Live acum Acces Direct
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

Publicat pe 02.01.2025 la 10:18 Actualizat pe 02.01.2025 la 10:18

Un gulaș bine pregătit este cunoscut pentru textura sa fragedă și aromele bogate, însă uneori carnea poate rămâne tare dacă nu este tratată corespunzător. Una dintre metodele mai puțin cunoscute, dar extrem de eficiente, pentru a frăgezi carnea este adăugarea unei linguri de lichid în timpul fierberii.

Carnea se poate frăgezi cu un simplu ingredient

Pixabay

Gulașul este un preparat delicios, însă carnea are nevoie de un tratament special, pentru a se frăgezi. De multe ori se întărește dacă nu se adaugă un anumit lichid într-o cantitate mică și va schimba gustul. Acest truc simplu valorifică proprietățile alcoolului pentru a transforma ingredientul pricipal într-o textură suculentă și plină de savoare, fără a compromite gustul tradițional al preparatului

Ingredientul pe care să-l adaugi pentru frăgezime

Optează pentru carne de vită, porc sau alt tip potrivit pentru gulaș. Bucățile trebuie să fie tăiate cuburi. Dacă ai timp, poți marina carnea înainte, folosind condimente, ulei și puțină vodcă, pentru a intensifica frăgezimea.

Rumenește carnea într-o cratiță cu puțin ulei sau unt pentru a sigila sucurile naturale. Adaugă legumele (ceapă, ardei, morcovi etc.) și condimentele.

După ce ai adăugat lichidul de bază (apă, supă de carne sau vin), pune o lingură de vodcă. Alcoolul va ajuta la descompunerea proteinelor, ceea ce face carnea mai fragedă.

Spre deosebire de vin sau alte lichide aromate, vodca are un gust neutru, astfel că nu va influența profilul de aromă al gulașului.

Lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea devine fragedă. Alcoolul se va evapora complet în timpul fierberii, lăsând în urmă doar efectele benefice asupra texturii cărnii.

Rețetă de gulaș tradițional

Un preparat clasic din bucătăria central-europeană, gulașul este o tocană aromată, perfectă pentru zilele răcoroase. Această rețetă include trucul cu vodcă pentru o carne fragedă și savuroasă.

Ingrediente

Pentru 6 porții:
• 700 g carne de vită (sau porc) tăiată cuburi
• 2 linguri ulei
• 2 cepe mari, tocate
• 2 morcovi, tăiați rondele
• 2 ardei grași (roșii sau galbeni), tăiați cuburi
• 3-4 cartofi mari, tăiați cuburi
• 2 căței de usturoi, tocați mărunt
• 3 linguri pastă de roșii
• 1 lingură boia dulce (opțional, și boia iute)
• 1 linguriță chimen măcinat
• 1 linguriță sare
• 1/2 linguriță piper negru măcinat
• 1 frunză de dafin
• 1 lingură vodcă
• 1 litru supă de carne (sau apă)
• Pătrunjel proaspăt, pentru servit

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, încinge uleiul și rumenește bucățile de carne pe toate părțile, până capătă o crustă aurie. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le deoparte.

În aceeași cratiță, adaugă ceapa și usturoiul și gătește până devin aurii. Adaugă morcovii și ardeii și continuă să amesteci câteva minute.

Pune în cratiță carnea rumenită, adaugă boiaua, chimenul, sare, piper și frunza de dafin. Amestecă bine, astfel încât condimentele să acopere toate ingredientele.

Toarnă supa de carne (sau apa), adaugă pasta de roșii și amestecă. Adaugă și lingura de vodcă, care va ajuta la frăgezirea cărnii.

Acoperă cratița cu un capac și lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea este moale și aromele s-au combinat.

După aproximativ 1,5 ore, adaugă cartofii tăiați cuburi și mai lasă totul să fiarbă încă 20-30 de minute, până când cartofii sunt gătiți.

Gustă gulașul și ajustează condimentele dacă este necesar. Scoate frunza de dafin. Servește preparatul cald, presărat cu pătrunjel proaspăt tocat. Poate fi acompaniat de pâine proaspătă sau mămăligă.

În articolul
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Mama fraților Pian a fost înmormântată astăzi. Elvis Pian, copleșit de durere. A fost eliberat din închisoare pentru câteva ore
  • Gena Pian a fost înmormântată astăzi
  • Fiul ei, Elvis, se afla în închisoare
  • A fost eliberat câteva ore pentru a o conduce pe ultimul drum
Showbiz intern
Marilu Dobrescu, înțepătură la adresa fostului iubit, Iustin Petrescu? „Nu te mai fură nimeni la bani”. Cum este viața ei în prezent, în Australia
  • Marilu Dobrescu, mesaj cu subînțeles la adresa fostului iubit?
  • Cum este viața ei în Australia
Emisiuni TV
Rețetă de doradă la cuptor cu legume, gătită de Horia Manea, la Meniu de vedetă
  • Horia Manea a prezentat trei rețete delicioase la Meniu de vedetă
  • Cum gătești doradă la cuptor cu legume
Stiri internationale
Eveniment istoric! Papa Leon și Regele Charles s-au rugat împreună, în Capela Sixtină. Imaginile momentului din Vatican
  • Regele Charles a plecat în vizită la Vatican
  • Imaginile momentului de la una dintre cele mai așteptate întâlniri
Emisiuni TV
Olivia Păunescu şi Olga Guţanu, impresii din Dubai şi China, sâmbătă, la „Vacanţă de vedetă”
  • Olivia Păunescu ne va purta în Dubai, sâmbătă
  • Va fi prezentă în platoul emisiunii Vacanță de vedetă
Stiri internationale
Criminalul care a ucis-o în tren pe tânăra ucraineancă riscă să fie condamnat la moarte! Familia tinerei, sfâșiată de durere
  • Criminalul din America riscă pedeapsa cu moartea
  • Familia tinerei ucrainence este sfâșiată de durere
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Un tânăr dezvăluie cât câştigă la spălat de vase în Elveţia: În Spania trebuie să fii pilot pentru banii ăştia
recomandare pe as.ro
Celebrul milionar s-a căsătorit cu “cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Romania TV
Cine este angajatul la stat din România, fost electrician, care are un salariu DUBLU faţă de Nicușor Dan: Poate președintele nu e plătit suficient
Romania TV
Ozana Barabancea nervoasă, după ce fanii i-au spus că seamănă cu o păpușă de ceară, că își editează pozele: Dacă m-ați vedea în realitate, ați înghiți în sec, amărâtelor, coțohârlelor!
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Cum obții concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în 2025 – ce drepturi ai în fața legii și a patronului
recomandare pe playtech.ro
Ajutor de înmormântare de la angajator. Acte necesare
recomandare pe redactia.ro
Durere fără margini în familia fraților Pian. Ce s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte de moartea mamei lor
recomandare pe redactia.ro
Trei ceasuri rele pentru o zodie marți. Va suferi teribil
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce se întâmplă în Dubai nu rămâne doar în Dubai! Imaginile cu Aryna Sabalenka și Paula Badosa în costum de baie au încins imaginația fanilor
recomandare pe bzi.ro
Irina Columbeanu le răspunde dur celor care o acuză că nu-și ajută tatăl: „Niște frustrați, nu avem ce discuta!“
recomandare pe bzi.ro
Alina Pușcău, secretul siluetei de invidiat, la 43 de ani! Face asta de patru ori! – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Vlăduța Lupău a făcut anunțul despre al treilea copil: „O să vă și arăt, ca să fie așa pe dovedite”
recomandare pe dailybusiness.ro
Sébastien Lecornu, premierul Franței, suspendă reforma pensiilor pentru a evita prăbușirea guvernului
recomandare pe Jurnalul.ro
Cea mai potrivită carieră, în funcție de luna nașterii
recomandare pe a1.ro
Carmen Brumă a întors toate capetele la un eveniment de la Palatul Parlamentului. Detaliul care i-a pus în evidență silueta