Live acum Mireasa. Capriciile iubirii (r)
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.01.2025 la 10:18 Actualizat pe 02.01.2025 la 10:18

Un gulaș bine pregătit este cunoscut pentru textura sa fragedă și aromele bogate, însă uneori carnea poate rămâne tare dacă nu este tratată corespunzător. Una dintre metodele mai puțin cunoscute, dar extrem de eficiente, pentru a frăgezi carnea este adăugarea unei linguri de lichid în timpul fierberii.

Carnea se poate frăgezi cu un simplu ingredient

Pixabay

Gulașul este un preparat delicios, însă carnea are nevoie de un tratament special, pentru a se frăgezi. De multe ori se întărește dacă nu se adaugă un anumit lichid într-o cantitate mică și va schimba gustul. Acest truc simplu valorifică proprietățile alcoolului pentru a transforma ingredientul pricipal într-o textură suculentă și plină de savoare, fără a compromite gustul tradițional al preparatului

Ingredientul pe care să-l adaugi pentru frăgezime

Optează pentru carne de vită, porc sau alt tip potrivit pentru gulaș. Bucățile trebuie să fie tăiate cuburi. Dacă ai timp, poți marina carnea înainte, folosind condimente, ulei și puțină vodcă, pentru a intensifica frăgezimea.

Rumenește carnea într-o cratiță cu puțin ulei sau unt pentru a sigila sucurile naturale. Adaugă legumele (ceapă, ardei, morcovi etc.) și condimentele.

După ce ai adăugat lichidul de bază (apă, supă de carne sau vin), pune o lingură de vodcă. Alcoolul va ajuta la descompunerea proteinelor, ceea ce face carnea mai fragedă.

Spre deosebire de vin sau alte lichide aromate, vodca are un gust neutru, astfel că nu va influența profilul de aromă al gulașului.

Lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea devine fragedă. Alcoolul se va evapora complet în timpul fierberii, lăsând în urmă doar efectele benefice asupra texturii cărnii.

Rețetă de gulaș tradițional

Un preparat clasic din bucătăria central-europeană, gulașul este o tocană aromată, perfectă pentru zilele răcoroase. Această rețetă include trucul cu vodcă pentru o carne fragedă și savuroasă.

Ingrediente

Pentru 6 porții:
• 700 g carne de vită (sau porc) tăiată cuburi
• 2 linguri ulei
• 2 cepe mari, tocate
• 2 morcovi, tăiați rondele
• 2 ardei grași (roșii sau galbeni), tăiați cuburi
• 3-4 cartofi mari, tăiați cuburi
• 2 căței de usturoi, tocați mărunt
• 3 linguri pastă de roșii
• 1 lingură boia dulce (opțional, și boia iute)
• 1 linguriță chimen măcinat
• 1 linguriță sare
• 1/2 linguriță piper negru măcinat
• 1 frunză de dafin
• 1 lingură vodcă
• 1 litru supă de carne (sau apă)
• Pătrunjel proaspăt, pentru servit

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, încinge uleiul și rumenește bucățile de carne pe toate părțile, până capătă o crustă aurie. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le deoparte.

În aceeași cratiță, adaugă ceapa și usturoiul și gătește până devin aurii. Adaugă morcovii și ardeii și continuă să amesteci câteva minute.

Pune în cratiță carnea rumenită, adaugă boiaua, chimenul, sare, piper și frunza de dafin. Amestecă bine, astfel încât condimentele să acopere toate ingredientele.

Toarnă supa de carne (sau apa), adaugă pasta de roșii și amestecă. Adaugă și lingura de vodcă, care va ajuta la frăgezirea cărnii.

Acoperă cratița cu un capac și lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea este moale și aromele s-au combinat.

După aproximativ 1,5 ore, adaugă cartofii tăiați cuburi și mai lasă totul să fiarbă încă 20-30 de minute, până când cartofii sunt gătiți.

Gustă gulașul și ajustează condimentele dacă este necesar. Scoate frunza de dafin. Servește preparatul cald, presărat cu pătrunjel proaspăt tocat. Poate fi acompaniat de pâine proaspătă sau mămăligă.

În articolul
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Beauty & Lifestyle
Apele din Grecia par ireal de frumoase. Care e secretul nuanței lor turcoaz. Explicația te va surprinde
  • Apele din Grecia sunt unele dintre cele mai albastre din lume
  • De ce par ireal de frumoase
Beauty & Lifestyle
Câte calorii au preparatele tradiționale de la masa de Paște! Cum eviți kilogramele în plus
  • Cum eviți kilogramele în plus după Paște
  • Ce să mănânci să nu te îngrași
Emisiuni TV
Cum a aflat Carmen Șerban că are cancer! O analiză banală a scos la iveală un coșmar
  • Carmen Șerban a făcut mărturisiri dureroase
  • Cum a aflat că are cancer
Meteo
Anunț ANM de ultim moment! A fost emis un cod galben de furtuni și vijelii puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate / HARTA
  • Meteorologii, anunț de ultimă oră
  • A fost emis un cod galben de furtuni și vijelii puternice cu grindină
  • Care sunt zonele vizate
Beauty & Lifestyle
Orașul din care seamănă cu Veneția, dar e mai puțin aglomerat. Destinația romantică a Italiei despre care nu mulți știu
  • „Cealaltă Veneție” a Italiei
  • De ce merită să explorezi acest oraș de pe coasta venețiană
Emisiuni TV
Cum și-a cunoscut Giovanni Becali sufletul pereche! Afaceristul i-a spus soției sale că este italian
  • Când a început povestea de dragoste dintre Giovanni Becali și soția lui
  • Afaceristul a făcut declarații emoționante
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Maru, filmat cum îl ironiza pe Rareş, înainte să moară: Ce ai, te hiperventilezi?
recomandare pe as.ro
Momentul dramatic care l-a făcut pe Sabin Ilie să se prăbuşească emoţional şi să piardă o avere!
Romania TV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
Romania TV
Georgiana Lobonț, despre DIVORȚ. Și-a iertat soțul până la urmă: ''A fost o greşeală pe care el a făcut-o, a fost ceva crunt. Toţi erau şocaţi
recomandare pe antena3.ro
Trei adolescenți au inventat un frigider care nu are nevoie de curent electric. Au găsit soluția în manualul de clasa a IX-a
recomandare pe antena3.ro
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Un nor uriaș de praf saharian se îndreaptă și spre România
recomandare pe antena3.ro
Un copil moldovean din Italia a scris la școală o compunere despre cum tatăl lui o bate pe mama
recomandare pe playtech.ro
Drob de pui moale şi fin, perfect pentru Paşte. Paşii de urmat pentru a nu fi înnecăcios
recomandare pe playtech.ro
Câtă drojdie se pune la cozonaci. Secretul pentru a ieşi pufoşi şi copţi în mijloc
recomandare pe redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
recomandare pe redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
recomandare pe Jurnalul.ro
Decalogul mesei pascale. Recomandările medicilor ca să nu ajungi la Urgență
recomandare pe a1.ro
Darisian Luncanu, complet îndrăgostit de iubita lui. Cum se înțelege actorul din Iubire cu parfum de lavandă cu „socrii”| EXCLUSIV