Pericolele la care te expui atunci când sari în cap, în piscină. Sfaturile oferite de prof. dr. Vlad Ciurea: "Creierul este..."
Accidentele de scufundare se pot întâmpla cât ai clipi din ochi, motiv pentru care siguranța în piscină este extrem de importantă atât pentru copii, cât și pentru adulți. La ce pericole te expui atunci când sari în cap, în piscină. Sfaturile oferite de prof. dr. Vlad Ciurea.
- La ce pericole te expui atunci când sari în cap, în piscină
- Sfaturile oferite de prof. dr. Vlad Ciurea
Vara aduce cu ea zile lungi pe care mulți aleg să le petreacă la soare, la piscină. Din nefericire, de multe ori, o clipă de distracție se poate transforma într-o tragedie. Potrivit unor statistici, cele mai multe leziuni ale măduvei spinării legate de scufundări se produc în piscine care sunt prea puțin adânci sau prea înguste pentru scufundări.
La ce pericole te expui atunci când sari în cap, în piscină
Potrivit declarațiilor făcute de prof. dr. Vlad Ciurea, doar specialiștii ar trebui să sară în cap atunci când merg la piscină. Specialistul avertizează că dacă piscina nu este supravegheată și în condiții bune, poate fi o capcană.
”Dacă eu nu mă asigur, entuziasmul este total, nu îmi iau nicio măsură de siguranță, de apărare, de control asupra mea, doar văd apa și mă arunc, mă arunc fără să realizez că se poate întâmpla o nenorocire...Pot aluneca, pot cădea, iar săritura în piscină trebuie să fie cu făcută cu foarte mare atenție. În apa potrivită, sigură, astfel încât această săritură să nu devină periculoasă. Chiar vă rog, voi, cei care aveți mintea întreagă, dragi români, nu săriți în cap. Doar specialiștii au voie să facă lucrul acesta”, a spus renumitul neurochirurg, scrie antena3.ro.
Prof. dr. Vlad Ciurea spune că săritura în piscină, în cap, este una destul de periculoasă. Specialistul a mărturisit că, de-a lungul carierei sale a văzut multe traumatisme craniocerebrale, traumatisme toracice, sau politraumatisme, la pacienți care s-au răsturnat în piscină
”Creierul este partea cea mai sensibilă. (...) Din nefericire, cel mai grav este acel traumatism cervical, în urma căruia paralizezi, și am văzut aceste cazuri groaznice ale persoanelor tinere care nu au apreciat adâncimea piscinei, au căzut în cap și se produce un mecanism foarte interesant, creierul imediat își salvează activitatea și face o alunecare iar cea care suferă este partea cervicală, care se îndoaie, este un mecanism fiziologic, și se produce această ruptură. Unde? În măduva cervicală unde se produce toată comanda cerebrală spre membre și în clipa aceea persoana respectivă paralizează.”, mai spune prof. dr. Vlad Ciurea.
Specialistul precizează că nu este vorba doar despre ruperea osoasă, osul se rupe, se reface, se poate repoziționa, însă este vorba despre structura nervoasă care este extrem de sensibilă.
Care sunt beneficiile scufundărilor
Există multe concepții greșite despre scufundări. Unii oameni cred că vă lipsiți creierul de oxigen sau că presiunea vă dăunează organelor interne. De fapt, există multe beneficii pentru sănătate atunci când faceți scuba diving.
Potrivit specialiștilor, scufundările în sine contribuie și ele la menținerea și creșterea nivelului de fitness, la fel ca orice alt antrenament de rezistență. Mutarea echipamentului și activitatea generală sunt, de asemenea, sănătoase și cresc rezistența generală.
Unul dintre cele mai bune beneficii ale scufundărilor este să înveți să respiri profund și controlat. Din primul moment în care începeți să învățați să vă scufundați, veți fi învățați cum să respirați în siguranță și eficient, scrie lotusbungalows.com.