Vitaminele pe care să le consumi pentru un păr sănătos. Recomandările specialiștilor în timpul verii
Pentru a avea un păr sănătos, pe lângă produsele de îngrijire adecvate sunt necesare și vitamine. Ele se pot lua atât din alimentație, cât și ca pilule, de pe rafturile magazinelor. Iată care sunt recomandările specialiștilor, în special în timpul verii.
- Vitaminele pe care să le consumi pentru un păr sănătos
- Recomandările specialiștilor în timpul verii
Dacă îți dorești ca părul tău să fie la fel ca al celebrităților de la Hollywood, va trebui să respecți anumite recomandări importante. Pentru a menține o podoabă capilară sănătoasă, este esențial să ai o alimentație echilibrată și să consumi vitamine și minerale esențiale.
Ce vitamine să consumi pentru un păr sănătos
Vitaminele și mineralele sunt importante pentru fiecare persoană. Ele ajută atât la creșterea și fortificarea părului, în cazul de față, cât și la starea generală pe care o poți obține. Totodată, pe lângă pilulele pe care le poți cumpăra de pe rafturile magazinelor, se regăsesc și în numeroase alimente delicioase.
Vitamina A: Promovează sănătatea scalpului și a foliculilor de păr, ajutând la producerea de sebum. Se găsește în morcovi, cartofi dulci, spanac, dovleac, caise.
Vitaminele B (în special biotina): Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru sănătatea părului, în special biotina (B7), care ajută la întărirea părului și previne subțierea acestuia. Se regăsește în ouă, nuci, semințe, avocado, carne, pește, legume cu frunze verzi.
Vitamina C: Este un antioxidant puternic care ajută la protejarea părului împotriva stresului oxidativ. De asemenea, ajută la producerea colagenului, care este necesar pentru structura părului. Alimentele care o includ sunt citrice, căpșuni, ardei roșii, kiwi, broccoli.
Vitamina D: Deficitul de vitamina D este asociat cu căderea părului. Aceasta ajută la creșterea foliculilor de păr și menține sănătatea scalpului. Poți opta pentru expunerea la soare sau să consumi pește gras (somon, macrou), ulei de ficat de cod, lactate fortificate, ouă.
Vitamina E: Este un antioxidant care ajută la protejarea părului împotriva daunelor oxidative și îmbunătățește circulația la nivelul scalpului. Alege să consumi mai des nuci, semințe, uleiuri vegetale, avocado, migdale, spanac.
Ce minerale să consumi
Fierul este esențial pentru transportul oxigenului către foliculii de păr. Deficitul de fier poate duce la căderea părului. Se regăsește în carne roșie, carne de pui, pește, linte, spanac, tofu.
Zincul ajută la creșterea și repararea țesuturilor de păr și la menținerea glandelor sebacee în stare bună. Consumă mai des carne de vită, nuci, semințe, ouă, lactate.
Magneziul ajută la reducerea inflamațiilor și stresului, care pot afecta sănătatea părului. Alege ca sursă legume cu frunze verzi, nuci, semințe, pește, avocado, ciocolată neagră.
Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea scalpului și a părului, prevenind uscarea și fragilitatea acestuia. Ei se regăsesc în pește gras (somon, macrou, sardine), semințe de in, semințe de chia, nuci, ulei de pește.