele de baza reprezinta fundația parfumului și persistă până la zece ore de la pulverizare.De pildă, un parfum cu note de vanilie de mijloc poate avea la bază note de lemn de santal.
Cum testezi un parfum?
Testarea unui parfum se face în mai multe etape. În primul rând, pulverizează parfumul preferat pe un tester, așteaptă câteva secunde și miroase produsul cu ochii închiși.
Al doilea pas este să pulverizezi produsul direct pe piele. De regulă, se aplică pe încheietura mâinii, o zonă intens vascularizată, și, înainte să analizezi mirosul, e bine să aștepți câteva secunde. Lasă notele parfumului să iasă la iveală, așteaptă cel puțin 30 de minute înainte să decizi dacă ți se potrivește sau nu, pentru că un parfum își poate schimba mirosul în funcție de pH-ul pielii.
Cum păstrezi un parfum?
Cu toate că parfumurile nu au un termen de valabilitate trecut pe ambalaj, ele își pierd din calități pe măsură ce trece timpul. Odată ce ai deschis produsul, începe numărătoarea inversă.
Pentru a-și menține cât mai mult timp aroma intactă, depozitează sticluțele de parfum în locuri uscate, întunecoase și răcoroase. Evită să ții parfumurile în baie, deoarece căldura excesivă și aburii din această cameră pot altera aroma și persistența parfumului.
Alege cu atenție parfumul care te va însoți în cele mai frumoase momente și nu uita să te bazezi și pe instinct. Identificarea aromei potrivite este, în cele din urmă, o alegere personală și este prima impresie la contactul cu un parfum nou este importantă.