Semne care arată că trebuie să mergi la medic, după o înțepătură de țânțar. Sfaturile oferite de dr. Tudor Ciuhodaru: "Nu le neglijaţi"
Țânțarii sunt mici si au o durată de viață scurtă, dar pot face ravagii în viețile oamenilor. Mușcăturile lor provoacă, pe lângă mâncărime și boli grave. De curând, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a emis un avertisment! În regiunea europeană a crescut numărul de de cazuri de boli transmise de țânțari, inclusiv Zika și virusul West.
- A crescut riscul în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de țânțari
- Semne clare care arată că trebuie să mergi la medic, dacă ai fost înțepat
- Sfaturile oferite de dr. Tudor Ciuhodaru
Aproape imediat după ce te mușcă un țânțar, s-ar putea să observi că se formează o umflătură rotundă și umflată. În unele cazuri, este posibil să vezi un punct mic în centrul pișcăturii. Nu este neobișnuit să ai mai multe mușcături în același timp. Dacă ai un sistem imunitar afectat, este posibil să ai o reacție mai severă, cum ar fi urticarie, o zonă mare de umflare și roșeață sau ganglioni limfatici umflați. Copiii au adesea o reacție mai puternică decât adulții la mușcăturile de țânțar.
Semne care arată că trebuie să mergi la medic, după o înțepătură de țânțar
Ce simptome are o mușcătură de țânțar? S-ar putea să simți o senzație de usturime atunci când un țânțar te pișcă. După aceea, cel mai enervant simptom al mușcăturii de țânțar este mâncărimea. De cele mai multe ori, reacțiile la mușcăturile de țânțari sunt destul de ușoare și dispar în câteva zile. Ele pot fi mai deranjante pentru copii și persoanele cu sistemul imunitar afectat. În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică mai severă care provoacă dureri corporale, dureri de cap și febră.
Dr. Tudor Ciuhodaru a vorbit despre semnele care arată că trebuie să mergi la medic, după o înțepătură de țânțar.
"Nu neglijați niciodată înțepăturile din țânțar, pentru că se pot transmite și boli, unele dintre ele letale. Sunt cinci semne de alarmă care ar trebui să ne indice prezentarea la spital, mai ales că nu mai vorbim de rarități cat despre West Nile şi Zika.
Atunci când avem febră mare, când doare capul, când vărsăm, când apar tulburări de vedere, fotofobia, când se alterează starea generală în interval de 2-3 zile după înțepătură de țânțar este un clar semnal de alarmă că am putea dezvolta o neuroviroză de tipul dacă vreți, lui West Nile, care necesită tratament de urgență.", a spus medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3 CNN.
Sfaturile oferite de dr. Tudor Ciuhodaru
Potrivit specialisului, prevenția este cea mai importantă. Țânțarii trăiesc în iarbă și tufișuri care sunt aproape de zonele în care trăiesc oamenii. Locul lor favorit de reproducere este apa stătătoare. Se adună în băi de păsări neglijate, jgheaburi de ploaie înfundate, canale de scurgere, bazine, iazuri și alte corpuri de apă care nu curg, așadar ar fi bine să eliminați toate sursele de apă care le-ar putea ușura reproducerea.
"Țineți cont că acest țânțar-tigru este mai orientat, zboară și în timpul zilei, nu se ferește de lumină, zboară la înălțime mică și ne poate mușca, iar între țăpăturile sunt extrem de pruriginoase.
Pe de altă parte, a utilizat plasele de țânțari. A verifica integritate a plaselor de țânțari este o măsură elementară de prevenție și există la ora actuală tot felul de soluții, care se pot aplica pe piele și care pot îndepărta aceste insecte.
Așa că, una peste alta, sunt mai multe înțepături de țânțar posibil, dar prevenția este cea mai importantă și țineți cont că se pot transmite foarte multe tipuri de infecție, mai ales de tip viral în aceste înțepături, iar pe de altă parte, nu există tratament specific", a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru potrivit aceleiași surse menționate anterior.