Cum se prepară caltaboșul ardelenesc. Sfaturile de la cei mai cunoscuți bucătari
Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar masa festivă trebuie să fie plină cu bunătăți. Caltaboșul nu poate lipsi, iar rețeta de mai jos este perfectă pentru a-l prepara.
- Caltaboșul este un preparat iubit de români
- Cum se prepară caltaboșul ardelenesc
Caltaboșul este unul dintre cele mai consumate preparate mai ales în perioada sărbătorilor. Cei mai mulți români aleg să-l pregătească chiar ei, în loc să-l cumpere de la magazine. Mai este este rețeta caltaboșului ardelenesc care va aduce un gust tradițional pe masa de Crăciun.
Ingrediente
- 1 kg ficat de porc
- 1 kg carne de porc (pulpă cu grăsime, fleică, spată)
- 1,50 kg slănină cu sorici
- 750 gr slănină
- 500 gr rinichi
- 500 gr plămâni și splină
- 600 gr picioare de porc (2 bucăți) sau rat și cap de porc
- 150 gr orez
- 90 gr sare neiodată
- 30 gr piper negru măcinat
- 10 gr nucșoară rasă
- 3 linguri maghiran uscat
- 50 gr usturoi
- 1 kg ceapă
- 200 gr untură
- 750 ml zeamă de cazan
- 1 lingură sare (opțional)
Mod de preparare
Din ingredientele de mai sus se vor obține cinci kilograme de caltaboș. După ce sortăm carnea și măruntaiele, se pun la fiert. Dacă locuiți la curte, puteți face un foc în sobă și se pregătește tuciul, ori cazanul.
Organele au timp de fierbere diferit și trebuie să ținem cont de acest lucru. Picioarele de porc se țin la fiert 2-3 ore, în timp ce plămânii doar 20 de min. La final, zeama în care au fiert nu se aruncă, ci se păstrează pentru a se folosi în compoziție.
După ce punem apa pe foc și începe să clocotească, se vor pune picioarele de porc, carnea, slănina, șoriciul și se lasă la fiert.
În acest timp, ne vom ocupa de măruntaiele rămase. Într-un bol se pune apa rece, adăugăm câțiva stropi de oțet și se pun rinichii pe care i-am tăiat în două. Prin acest procedeu se elimină mirosul specific. Plamanii, ficatul și splina se taie în bucăți mai mari și le pregătim pentru fierbere.
După ce au fiert ingredientele din tuci, le vom scoate într-un vas și se lăsăm să se răcească. Zeama se strecoară printr-o sită măruntă, apoi îndepărtăm grăsimea în exces. Într-un vas separat se pune zeama din tuci, se completează cu 2-3 litri de apă caldă și se pune înapoi la fiert.
Cât timp se fierb ingredientele
Când apa clocotește, se adaugă măruntaiele. Plămânii, tăiati in prealabil, se pun primii deoarece necesită un timp de fierbere mai mare decât celelalte ingrediente. După 10 minute se adaugă ficatul, rinichii și splina, apoi se lasă la fiert în jur de 20 de minute.
Ficatul fiert prea mult se va întări și va căpăta un gust amar. După ce se fierb toate măruntaiele, se scot într-un vas și se lasă la răcit.
După ce scoatem carnea de pe oase, se cântărește pentru a știi cât orez avem nevoie. Se pune un sfert de orez fiert din greutatea totală de carne. Astfel, la două kilograme de carne este nevoie de 500 de grame de orez fiert.
Pentru 500 de grame de orez fiert este nevoie de 150 de grame de orez cu bobul rotund care se fierbe în 500 de ml din zeama în care s-au fiert măruntaiele și se adaugă o linguriță de sare. Caltaboșul se poate face și fără orez, astfel că se poate sări pentru pas.
Cum se toacă ingredientele
Toată carnea se va toca, inclusiv organele. Se curăță usturoiul și se zdrobește, apoi se adaugă și condimentele. Compoziția se frământă foarte bine, cât să se amestece toate aromele.
Se adaugă ceapa tocată mărunt într-o tigaie alături de 200 de grame de untură și se călește până devine sticloasă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă peste carne.
La final, ar trebui să iasă o pastă consistentă. Dacă este groasă, se adaugă zeama din oala în care s-a fiert. Compoziția se va pune în mațe de porc. Cele mai bune sunt cele groase, dar dacă nu aveți, nu se exclud nici cele subțiri.
Ele se vor umple cu ajutorul unei linguri de lemn, dacă sunt groase sau se folosește o mașină de tocat dacă sunt mațe subțiri. La final, ei se fierb în zeama rămasă și se înțeapă cu ajutorul unui ac sau o scobitoare pentru a nu se umfla.
Se lasă pe foc timp de 40-50 de minute în funcție de mațul ales. După fierbere se spală cu apă rece pentru a elimina surplusul de grăsime. Se pot consuma așa sau pot merge la afumat.