Un bărbat a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce s-a întâmplat cu organismul său
Când vine vorba de alimentație și sănătate, puține subiecte sunt la fel de controversate precum colesterolul. Ouăle au fost considerate un aliment de evitat din cauza presupusului lor impact negativ. Însă, un student la medicină și cercetător în domeniul metabolismului, a decis să pună la încercare această teorie într-un mod extrem: consumând 720 de ouă într-o lună.
- Un bărbat a mâncat 720 de ouă într-o singură lună
- Ce s-a întâmplat cu organismul său
Nick Norwitz, student la medicină, a făcut un experiment interesant în urmă cu puțin timp. A consumat timp de o lună 720 de ouă, echivalentul a 24 de ouă zilnic pentru a deonstra teoria pe care o avea cu privire la creșterea colesterolului.
Ce se întâmplă dacă vei consuma 720 de ouă
Nick Norwitz a început un experiment pe care l-a documentat într-un videoclip pe Youtube. A conumat o cantitate mare de ouă zilnic, timp de o lună, dorindu-și să-și testeze o ipoteză: consumul unei cantități mari de ouă nu va avea un impact semnificativ asupra nivelului său de colesterol.
Acesta este student la medicină și a inițiat ceea ce el a numit un „eggsperiment” (experiment cu ouă). Dr. Norwitz a explicat că este convins că mâncatul a 60 de duzini de ouă nu îi va crește nivelul colesterolului, în special colesterolul LDL numit și „colesterolul rău.” Acest lucru, în ciuda faptului că aportul său total de colesterol în timpul experimentului a atins incredibila valoare de 133.200 mg.
Pentru a-și testa teoria, s-a angajat să consume aproximativ un ou pe oră, timp de o lună întreagă.
„Deși aportul meu alimentar de colesterol a crescut de peste 20 de ori, nivelul colesterolului LDL a scăzut cu 2% în primele două săptămâni,” a dezvăluit Dr. Norwitz.
Și mai uimitor, în următoarele două săptămâni, nivelul său de LDL a scăzut și mai mult - cu un impresionant 18%. Am fost mereu învățați că alimentele bogate în colesterol duc la creșterea nivelului acestuia. Dr. Norwitz oferă o explicație:
„Când consumi colesterol, acesta se leagă de receptorii celulelor intestinale, ceea ce stimulează eliberarea unui hormon numit chisin. Chisinul, la rândul său, se leagă de receptorul său hepatic, GPR1 146, și inhibă sinteza de colesterol produsă de ficat. Acest mecanism permite organismului să mențină echilibrul și homeostazia nivelului de colesterol,” a explicat el.
Care a fost obiectivul experimentului
Dr. Norwitz, cunoscut pentru numeroasele sale auto-experimente legate de sănătatea metabolică, a subliniat că nu există o dietă „perfectă” care să funcționeze pentru toată lumea. El și-a dorit să demonstreze mecanismele metabolice ale organismului cu privire la nivelul de colesterol.
„Obiectivul a fost să demonstrez mecanismele metabolice care influențează nivelul colesterolului la diferiți indivizi. Mă așteptam ca simpla adăugare a ouălor în dietă să nu îmi schimbe nivelul colesterolului - și exact asta s-a întâmplat”, a mai spus tânărul.