Live acum Film: HO HO HO
Prime time 19:00 Film: HO HO HO
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.01.2025 la 10:18 Actualizat pe 02.01.2025 la 10:18

Un gulaș bine pregătit este cunoscut pentru textura sa fragedă și aromele bogate, însă uneori carnea poate rămâne tare dacă nu este tratată corespunzător. Una dintre metodele mai puțin cunoscute, dar extrem de eficiente, pentru a frăgezi carnea este adăugarea unei linguri de lichid în timpul fierberii.

Carnea se poate frăgezi cu un simplu ingredient

Pixabay

Gulașul este un preparat delicios, însă carnea are nevoie de un tratament special, pentru a se frăgezi. De multe ori se întărește dacă nu se adaugă un anumit lichid într-o cantitate mică și va schimba gustul. Acest truc simplu valorifică proprietățile alcoolului pentru a transforma ingredientul pricipal într-o textură suculentă și plină de savoare, fără a compromite gustul tradițional al preparatului

Ingredientul pe care să-l adaugi pentru frăgezime

Optează pentru carne de vită, porc sau alt tip potrivit pentru gulaș. Bucățile trebuie să fie tăiate cuburi. Dacă ai timp, poți marina carnea înainte, folosind condimente, ulei și puțină vodcă, pentru a intensifica frăgezimea.

Rumenește carnea într-o cratiță cu puțin ulei sau unt pentru a sigila sucurile naturale. Adaugă legumele (ceapă, ardei, morcovi etc.) și condimentele.

După ce ai adăugat lichidul de bază (apă, supă de carne sau vin), pune o lingură de vodcă. Alcoolul va ajuta la descompunerea proteinelor, ceea ce face carnea mai fragedă.

Spre deosebire de vin sau alte lichide aromate, vodca are un gust neutru, astfel că nu va influența profilul de aromă al gulașului.

Lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea devine fragedă. Alcoolul se va evapora complet în timpul fierberii, lăsând în urmă doar efectele benefice asupra texturii cărnii.

Rețetă de gulaș tradițional

Un preparat clasic din bucătăria central-europeană, gulașul este o tocană aromată, perfectă pentru zilele răcoroase. Această rețetă include trucul cu vodcă pentru o carne fragedă și savuroasă.

Ingrediente

Pentru 6 porții:
• 700 g carne de vită (sau porc) tăiată cuburi
• 2 linguri ulei
• 2 cepe mari, tocate
• 2 morcovi, tăiați rondele
• 2 ardei grași (roșii sau galbeni), tăiați cuburi
• 3-4 cartofi mari, tăiați cuburi
• 2 căței de usturoi, tocați mărunt
• 3 linguri pastă de roșii
• 1 lingură boia dulce (opțional, și boia iute)
• 1 linguriță chimen măcinat
• 1 linguriță sare
• 1/2 linguriță piper negru măcinat
• 1 frunză de dafin
• 1 lingură vodcă
• 1 litru supă de carne (sau apă)
• Pătrunjel proaspăt, pentru servit

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, încinge uleiul și rumenește bucățile de carne pe toate părțile, până capătă o crustă aurie. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le deoparte.

În aceeași cratiță, adaugă ceapa și usturoiul și gătește până devin aurii. Adaugă morcovii și ardeii și continuă să amesteci câteva minute.

Pune în cratiță carnea rumenită, adaugă boiaua, chimenul, sare, piper și frunza de dafin. Amestecă bine, astfel încât condimentele să acopere toate ingredientele.

Toarnă supa de carne (sau apa), adaugă pasta de roșii și amestecă. Adaugă și lingura de vodcă, care va ajuta la frăgezirea cărnii.

Acoperă cratița cu un capac și lasă gulașul să fiarbă la foc mic timp de 1,5-2 ore, sau până când carnea este moale și aromele s-au combinat.

După aproximativ 1,5 ore, adaugă cartofii tăiați cuburi și mai lasă totul să fiarbă încă 20-30 de minute, până când cartofii sunt gătiți.

Gustă gulașul și ajustează condimentele dacă este necesar. Scoate frunza de dafin. Servește preparatul cald, presărat cu pătrunjel proaspăt tocat. Poate fi acompaniat de pâine proaspătă sau mămăligă.

În articolul
Cum se frăgezește carnea pentru un gulaș delicios. Ai nevoie de un singur ingredient
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz international
Cum arată mama lui Sebastian Stan. Georgeta a plecat din România pentru a-i oferi fiului ei o viață mai bună | FOTO
  • Cine este mama lui Sebastian Stan
  • Georgeta a făcut totul pentru fiul ei
Showbiz intern
Ilona Brezoianu, incident în bucătărie! Ce i s-a întâmplat actriței: „Am cedat nervos”
  • Ilona Brezoianu, incident în bucătărie
  • Ce a pățit actrița
Monden
Soția lui Codin Maticiuc, dezmăț pe manele! Cât de bine se mișcă cea care îi face inima să tresară afaceristului | VIDEO
  • Imagini inedite cu soția lui Codin Maticiuc
  • Cum a filmat-o afaceristul pe Ana Pandeli
Emisiuni TV
Acces Direct. Bobocel a dispărut în condiții suspecte. Ce bănuiește tatăl lui că s-ar fi întâmplat cu fiul său: „Poliția mi-a zis să nu comentez”
  • Bobocel a mai plecat de acasă și în trecut
  • Tatăl lui, apel disperat
Showbiz intern
Ce a răspuns Ramona de la Mireasa, după ce a fost întrebată dacă a divorțat sau nu de Stelian. Fanii sunt siguri că cei doi nu mai formează un cuplu | FOTO
  • Ce se întâmplă în căsnicia Ramonei cu Stelian de la Mireasa
  • Fosta concurentă a răspuns celei mai mari curiozități
Showbiz intern
Scandalul dintre Jador și DeSanto continuă! Manelistul susține în continuare că nu a primit bani din piesele vechi: „A încercat să câștige mai mult decât merita”
  • Jador, o nouă reacție în scandalul cu DeSanto
  • Manelistul susține că nu ar fi primit bani din piesele vechi
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Ce salariu are un nepalez în România? Trimite aproape tot acasă, pentru că nu dă bani pe cazare și mâncare
recomandare pe as.ro
„Trădare şi spectacol macabru!” Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: „Nunta lui Iuda”
Romania TV
Transformare şocantă. Primele imagini cu Florin Piersic de la mănăstirea unde s-a retras
Romania TV
Valentina Pelinel şi Cristi Borcea şi-au refăcut machiajul şi au făcut ANUŢUL de lângă brad
recomandare pe antena3.ro
Două turiste au fost arestate în Dubai pentru că au râs de o localnică cu văl islamic care mânca la restaurant 
recomandare pe antena3.ro
Bătaie la telegondola din Poiana Brașov. Un turist l-a lovit în cap cu schiurile pe altul care n-a vrut să-l lase în față la coadă
recomandare pe antena3.ro
Top 15 destinații ieftine din Europa pentru vacanțele din 2025
recomandare pe playtech.ro
Ce transformare! Pamela Anderson i-a îngrijorat pe toți cu apariția sa de la premiile Golden Globes
recomandare pe playtech.ro
Loredana Groza, criticată după ce i-a modificat chipul Simonei Halep în FaceApp: ”A luat-o valul!”
recomandare pe redactia.ro
Cine este femeia care i-a sucit mințile lui Sebastian Stan, actorul român premiat la Globurile de Aur
recomandare pe redactia.ro
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
recomandare pe Ciao.ro
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
recomandare pe shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
recomandare pe ProSport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
recomandare pe bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
recomandare pe bzi.ro
Roxana Vancea a slăbit zeci de kilograme! Vedeta arată senzațional la 34 de ani
recomandare pe dailybusiness.ro
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
recomandare pe dailybusiness.ro
Scandal apocaliptic în burghezia romilor! Nepoata lui Tzanca Uraganu, Gucci, a fugit de acasă la 14 ani ca să se mărite
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscopul dragostei pentru săptămâna 6 - 12 ianuarie 2025: Taurii sunt romantici, iar Scorpionii au o revelație majoră
recomandare pe a1.ro
Doliu în familia unei foste concurente de la Mireasa! Tânăra și-a pierdut tatăl