Rețetă delicioasă de pască cu smântănă. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert de vis pentru masa de Paște
Publicat pe 07.04.2025 la 17:17 Actualizat pe 07.04.2025 la 17:17
În fiecare an, pentru masa de Paște, gospodinele fac cele mai delicioase preparate. Pasca, desertul tradițional al sărbătorii Învierii, aduce împreună gustul dulce al brânzei cu aroma fină a lămâii și textura pufoasă a aluatului.
- Rețetă delicioasă de pască cu smântănă
- De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert de vis pentru masa de Paște
Pe masa de Paște, alături de ouăle roșii, cozonac și friptură de miel, pasca ocupă un loc cu totul special. Este un simbol al bucuriei și al renașterii, o tradiție care aduce în casele românilor gustul copilăriei și parfumul sărbătorilor petrecute în familie. Rețeta de mai jos este ideală și se prepară simplu.
Cum se prepară pasca de Paște
Pasca de Paște este un preparat tradițional românesc, nelipsit de pe masa de Paște, mai ales în zonele ortodoxe. Este un desert cu aluat dulce asemănător cozonacului și umplutură de brânză dulce, de obicei cu stafide.
Rețetă simplă și delicioasă de pască cu smântănă
Ingrediente pentru aluat
- 500 g făină
- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
- 200 ml lapte cald
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 100 g unt topit
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat (sau extract de vanilie)
Ingrediente pentru umplutura de brânză
- 500 g brânză de vaci
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g smântână
- 100 g stafide (hidratate în rom sau apă caldă)
- coajă rasă de lămâie sau portocală
- 1 plic zahăr vanilat
- 2 linguri griș (pentru consistență)
Amestecă drojdia cu puțin lapte cald și o lingură de zahăr. Lasă 10 minute să se activeze. Într-un bol mare, pune făina, ouăle, restul de zahăr, laptele, coaja de lămâie, sarea și drojdia activată. Frământă și adaugă treptat untul topit. Lasă la dospit 1-2 ore, până își dublează volumul.
Pentru umplutură începe să amesteci brânza cu ouăle, zahărul, vanilia, coaja de citrice, smântâna, stafidele și grișul. Trebuie să obții o cremă omogenă, nu foarte lichidă.
Întinde aluatul într-o formă rotundă de copt, tapetată cu hârtie de copt. Ridică margini de aluat pe pereții formei și păstrează o bucată de aluat pentru decor (împletitură sau cruce). Toarnă umplutura de brânză în mijloc. Decorează cu fâșii sau împletituri din aluat. Lasă pasca să mai crească 20-30 de minute.
Unge cu ou bătut și dă la cuptor preîncălzit la 170°C timp de 50-60 de minute, până se rumenește frumos. Lasă să se răcească complet înainte de tăiere.
Trucuri pentru a obține cea mai bună pască
Cerni făina înainte de a o folosi. Acest pas o face mai aerată și ajută la obținerea unui aluat mai pufos.
Lasă aluatul să dospească într-un loc cald, ferit de curent. Poți încălzi puțin cuptorul, apoi îl oprești și lași vasul cu aluat înăuntru, acoperit cu un prosop. Aluatul trebuie să-și dubleze volumul.
Alege o brânză de vaci bine scursă. Dacă e prea umedă, pasca va fi moale. Poți pune brânza într-o sită cu tifon și o lași la scurs câteva ore sau peste noapte.
Stafidele hidratate adaugă un plus de aromă. Înmoaie-le în rom, esență de rom, coniac sau suc de portocală pentru un gust mai intens.
Dacă temperatura e prea mare, pasca se rumenește repede la suprafață, dar rămâne crudă în interior. Poți pune o hârtie de copt deasupra în ultimele 20 de minute ca să nu se ardă.