Rețetă de tartă cu dovlecei și brânză de capră. Un preparat ieftin, simplu și rapid
Rețetă de tartă cu dovlecei și brânză de capră. Un preparat ieftin, simplu și rapid. Este o gustare excelentă ca aperitiv, merge și la micul dejun dar și simplă, alături de o salată asortată, ca mâncare ușoară de vară.
- Rețetă de tartă cu dovlecei și brânză de capră
- Un preparat ieftin, simplu și rapid
Rețeta de tartă cu dovlecei și brânză de capră este o gustare excelentă ca aperitiv, merge și la micul dejun dar și simplă, alături de o salată asortată, ca mâncare ușoară de vară.
Ingrediente rețetă de tartă cu dovlecei și brânză de capră:
- 350 de grame dovlecel, adica 2 dovlecei micuti, cu diametrul de 5-6 cm fiecare (eu am folosit 1 dovlecel si 1 zucchini)
- 250 de grame de faina
- 175 de grame de branza de capra
- 100 de grame de unt rece
- 2 galbenusuri
- 20 de grame de smantana
- 4 linguri de ulei de masline
- 1-2 catei de usturoi
- sare si piper
Mod de preparare:
Dovleceii se spală bine și se șterg. Fiind foarte tineri și cruzi, nu e nevoie să se decojească. Se feliază însă foarte fin.
Făina, 75 de grame de branză de capră sfărâmată, untul rece tăiat cubulete, piper proaspat râșnit după gust - se pun într-un castron. Se lucrează cu robotul pana cand compozitia are un aspect granulat, ca de nisip cu granulatie mai mare. Daca nu aveti robot, incorporati untul si branza in faina ajutandu-va de doua furculite. Nu lucrati cu mainile pentru ca acest aluat – exceptional de fraged, de altfel – nu contine niciun fel de agent de crestere (ceea ce il face cu atat mai bun) iar daca grasimea se topeste in faina nu va mai creste si nu va mai avea textura potrivita.
Intr-un castronel, bateți gălbenușurile cu 2 linguri de apa foarte rece. Se toarna treptat peste compozitia din castron, in timp ce se framanta cu robotul la viteza mica. Se poate framanta si cu mainile racite in prealabil in apa rece si apoi bine sterse. Se mai adauga pe rand cate 1 lingura de apa rece ca gheata, nu mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Se aduna aluatul pentru tarta intr-o bila care se infoliaza si se da la frigider timp de 1 ora.
Dupa ce timpul de odihna al aluatului a trecut, se presara planul de lucru cu faina. Cu ajutorul sucitorului se intinde aluatul intr-o foaie rotunda, de 4-5 mm. grosime. Se aranjeaza in tava. Se impunge cu furculita pe toata suprafata si se potioneaza cat e crud in 8 felii cat mai egale. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180°C. Cat timp se incinge cuptorul, tava cu baza de aluat pentru tarta se da la frigider.
Odata cuptorul incins, se da baza pentru tarta cu dovlecei la copt, pentru 10 minute. In acest timp, feliile de dovlecel se scot din castron, se scurg bine de lichid intr-o strecuratoare iar apoi se intind pe servetele de hartie absorbanta, ca sa se dreneze bine de lichid. Se zdrobeste catelul de usturoi. Cele 100 de grame de branza de capra ramase se amesteca bine cu smantana, adaugand si verdeturi dupa plac.
Dupa 10 minute, crusta de aluat trebuie sa aiba deja o frumoasa culoare auri. Se pune branza de capra pe toata baza pentru tarta.
Se aranjeaza deasupra branzei de capra feliile de dovlecel, in cercuri concentrice, apoi se stropesc cu jumatate din uleiul de masline amestecat cu usturoi si ardei iute. Se da tarta cu dovlecei din nou la cuptor si se mai coace inca 15-20 de minute, pana cand pe alocuri incep sa apara portiuni rumene pe suprafata acoperita cu dovlecei.
Se lasa tarta cu dovlecei sa se raceasca si e buna de degustat. Se poate servi atat calduta, cat si complet rece. Crusta e foarte fina, sfaramicioasa si gustoasa, iar branza de capra sarata se completeaza minunat cu dovleceii dulcegi.
Poftă bună!
Citește și Rețetă de salată cu orez și dovlecei. Un preparat delicios și simplu