Pericolul la care te expui dacă mănânci prea multă înghețată. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic și cu ce o poți înlocui: "Vine la pachet cu grăsime..."
Înghețata este, fără îndoială, unul dintre deserturile preferate ale tuturor, fie că vorbim despre adulți sau copii, dar ce se întâmplă atunci când o consumi în exces? Aflăm din rândurile de mai jos care sunt pericolele la care te expui dacă mănânci prea multă înghețată, dar și ce spune Mihaela Bilic, și cu ce poate fi înlocuit acest desert rece.
- Ce probleme de sănătate poți dezvolta dacă mănânci prea multă înghețată
- Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
- Cu ce poate fi înlocuită acest desert
Potrivit dieticienilor, un bol cu înghețată ar putea avea până la aproximativ 1.000 de calorii, iar pentru unii oameni, reprezintă mai mult de jumătate din aportul lor zilnic. Dacă obișnuiești să mănânci des o astfel de cantitate, ai putea crește destul de mult în greutate. De asemenea, trigliceridele și colesterolul ar putea crește și, odată cu ele ar putea crește și riscul de boli de inimă, mai ales atunci când sunt combinate cu alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și supraponderalitatea.
Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
Dacă înghețata consumată în exces te poate face să dezvolți probleme serioase de sănătate, nutriționistul Mihaela Bilic spune că o variană înlocuitoare de succes pentru acest desert este sorbetul. Potrivit spuselor specialistului este mult mai sănătos decât înghețata.
”Înghețata este, fără îndoială, desertul preferat al verii. Vorbim astăzi despre înghețata de fructe și sora ei vegană, serbetul. Care este diferența dintre ele? Ei bine, în primul rând la capitolul compoziție. În înghețată avem lapte, ouă, zahăr și fructe, în schimb, în sorbet avem doar piure de fructe și zahăr. Este un fel de spumă de fructe congelată. Poate fi un avantaj pentru cei care vor, iată, să evite produsele de origine animală, căci aici avem produs vegan.”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic pe canalul său de YouTube.
Potrivit specialiștilor, consumul de prea multă înghețată dăunează inimii, memoriei dar și imunității, pentru că acest desert conține grăsimi vegetale care cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare. Mai mult, un consum excesiv de înghețată dăunează abilităților cognitive legate de învățare și memorie.
(…) În înghețată avem, nu lapte, ci frișcă, în primul rând, 30 de procente sunt frișcă și ea vine la pachet cu grăsime. Avem și gălbenuș de ou care aduce și el grăsime și colesterol. În schimb, în sorbet avem doar fructe și zahăr. Că tot vorbeam de zahăr, ambele variante au același conținut de zahăr, cam 28 de grame la sută. Deci 12 grame de grăsime, zero grame de grăsime, zahăr egal. Și din cauza aceasta conținutul de calorii este dublu (n.r. în înghețată). În schimb, aici avem de două ori mai multă pulpă de fructe, pentru că în sorbet avem 50% pulpă de fructe și apoi zahăr”, a mai explicat nutriționistul Mihaela Bilic pe canalul său de YouTube.
Deci, care este concluzia? Poți mânca des înghețată?
Continuă și savurează acel cornet de înghețată sau bol cu înghețată în această vară. Fă-o doar ca un răsfăț ocazional, mai degrabă, decât ca un răsfăț zilnic.
Iată câteva delicii răcoritoare mai sănătoase pe care să le mănânci în schimb:
- Pops cu fructe congelate fără zahăr: amestecă fructele de sezon într-un blender, toarnă în forme, sau în pahare de plastic cu un bețișor și congelează
- Scoarță de iaurt grecesc cu fructe. Întinde un iaurt grecesc cu vanilie într-un strat subțire pe o foaie de copt mică. Acoperă cu fructe de pădure, apoi congelează câteva ore. Rupe totul în bucăți înainte de a mânca.
- „Înghețată” cu banane. Pune bucățile de banane coapte congelate într-un robot de bucătărie sau într-un blender de mare putere până devin cremoase. Mănâncă simplu sau deasupra cu mini chipsuri de ciocolată, fructe sau nuci.