Riscurile la care te expui dacă porți lentile de contact. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Milioane de oameni folosesc zilnic lentile de contact. Deși această formă de corectare a vederii nu este considerată în mod normal periculoasă, este important să știți că purtarea lentilelor de contact prezintă un anumit risc, inclusiv o probabilitate crescută de infecție a ochiului. Iată la ce pericole potențiale ale lentilelor de contact vă expuneți, atunci când alegeți să le purtați.
- La ce pericole te expui dacă porți lentile de contact
- Ce spun medicii oftalmologi
Purtarea lentilelor de contact vă expune riscului de a suferi mai multe afecțiuni grave, inclusiv infecții oculare și ulcere corneene. Aceste afecțiuni se pot dezvolta foarte repede și pot fi foarte grave. În cazuri rare, aceste condiții pot provoca orbire. Nu puteți determina gravitatea unei probleme care se dezvoltă atunci când purtați lentile de contact. Trebuie să cereți ajutor de la un specialist în îngrijirea ochilor pentru a vedea care este, cu adevărat, problema.
La ce pericole te expui dacă porți lentile de contact
Obținerea primului set de lentile de contact se va simți ca un upgrade uimitor la ochelarii de vedere. Veți putea vedea lumea mai clar doar introducându-le și ați arăta bine! Se pot potrivi cu ușurință pe ochi și vă permit să efectuați numeroase sarcini care ar putea fi incomode dacă purtați ochelari de vedere, cum ar fi călătoriile, exercițiile fizice etc. Cu toate acestea, dacă nu folosiți corect lentilele de contact, veți fi expus la unele efecte secundare care v-ar putea afecta chiar și vederea pe termen lung.
Deoarece lentilele de contact se află direct pe ochi și acoperă întreaga cornee, cantitatea de oxigen care ajunge la ochi va scădea. O aprovizionare bună cu oxigen este absolut esențială pentru a menține ochii sănătoși. Alegeți lentile moi sau hidrogel din silicon, deoarece transmit mai mult oxigen decât materialele convenționale ale lentilelor moi. Vor fi chiar mai bune pentru ochii tăi pe termen lung. Evitați purtarea lentilelor de contact ore lungi.
Lentila de contact reduce cantitatea de lacrimi care ajung pe cornee, deoarece acestea absorb majoritatea lacrimilor noastre pentru a se menține moale. Această lipsă de lacrimi provoacă sindromul de ochi uscat care duce la mâncărime, senzație de arsură și înroșire a ochilor. Dacă ochii se usucă prea mult, va duce la cicatrizarea corneei care poate fi extrem de dureroasă. Dacă suferiți de uscăciune cronică a ochilor, utilizați picături pentru ochi pentru a lubrifia ochii pentru a le oferi o oarecare alinare.
Utilizarea concomitentă a pilulelor contraceptive și a lentilelor de contact va duce la uscăciune cronică a ochilor și iritații. Veți experimenta modificări ale filmului lacrimal, care constă în principal din trei straturi principale care se unesc pentru a proteja, scălda și hrăni suprafața ochiului. Combinația dintre pilulele anticoncepționale și lentilele de contact va deranja acest echilibru în filmul lacrimal și va provoca lăcrimare excesivă, arsură la ochi și o senzație de corp străin în ochi. Fluxul limitat de oxigen către ochi va agrava starea.
Există posibilitatea ca lentilele de contact să vă zgârie corneea, provocând abraziunea corneei dacă nu sunt montate corect sau când ochii sunt prea uscați. Nu dormi niciodată cu lentile de contact, deoarece riscul de abraziune va crește. Lentilele vor prinde particule precum murdăria și nisipul și vor freca corneea. Aceste abraziuni vor crea o deschidere prin care bacteriile și virusul să pătrundă și vor da naștere la infecții oculare, care pot duce și la pierderea vederii. Puteți chiar să vă zgâriați corneea atunci când introduceți sau extrageți neglijent lentile de contact. Asigurați-vă că vă potriviți cu grijă lentilele și că nu dormiți niciodată cu ele.
Ce să faci pentru a reduce riscurile de infecție
Simptomele iritației ochilor pot indica o afecțiune mai gravă. Unele dintre posibilele pericole grave ale purtării lentilelor de contact sunt ulcerele corneene, infecțiile oculare și chiar orbirea. Ulcerele corneene sunt răni deschise în stratul exterior al corneei. Ele sunt de obicei cauzate de infecții. Pentru a reduce șansele de infecție, ar trebui să:
- spălați și clătiți lentilele de contact conform instrucțiunilor specialistului în îngrijirea ochilor.
- curățați și dezinfectați corect lentilele conform instrucțiunilor de etichetare.
- aruncați întotdeauna toată soluția rămasă pentru lentile de contact după fiecare utilizare.
- nu reutilizați niciodată nicio soluție pentru lentile.
- nu expuneți lentilele de contact la nicio apă: apă de la robinet, apă îmbuteliată, distilată, de lac sau de ocean.
- nu folosiți niciodată apă nesterilă (apă distilată, apă de la robinet sau orice soluție salină de casă). Apa de la robinet și apa distilată au fost asociate cu keratita Acanthamoeba, o infecție a corneei care este rezistentă la tratament și vindecare.
- scoateți-vă lentilele de contact înainte de a înota. Există riscul de infecție a ochilor din cauza bacteriilor din apa piscinei, căzile cu hidromasaj, lacurile și oceanul.
- înlocuiți carcasa de depozitare a lentilelor de contact la fiecare 3 luni sau conform instrucțiunilor specialistului în îngrijirea ochilor.