Superstiții pentru noaptea de Sfântul Andrei. Cum își pot visa fetele ursitul, pe lângă tradiția cu busuiocul sub pernă
Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie și este considerat ocrotitorul poporului român. Se spune că în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei se deschid Cerurile, iar noaptea este una magică, mai ales pentru cele care vor să își viseze ursitul.
- Creștinii îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Andrei
- Cum își pot visa fetele ursitul, pe lângă tradiția cu busuiocul sub pernă
Despre Sfântul Andrei se spune că a fost „Cel Întâi Chemat” și se crede că este ocrotitorul poporului român. Ziua în care este prăznuit este marcată de mai multe tradiții și superstiții. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei fetele pot să își viseze ursitul, pe lângă tradiția cu busuiocul sub pernă.
Cele mai importante tradiții și superstiții pentru noaptea de Sfântul Andrei
Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei sufletele celor adormiți se întorc pe pământ și îi vizitează pe oamenii dragi, de aici și faptul că este bine ca în această zi să se dea de pomană pentru cei adormiți. Tot de Sfântul Andrei se spune că spiritele rele umblă libere, că apar strigoii, așa că, se crede că este bine să se pună la uși sau porți usturoi.
De altfel, se mai spune că oamenii care țin post negru în această zi vor avea noroc. Cei bolnavi vor găsi vindecare, iar cei care vor să se căsătorească își vor găsi alesul / aleasa, potrivit tradiției.
Cum își pot visa fetele ursitul
Pe lângă tradiția care spune că fetele nemăritate pot să își viseze ursitul, mai există o altă superstiție pentru noaptea Sfântului Andrei, considerată magică. Se crede că tinerele care vor să afle cine le este ursit trebuie să stea goale între două oglinzi, în timp ce țin două lumânări în mâini. Se crede că așa vor vedea cum va arată viitorul lor și cu cine se vor căsători.
Ce nu e bine să faci de Sfântul Andrei
Se spune că nu este bine să dai bani împrumut de Sfântul Andrei pentru că așa crede că așa se pot lega farmece și nici să te cerți cu cineva apropiat într-o zi de mare sărbătoare. Dacă totuși ești într-un conflict cu cineva apropiat, este bine să faci pace cu persoana respectivă, mai ales de Sfântul Andrei.