Live acum Petrecem in familie (r)
Prime time 19:30/ In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.01.2025 la 10:18 Actualizat pe 02.01.2025 la 10:18

Un gulaș bine pregătit este cunoscut pentru textura sa fragedă și aromele bogate, însă uneori carnea poate rămâne tare dacă nu este tratată corespunzător. Una dintre metodele mai puțin cunoscute, dar extrem de eficiente, pentru a frăgezi carnea este adăugarea unei linguri de lichid în timpul fierberii.

Carnea se poate frăgezi cu un simplu ingredient

Pixabay

Gulașul este un preparat delicios, însă carnea are nevoie de un tratament special, pentru a se frăgezi. De multe ori se întărește dacă nu se adaugă un anumit lichid într-o cantitate mică și va schimba gustul. Acest truc simplu valorifică proprietățile alcoolului pentru a transforma ingredientul pricipal într-o textură suculentă și plină de savoare, fără a compromite gustul tradițional al preparatului

Ingredientul pe care să-l adaugi pentru frăgezime

Optează pentru carne de vită, porc sau alt tip potrivit pentru gulaș. Bucățile trebuie să fie tăiate cuburi. Dacă ai timp, poți marina carnea înainte, folosind condimente, ulei și puțină vodcă, pentru a intensifica frăgezimea.

Rumenește carnea într-o cratiță cu puțin ulei sau unt pentru a sigila sucurile naturale. Adaugă legumele (ceapă, ardei, morcovi etc.) și condimentele.

După ce ai adăugat lichidul de bază (apă, supă de carne sau vin), pune o lingură de vodcă. Alcoolul va ajuta la descompunerea proteinelor, ceea ce face carnea mai fragedă.

Spre deosebire de vin sau alte lichide aromate, vodca are un gust neutru, astfel că nu va influența profilul de aromă al gulașului.

Lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea devine fragedă. Alcoolul se va evapora complet în timpul fierberii, lăsând în urmă doar efectele benefice asupra texturii cărnii.

Rețetă de gulaș tradițional

Un preparat clasic din bucătăria central-europeană, gulașul este o tocană aromată, perfectă pentru zilele răcoroase. Această rețetă include trucul cu vodcă pentru o carne fragedă și savuroasă.

Ingrediente

Pentru 6 porții:
• 700 g carne de vită (sau porc) tăiată cuburi
• 2 linguri ulei
• 2 cepe mari, tocate
• 2 morcovi, tăiați rondele
• 2 ardei grași (roșii sau galbeni), tăiați cuburi
• 3-4 cartofi mari, tăiați cuburi
• 2 căței de usturoi, tocați mărunt
• 3 linguri pastă de roșii
• 1 lingură boia dulce (opțional, și boia iute)
• 1 linguriță chimen măcinat
• 1 linguriță sare
• 1/2 linguriță piper negru măcinat
• 1 frunză de dafin
• 1 lingură vodcă
• 1 litru supă de carne (sau apă)
• Pătrunjel proaspăt, pentru servit

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, încinge uleiul și rumenește bucățile de carne pe toate părțile, până capătă o crustă aurie. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le deoparte.

În aceeași cratiță, adaugă ceapa și usturoiul și gătește până devin aurii. Adaugă morcovii și ardeii și continuă să amesteci câteva minute.

Pune în cratiță carnea rumenită, adaugă boiaua, chimenul, sare, piper și frunza de dafin. Amestecă bine, astfel încât condimentele să acopere toate ingredientele.

Toarnă supa de carne (sau apa), adaugă pasta de roșii și amestecă. Adaugă și lingura de vodcă, care va ajuta la frăgezirea cărnii.

Acoperă cratița cu un capac și lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea este moale și aromele s-au combinat.

După aproximativ 1,5 ore, adaugă cartofii tăiați cuburi și mai lasă totul să fiarbă încă 20-30 de minute, până când cartofii sunt gătiți.

Gustă gulașul și ajustează condimentele dacă este necesar. Scoate frunza de dafin. Servește preparatul cald, presărat cu pătrunjel proaspăt tocat. Poate fi acompaniat de pâine proaspătă sau mămăligă.

În articolul
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Retete
Rețetă ușoară de chec aperitiv pufos și delicios. Poate fi servit la micul dejun
  • Rețetă ușoară de chec aperitiv
  • Ai nevoie de doar câteva ingrediente simple
Emisiuni TV
Visul românesc – Succes internațional. Cum a ajuns Andrei la afaceri de peste 20 de milioane de euro în Dubai. A angajat la companiile sale și români
  • Povestea demnă de luat exemplu a lui Andrei
  • Românul s-a stabilit în Dubai și se bucură de un succes uriaș
Showbiz intern
Marele absent de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Fanii se așteptau să îl vadă la evenimentul trist. Care a fost motivul
  • Cine a lipsit de la înmormântarea lui Andrei Perneș
  • Familia lui este sfâșiată de durere
Beauty & Lifestyle
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
  • Unde să călătorești singură fără să duci grija pericolelor
  • Cele mai sigure țări pentru femei
Showbiz intern
Tzancă Uraganu și Lambada își sărbătoresc fiul cel mare! Ce urare emoționantă a transmis Alina Marymar de ziua lui Andreas
  • Tzancă Uraganu și Lambada își sărbătoresc fiul cel mare
  • Alina Marymar, mesaj emoționant de ziua lui Andreas
Showbiz intern
Cu ce se ocupă femeia care i-a luat locul Sabrinei în viața lui Andrei Perneș de la Mireasa. Se despărțise definitiv de fosta soție de opt luni
  • Cu ce se ocupă femeia care i-a luat locul Sabrinei în viața lui Andrei Perneș de la Mireasa
  • Fostul concurent și Sabrina nu mai erau împreună de opt luni
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
"Nu pot să cred că America ne cere să-i alegem pe oamenii ruşilor". Iulian Fota, despre atacurile din SUA la adresa României
recomandare pe as.ro
Greşeala fatală care l-a costat toată averea pe un fost milionar român celebru: „De acolo a plecat”!
Romania TV
Magazinele ”La Sibieni”, ÎNCHISE pe capete. Angajații spălau salamul expirat cu acetonă și îl repuneau la vânzare
Romania TV
Un bucătar renumit a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. Nu și-a tăiat stomacul și a ținut o dietă foarte UȘOARĂ!
recomandare pe antena3.ro
"A murit pentru că a furat ciocolată". Cutremurătorul caz al unei fete de 13 ani, care lucra ca menajeră în casa unei familii bogate
recomandare pe antena3.ro
Povestea ardeleanului de culoare care oferă consultanță în afaceri și te învață să gătești pe TikTok: „Am fost sărac lipit”
recomandare pe antena3.ro
Insula care se poate închiria în întregime cu doar 50 de euro pe noapte. Are o casă cu 9 dormitoare, complet utilată
recomandare pe playtech.ro
Durere mare la înmormântarea lui Andrei Perneș! Obiectul ciudat pus pe sicriu, cei prezenţi nu au...
recomandare pe playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună ciorbă de fasole. Doar ele o fac aşa
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe Ciao.ro
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
recomandare pe bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
recomandare pe bzi.ro
Sânziana Negru a fost reținută pe un aeroport din Arabia Saudită! Ce a putut să pățească influencerița
recomandare pe dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
recomandare pe dailybusiness.ro
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
recomandare pe Jurnalul.ro
Astrologia și succesul financiar: Ce zodii produc cei mai mulți miliardari?
recomandare pe a1.ro
Ce sport practică fiul lui Pepe, după aproape doi ani de înot. Micuțul este susținut de tatăl său: „Am vorbit cu..”