Rețetă de cozonac dietetic de Paşte, fără zahăr. Este la fel de gustos, însă cu mai puţine calorii decât cozonacul tradiţional
Sărbătorile sunt tot mai aproape iar gospodinele deja fac ultimele pregătiri pentru Sărbătorile Pascale. Află din rândurile de mai jos cum să pregătești un cozonac dietetic de Paşte, fără zahăr. Este la fel de gustos, însă cu mai puţine calorii decât cozonacul tradiţional.
- Cum faci cel mai bun cozonac dietetic, fără zahăr
- Este la fel de gustos, însă cu mai puţine calorii decât cozonacul tradiţional
Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor, mai ales în perioada Paștelui, așa că fiecare gospodină își dorește să obțină un cozonac pufos și gustos. Considerat o tradiție la români, un simbol al sărbătorilor, cozonacul fie el cu stafide, nuci, brânzã, ciocolatã sau rahat, este preferat de o mulțime de persoane.
Rețetă de cozonac dietetic de Paşte
Ingrediente:
- 500 g făină de tip 000;
- 3 gălbenuşuri de ou;
- 75 g de unt 82%;
- 300 ml de lapte sau cât este nevoie pentru făină;
- 25 g drojdie ( aceasta să fie în termen);
- 1/4 linguri de sare;
- 1/2 linguriţă coajă de lămâie.
Pentru umplutură:
- 1/2 nutella fără zahăr sau 100 de grame de cacao;
- 200 g nuci măcinate.
Pentru decor:
- 1 gălbenuş de ou;
- 1 lingură de fulgi de migdale.
Mod de preparare:
- încălzește laptele şi topește untul. Făina trebuie să fie cernută de trei ori, pentru ca rezultatul să fie unul perfect.
- Peste făina cernută, adaugă sarea, drojdia dizolvată în puţin lapte călduţ. Atenţie călduţ, nu fierbinte, altfel drojdia nu se mai activează. adaugă şi gălbenuşurile.
- amestecă uşor cu mâna, apoi toarnă puţin câte puţin laptele călduţ, coaja de lămâie.
- frământă totul, iar apoi adăugă puţin câte puţin din unt.
- lasă aluatul la dospit pentru 45-60 de minute.
- tapetează cu hârtie de copt tava pe care o vei folosi în coacerea cozonacului.
- după ce aluatul şi-a dublat volumul, taie-l în două părţi egale.
- întinde dreptunghiular fiecare partie şi adăugă nutella şi nucile măcinate.
- împătureşte fiecare foaie și las-o deoparte.
- împletește cele două bucăţi de aluat şi pune-le în formă.
- lasă la crescut pentru încă 20 de minute şi apoi unge întregul aluat cu gălbenuş de ou.
- pune cozonacul la copt în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius timp de 15 minute, apoi se redu temperatura la 180-175 grade şi mai lasă-l la copt 30-35 de minute.
- înainte ca temperatura să scadă, pune și o hârtie de copt deasupra pentru a evita rumenirea puternică.
Poftă bună!