Live acum Mireasa. Capriciile iubirii (r)
Prime time
Homepage » Monden » Anvelopele de iarnă, obligatorii sau nu de la 1 noiembrie? Anunțul făcut de RAR

Anvelopele de iarnă, obligatorii sau nu de la 1 noiembrie? Anunțul făcut de RAR

De Mihaela Ioana.
Publicat pe 09.11.2023 la 13:48 Actualizat pe 09.11.2023 la 13:48

Cu venirea sezonului rece, întrebările cu privire la momentul potrivit pentru schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă devin tot mai frecvente. Registrul Auto Român (RAR) vine în ajutorul șoferilor cu un anunț clarificator, în încercarea de a lămuri mitul potrivit căruia 1 noiembrie ar fi data limită pentru montarea acestora.

Anvelopele de iarnă vor fi sau nu obligatorii până la 1 noiembrie

Profimedia

În urma unor informații eronate care au stârnit neliniște printre șoferi, Registrul Auto Român (RAR) vine în sprijinul opiniei publice cu clarificări privind montarea anvelopelor de iarnă și utilizarea celor "all season".

Sunt sau nu anvelopele de iarnă obligatorii de la 1 noiembrie

Într-o postare pe platforma de socializare Facebook, RAR a precizat că nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă, ci obligativitatea survine atunci când circulația are loc pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Astfel, RAR dezvăluie că toate anvelopele marcate cu literele M și S (care înseamnă noroi și zăpadă - mud and snow) sub forma M+S, M.S. sau M&S, corespund cerințelor de utilizare în condiții de iarnă stipulate în legislația rutieră națională. Aceasta clarificare vine ca răspuns la confuzia creată de unele articole de presă care indicau data de 1 noiembrie drept termen limită pentru schimbarea anvelopelor.

„Informare oficială despre anvelopele de iarnă Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutier”, a transmis RAR.

În ceea ce privește anvelopele "all seasons," RAR subliniază că denumirea este una comercială și nu are corespondent în legislația română. Important de reținut este că, indiferent de numele comercial al unei anvelope, dacă aceasta este inscripționată cu literele M și S, aceasta îndeplinește cerințele pentru utilizarea pe timp de iarnă.

„Acum, vă explicăm situația în detaliu. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări. Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României”, se mai arată în mesaj.

Ce se întâmplă dacă șoferii nu respectă regulile

În cazul nerespectării acestor reguli, sancțiunea constă în amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, cu valori cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, fiind posibilă și reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului. Astfel, pentru a evita astfel de consecințe, RAR recomandă șoferilor să fie atenți la data de fabricație și adâncimea profilului anvelopelor, consultând un specialist în cazul în care acestea au peste 4-5 ani de la producție sau prezintă semne evidente de uzură.

„Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională. Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului (vezi foto). Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură. Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului. Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, a mai transmis RAR.

Registrul Auto Român oferă aceste clarificări pentru a evita interpretările greșite și pentru a asigura că șoferii înțeleg corect obligativitatea anvelopelor de iarnă în condiții specifice.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Anvelopele de iarnă, obligatorii sau nu de la 1 noiembrie? Anunțul făcut de RAR
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Horoscop zilnic
Horoscop vineri, 24 mai 2024: Fecioarele au o zi bună pentru întâlniri importante
  • Horoscopul zilei de vineri, 24 mai 2024
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de vineri
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Showbiz intern
De ce nu-și plătește Raluca Bădulescu cheltuielile de întreținere la timp! Cum reușește vedeta să fie ”scutită” de taxe: ”Umblu mascată, ca să nu mă ia”
  • Raluca Bădulescu a făcut dezvăluiri surprinzătoare
  • Pe ce cheltuie vedeta bani
Emisiuni TV
Xtra Night Show. Gabi Bădălău, noi declarații după ce s-a spus că bolidul lui a fost sechestrat într-un dosar de droguri. La cine se află, de fapt, mașina
  • Gabi Bădălău, noi declarații după ce s-a spus că bolidul lui a fost sechestrat într-un dosar de droguri
  • La cine se află, de fapt, mașina
Showbiz intern
Rafaelo, cu perfuzia la mână în spital! Imaginea cu care cântărețul și-a șocat fanii / FOTO
  • Rafaelo, cu perfuzia la mână în spital!
  • Imaginea cu care cântărețul și-a șocat fanii
Emisiuni TV
Xtra Night Show. Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău, probleme în relație? Cum ar fi ajuns cei doi, din nou, în pragul despărțirii
  • Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău, probleme în relație?
  • Cum ar fi ajuns cei doi, din nou, în pragul despărțirii
Stiri interne
Vlad Pascu cere să fie eliberat! Când află șoferul drogat, care a produs accidentul tragic din 2 Mai, dacă va ieși sau nu din arest
  • Vlad Pascu a cerut să fie eliberat
  • Șoferul drogat din 2 Mai are încă o șansă să scape de arestul preventiv
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
recomandare pe as.ro
După Irinel Columbeanu şi Alex Rădulescu, un alt milionar român a ajuns la sapă de lemn! Tribunalul a declarat falimentul
Romania TV
Oana Lis, anunț şocant pe Facebook: La mulți ani, amantului meu iubit!
Romania TV
Irinel Columbeanu scapă de datorii. Vestea anului în showbiz, ar putea pleca din azil
recomandare pe antena3.ro
Alimentul românesc cu care Smaranda a dat lovitura în Peru. "E o combinație inedită care surprinde papilele gustative ale clienților"
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 24 mai 2024. Săgetătorii pornesc pe un drum nou, Gemenii sunt plini de energie
recomandare pe antena3.ro
Zeci de mii de românii vor primi bani în plus la salariu! Măsura a fost aprobată de Guvern: ”Rezolvăm inechitățile!”
recomandare pe playtech.ro
Problemele genetice cu care Oana Roman se confruntă. Ce nu face niciodată fiica lui Petre Roman acasă
recomandare pe playtech.ro
Suma uriașă pe care o câștigă Andreea Bostănică din TikTok în șapte zile: 'Dați hate în comentarii'!
recomandare pe redactia.ro
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
recomandare pe redactia.ro
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
recomandare pe Ciao.ro
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul tuturor! Antonia eşti o norocoasă!
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe ProSport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
recomandare pe bzi.ro
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra a făcut totul public despre Florin Piersic: „Nu este încă timpul!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Te interesează pensia ta din viitor? Ministrul Muncii anunță ce se va întâmpla cu banii primiți la bătrânețe
recomandare pe dailybusiness.ro
Se majorează salariile acestor români! Premierul Ciolacu face marele anunț
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 27 mai - 2 iunie 2024. Majoritatea semnelor vor trebui să facă unele alegeri
recomandare pe a1.ro
Motivul aproape ireal pentru care Oana Zăvoranu și-a concediat avocatul chiar în sala de judecată. Ce s-a întâmplat