Sunteți pregătit să treceți de la găzduire partajată la un VPS? (P)
O situație care poate apărea in viața oricărui posesor de website este atunci când resursele curente devin insuficiente, de cele mai multe ori ca urmare a dezvoltării proiectului.
- Ce este un VPS (Server Virtual Privat)
- Care este motivul pentru care doriți să treceți la un VPS
- Aveți grijă de noul dvs. spațiu de găzduire web
Frecvent, se incepe cu un plan de găzduire partajata (shared) și pentru o perioadă totul este bine. Dar la un moment dat doriți mai mult control asupra site-ului dvs., mai mult decât vă permite găzduirea partajată sau poate gazda web v-a sugerat mutarea la un plan superior de găzduire pentru că traficul dvs. a crescut iar vecinii de server se plâng din cauza resurselor. Ce puteți face? Serverele dedicate sunt interesante dar scumpe. Ei bine, undeva intre găzduirea partajată și cea dedicată se află VPS-ul - Serverul Virtual Privat.
Ce este un VPS (Server Virtual Privat)?
Un VPS vă oferă acces root si libertatea de personalizare pe care le-ati obține cu un server dedicat. Toate acestea, intr-un mediu izolat si cu costuri mai mici decat în cazul găzduirii dedicate.
Combinația de personalizare și accesibilitate care vine împreună cu un VPS este interesantă pentru mulți proprietari de website-uri atunci când sunt gata să treacă de la găzduirea partajată. Dar, vor fi necesare și compromisuri, vor apărea noi responsabilități și lucruri pe care trebuie să le știți inainte de a vă muta, mai ales daca nu ați "locuit" niciodată pe cont propriu.
Pentru că trecerea de la găzduirea partajată la VPS să fie justificată asigurați-vă mai întâi că este ceea ce aveți nevoie.
Care este motivul pentru care doriți să treceți la un VPS?
Aveți nevoie de propriul spațiu pentru a vă desfășura activitatea dar este un VPS spațiul potrivit pentru ceea ce doriti să faceți? Depinde.
In continuare vă prezentăm câteva motive frecvente pentru care utilizatorii iși schimbă planurile de gazduire și pentru a determina dacă un VPS este alegerea potrivită pentru dvs.
Aveți nevoie de mai multe resurse
Daca planul dvs. curent de gazduire shared nu vă oferă suficiente resurse un VPS poate fi o soluție insă analizați cu atenție resursele de care aveți nevoie. Există servere VPS cu resurse inferioare unui plan de gazduire shared și este important să vă asigurați ca veți obține un upgrade.
Daca vă doriți propriul server pentru un proiect consumator de resurse și dețineți bugetul necesar, un server dedicat poate fi o alegere mai bună. Spre deosebire de VPS, un server dedicat vă oferă acces la toate resursele unui server fizic.
Doriți să incercați lucruri noi
Daca sunteți dezvoltator, un VPS poate fi sandbox-ul de care aveți nevoie. Veți avea spatiul și resursele de care aveți nevoie pentru a testa idei pentru site-ul dvs. web, fără a face modificări site-ului dvs. live până cand nu sunteți sigur că funcționează exact asa cum doriți.
Aveți nevoie de o configurație personalizată
Dacă website-ul dvs. este deja optimizat și nu are probleme cu resursele dar aveți nevoie de acces root sau ceva special care nu este disponibil in planul dvs. partajat, un VPS vă poate oferi libertatea de a vă personaliza configurația software pe care funcționează websitul dvs..
Cum vă pregatiți să faceți trecerea de la găzduire partajată la un VPS
VPS-ul este ceea ce aveți nevoie? Nu incepeți incă migrarea site-ului dvs. Există câteva lucruri pe care trebuie să le planificați mai intai, pentru a vă asigura ca mutarea dvs. va decurge fără probleme. Gandiți-vă la acesta etapă ca fiind extrem de importantă - o eroare in acest proces poate duce la nefuncționarea websitului dvs.
1. Familiarizați-vă cu un control panel
In cazul găzduirii partajate, furnizorul dvs. de hosting va administra panoul de control, de obicei cPanel, DirectAdmin sau Plesk. Cu un VPS, va trebuie să configurați și administrați panoul de control pentru toate website-urile de pe serverul dvs.
2. Cunoașteți-vă responsabilitățile in materie de securitate
Un VPS este ca un apartament intr-un complex inchis. Conducerea protejeaza intregul loc cu poartă si un paznic la fata locului, dar incă ramane la latitudinea dvs. să vă incuiați ferestrele și ușile.
Luați in considerare și protectia DDOS. Unii provideri de gazduire includ protecție pentru atacuri DDOS - de exemplu Hostx.ro ofera servere VPS cu protecție DDOS Arbor (level 1-4) până la 5 Gbps inclusă cu orice server și opțional, protecție DDOS pană la 40 Gbps.
3. Invățați cum să vă inregistrați noile nameservere private
Pe găzduirea VPS, veți configura nameservere private in loc să utilizați nameservere partajate. Va trebui să colaborați cu registratorul de nume de domeniu (domain name registrar) in acest sens.
4. Invățați să vă direcționati domeniul către acele nameservere
Următorul pas este direcționarea domeniului către noile nameservere private. Ca și configurarea nameserverelor, acest lucru poate fi puțin complicat dar este o operațiune care poate fi realizată cu ajutorul registrarului prin care a fost înregistrat domeniul dvs..
Aveți grijă de noul dvs. spațiu de găzduire web
Odata ce ați migrat pe un VPS, ați configurat un control panel si nameserverele, ați directionat domeniul web și aveți o soluție de securitate veți observa (dacă alegerea a fost corectă) o îmbunătățire a performanțelor. Nu in ultimul rand, asigurați-vă ca aveți backup inainte de a face orice modificări. Testați orice modificări, preferabil intr-un mediu de dezvoltare sau cereți ajutor specializat.