Rugăciunea pentru iertarea păcatelor din Postul Crăciunului. E bine să o rostești astăzi, către Sfântul Ignatie
Astăzi, pe data de 20 decembrie, ca în fiecare an, credincioșii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfantul Mucenic Ignatie. Ce rugăciune este bine să rostești în această zi, pentru iertarea păcatelor din Postul Crăciunului.
- Ce rugăciune e bine să rostești astăzi, pentru iertarea păcatelor
- Românii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ignatie
Despre rugăciuni putem spune că sunt unele dintre cele mai puternice "arme" pe care ni le-a dat Dumnezeu. Expresia „ai încredere în Dumnezeu, totul va fi bine” este folosită de oameni pentru a încuraja și pentru a consola pe cineva care se confruntă cu probleme grave sau situații stresante. Se spune că o rugăciunea în această zi, în care românii sărbătoresc Ignatul, ajută la iertarea păcatelor din Postul Crăciunului.
Ce rugăciune e bine să rostești astăzi, pentru iertarea păcatelor din Postul Crăciunului
Despre Sfântul sfințit mucenic Ignatie Teoforul știm că a fost al treilea episcop al Antiohiei (în Siria), după Apostolul Petru și Apostolul Evod, căruia i-a urmat în scaun pe la anul 68. A murit în anul 107 în timpul persecuției împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian.
Îți mulțumesc Ție, Domnul și Dumnezeul meu, pentru toate cele ce se săvârșesc asupra mea! Îți mulțumesc Ție pentru toate suferințele și ispitele pe care Tu mi le-ai trimis spre curățirea și vindecarea sufletului și a trupului meu, care au fost pângărite și rănite de păcate! Miluiește și mântuiește acele unelte pe care le-ai folosit pentru lecuirea mea, pe acei oameni care mi-au adus jigniri. Binecuvântează-i pe ei în veacul de acum și în cel ce va să fie! Socotește-le lor drept virtute ceea ce au făcut pentru mine! Dă-le lor dintru vistieriile Tale cele veșnice răsplată îmbelșugată. Ce Ți-am adus eu Ție? Oare vreo jertfă bineplăcută? Eu Ți-am adus doar păcate, doar călcări ale dumnezeieștilor Tale porunci. Iartă-mă, Doamne, iartă-mă pe mine, cel vinovat înaintea Ta și înaintea oamenilor! Iartă-mă pe mine, cel fără de răspuns! Dăruiește-mi să mă încredințez și întru adevăr să cunosc că sunt păcătos! Dăruiește-mi să mă lepăd de îndreptățirile cele înșelătoare! Dăruiește-mi pocăință! Dăruiește-mi blândețe și smerenie! Dăruiește-mi dragoste către aproapele, atât către cei prin care Tu mă mângâi, cât și către cei care mă ocărăsc! Dăruiește-mi răbdare întru suferințele mele! Omoară-mă pentru lume!
Taie de la mine voia mea cea păcătoasă și sădește în inima mea voia Ta cea sfântă, ca numai pe aceasta să o împlinesc cu faptele, cu cuvintele, cu gândurile și cu simțurile mele. Ție Ți se cade slavă pentru toate! Ție Unuia Ți se cuvine slava! Singura mea avere este rușinarea feței și tăcerea buzelor! Stând înaintea feței Judecății Tale întru stricăcioasa mea rugăciune, nu găsesc întru mine nici un lucru vrednic, ci din toate părțile sunt cuprins de mulțimea nenumărată a păcatelor mele, ca de un nor des și ca de o pâclă, având numai această singură mângâiere în sufletul meu: nădejdea întru mila și bunătatea Ta nemărginită. Amin.
Tradiții care au legătură cu ziua de Ignat
Românii sărbătoresc astăzi Ignatul, obiceiul tăierii porcilor. Ca fiecare sărbătoare românească și Ignatul este o sărbătoare plină de obiceiuri, legende și superstiții.
De exemplu, în această zi, în unele zone ale țării, sângele animalului este amestecat cu mei şi lăsat să se usuce. Se spune că este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.
După sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.
În anumite zone ale ţării există obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească rumeni şi sănătoşi.