Live acum
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum se prepară caltaboșul ardelenesc. Sfaturile de la cei mai cunoscuți bucătari

Cum se prepară caltaboșul ardelenesc. Sfaturile de la cei mai cunoscuți bucătari

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 07.12.2022 la 18:40 Actualizat pe 07.12.2022 la 18:40

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar masa festivă trebuie să fie plină cu bunătăți. Caltaboșul nu poate lipsi, iar rețeta de mai jos este perfectă pentru a-l prepara.

Caltaboș ardelenesc

Facebook

Caltaboșul este unul dintre cele mai consumate preparate mai ales în perioada sărbătorilor. Cei mai mulți români aleg să-l pregătească chiar ei, în loc să-l cumpere de la magazine. Mai este este rețeta caltaboșului ardelenesc care va aduce un gust tradițional pe masa de Crăciun.

Ingrediente

Mod de preparare

Din ingredientele de mai sus se vor obține cinci kilograme de caltaboș. După ce sortăm carnea și măruntaiele, se pun la fiert. Dacă locuiți la curte, puteți face un foc în sobă și se pregătește tuciul, ori cazanul.

Organele au timp de fierbere diferit și trebuie să ținem cont de acest lucru. Picioarele de porc se țin la fiert 2-3 ore, în timp ce plămânii doar 20 de min. La final, zeama în care au fiert nu se aruncă, ci se păstrează pentru a se folosi în compoziție.

După ce punem apa pe foc și începe să clocotească, se vor pune picioarele de porc, carnea, slănina, șoriciul și se lasă la fiert.

În acest timp, ne vom ocupa de măruntaiele rămase. Într-un bol se pune apa rece, adăugăm câțiva stropi de oțet și se pun rinichii pe care i-am tăiat în două. Prin acest procedeu se elimină mirosul specific. Plamanii, ficatul și splina se taie în bucăți mai mari și le pregătim pentru fierbere.

După ce au fiert ingredientele din tuci, le vom scoate într-un vas și se lăsăm să se răcească. Zeama se strecoară printr-o sită măruntă, apoi îndepărtăm grăsimea în exces. Într-un vas separat se pune zeama din tuci, se completează cu 2-3 litri de apă caldă și se pune înapoi la fiert.

Cât timp se fierb ingredientele

Când apa clocotește, se adaugă măruntaiele. Plămânii, tăiati in prealabil, se pun primii deoarece necesită un timp de fierbere mai mare decât celelalte ingrediente. După 10 minute se adaugă ficatul, rinichii și splina, apoi se lasă la fiert în jur de 20 de minute.

Ficatul fiert prea mult se va întări și va căpăta un gust amar. După ce se fierb toate măruntaiele, se scot într-un vas și se lasă la răcit.

După ce scoatem carnea de pe oase, se cântărește pentru a știi cât orez avem nevoie. Se pune un sfert de orez fiert din greutatea totală de carne. Astfel, la două kilograme de carne este nevoie de 500 de grame de orez fiert.

Pentru 500 de grame de orez fiert este nevoie de 150 de grame de orez cu bobul rotund care se fierbe în 500 de ml din zeama în care s-au fiert măruntaiele și se adaugă o linguriță de sare. Caltaboșul se poate face și fără orez, astfel că se poate sări pentru pas.

Cum se toacă ingredientele

Toată carnea se va toca, inclusiv organele. Se curăță usturoiul și se zdrobește, apoi se adaugă și condimentele. Compoziția se frământă foarte bine, cât să se amestece toate aromele.

Se adaugă ceapa tocată mărunt într-o tigaie alături de 200 de grame de untură și se călește până devine sticloasă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă peste carne.

La final, ar trebui să iasă o pastă consistentă. Dacă este groasă, se adaugă zeama din oala în care s-a fiert. Compoziția se va pune în mațe de porc. Cele mai bune sunt cele groase, dar dacă nu aveți, nu se exclud nici cele subțiri.

Ele se vor umple cu ajutorul unei linguri de lemn, dacă sunt groase sau se folosește o mașină de tocat dacă sunt mațe subțiri. La final, ei se fierb în zeama rămasă și se înțeapă cu ajutorul unui ac sau o scobitoare pentru a nu se umfla.

Se lasă pe foc timp de 40-50 de minute în funcție de mațul ales. După fierbere se spală cu apă rece pentru a elimina surplusul de grăsime. Se pot consuma așa sau pot merge la afumat.

În articolul
Cum se prepară caltaboșul ardelenesc. Sfaturile de la cei mai cunoscuți bucătari
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Simona Trașcă a fost cerută în căsătorie de iubitul ei! Cei doi formează un cuplu de câteva luni / FOTO
  • Simona Trașcă a fost cerută în căsătorie de iubitul ei!
  • Cei doi formează un cuplu de câteva luni 
Showbiz intern
Secretul Gabrielei Cristea pentru șnițele delicioase. Cum să le prepari pentru o masă în familie
  • Secretul Gabrielei Cristea pentru șnițele delicioase
  • Cum să le prepari pentru o masă în familie
Beauty & Lifestyle
Soluțiile naturale care ne scapă de furnici, gândaci, țânțari și ploșnițe. Cum să le folosești
  • Soluțiile naturale care ne scapă de furnici, gândaci, țânțari și ploșnițe
  • Cum să le folosești
Showbiz intern
Imagini dureroase de la priveghiul lui Raul WS. Trapperul urmează să fie înmormântat: „Drum lin spre cer”
  • Imagini dureroase de la priveghiul lui Raul WS
  • Trapperul urmează să fie înmormântat
Horoscop
Luna Plină va avea loc pe 11 iunie. La ce trebuie să fie atenți toți nativii
  • Luna Plină va avea loc pe 11 iunie
  • La ce trebuie să fie atenți toți nativii
Showbiz intern
Fiica Andreei Marin, Violeta, a terminat liceul! Mesajul emoționant publicat de fosta prezentatoare: „Drumul a fost anevoios”
  • Fiica Andreei Marin, Violeta, a terminat liceul!
  • Mesajul emoționant publicat de fosta prezentatoare
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Și-a înjunghiat mama cu foarfeca de 20 de ori. Brăileanul s-a enervat când a auzit că vrea să plece în Spania
recomandare pe as.ro
Milionarul român care are 9 copii cu 4 femei diferite, dezvăluiri şoc: “Sunt condamnat!” Câţi bani cheltuie în vacanţă
Romania TV
Mihaela Borcea, din nou mireasă! Cu cine s-a căsătorit fosta soție a lui Cristi Borcea
Romania TV
Mihaela Borcea, din nou mireasă! Cu cine s-a căsătorit fosta soție a lui Cristi Borcea
recomandare pe antena3.ro
Un bărbat a cumpărat dintr-un magazin de vechituri niște desene, în urmă cu 50 de ani și acum le vinde cu sume uriașe. Ce erau, de fapt
recomandare pe antena3.ro
Scandal fără sfârșit în cazul înotătoarei acuzate că s-a îmbrăcat indecent la Olimpiadă: „Prezența ei creează un mediu nepotrivit”
recomandare pe antena3.ro
„Poarta către Iad” ar putea, în sfârșit, să se stingă după 50 de ani. Cum a apărut craterul uriaș cuprins de foc în mijlocul deșertului
recomandare pe playtech.ro
Rugăciunea care se citește în cele două zile de Rusalii 2025. Rostește-o dimineața pentru bunăstare, liniște și belșug
recomandare pe playtech.ro
Răsturnare de situaţie în cazul lui Cristian Boureanu! Ce s-a descoperit despre una dintre fetele care au ajuns în casa acestuia: 'Lucreaza la...
recomandare pe redactia.ro
Nicușor Dan a promulgat legea cerută de foarte mulți români. Care sunt măsurile legale stabilite
recomandare pe redactia.ro
E DOLIU in Romania. Institutul National de Statistica a facut anuntul: "Ne luam ADIO de la Ilie Dumitrescu.."
recomandare pe Ciao.ro
Ploaia din Capitală le-a pus pe fugă pe vedetele din România! Cum s-au ferit de stropii reci - imagini de senzație
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Milionarul a uitat-o definitiv pe Mădălina Ghenea pentru o altă actriță
recomandare pe bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
recomandare pe bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
recomandare pe dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
recomandare pe Jurnalul.ro
Îți iei medicamentele cu cafea? S-ar putea să le iei degeaba
recomandare pe a1.ro
SPP-istul lui Nicușor Dan, care a făcut furori pe internet, a fost retras din post. Popularitatea sa, un risc de securitate