Sfaturi de îngrijire pentru Crăciunel, floare adesea dăruită de Sărbători
Este originară din pădurile tropicale ale Braziliei, dar este o plantă extrem de populară și la noi în țară. Este vorba despre Crăciunel, o floare adesea dăruită de Sărbători în România și nu numai. Iată câteva reguli de aur în ceea ce privește îngrijirea acestei plante!
- Îngrijirea corectă a Crăciunelului
- În ce condiții face floare
- Mai este cunoscut drept Crăciunița - cactus
Această plantă, care se numește în realitate Schlumbergera truncata sau, și mai specific, Zygocactus truncatus, este cunoscută la noi în țară sub denumirea populară de Crăciunel sau Cactus de Crăciun.
Crăciunelul (Schlumbergera truncata) mai este cunoscut drept Crăciunița - cactus
Crăciunelul este o specie de cactus fără spini, cu tulpina cilindrică la bază, puternic ramificată ulterior. Planta înflorește, de obicei, în luna decembrie, și acaparează privirile tuturor cu flori cu diametrul de până la 8 cm şi colorate în nuanţe diferite de alb, roz, roşu sau galben.
Pe de altă parte, Crăciunelul mai este supranumit și floarea ”Nu mă deranja”. Motivul este unul cât se poate de simplu: această plantă înfloreşte doar dacă nu a fost mutată din locul în care a fost pusă iniţial timp de câteva luni.
Îngrijirea corectă a Crăciunelului. În ce condiții face floare
Dacă avem de gând să ne achiziționăm o astfel de plantă sau să o oferim cadou, mai ales cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, ar trebui să avem în prim-plan faptul că Crăciunelul nu suportă solul uscat.
Așadar, această plantă are nevoie de multă umiditate, însă nu de udare excesivă, deoarece aceasta ar putea duce la putrezirea rădăcinilor.
De asemenea, planta nu are nevoie de căldură, în condițiile în care ar trebui să fie păstrată la o temperatură de sub de 20ºC. Pe de altă parte, are nevoie de foarte multă lumină, fiind poziționată de cele mai multe ori pe un balcon sau la pervazul unui geam.
De obicei, Crăciunelul înflorește la 10-12 săptămâni de la apariţia mugurilor.