Chefi la cuțite, 17 noiembrie 2024. Cine este Giovanni Santarpia, italianul care a dus o pizzerie din Iași în topul celor mai bune pizzerii din Europa. I-a impresionat pe jurați cu preparatul lui
Giovanni Santarpia are 50 de ani și de mai bine de 30 de ani face pizza. S-a născut într-o familie modestă din Florența și spune că din copilărie și-a dorit să devină pizzaiolo. Pentru el, pizza nu este doar un fel de mâncare, ci înseamnă și o mare pasiune. A devenit cunoscut și în România, după ce o pizzerie din Iași a intrat în Top 50 pizzerii din Europa.
- Giovanni Santarpia a fost mai în trecut în România
- A început să facă pizza pe când avea 14 ani
Giovanni Santarpia a mai fost și în trecut și în România și a revenit pentru a participa la Chefi la cuțite. Are 50 de ani, s-a născut într-o familie simplă din Florența și a venit în fața juraților cu un preparat ușor diferit față de o pizza clasică.
Cine este Giovanni Santarpia de la Chefi la cuțite
Giovanni Santarpia a început să facă pizza dintr-o întâmplare în copilărie. Nu se putea concentra la școală, iar concurentul spune că, pentru a evita orele, obișnuia să facă pizza la început pentru familia lui, iar mai apoi a devenit ucenic. De atunci, au trecut 37 de ani, iar Giovanni Santarpia spune că face pizza cu la fel de multă pasiune ca atunci când a început.
„Sunt de 37 de ani pizzaiolo. Pizza pentru mine este dragoste, pasiune și fantezie. Santarpia, cea mai bună pizza care există. Astăzi pregătesc un produs tipic napolitan, puțin reinterpretat. Am făcut ceva distractiv, îl numesc „norul prăjit”. Este o pizza prăjită cu legume: vinete, ardei, măsline și capere. Eu provin dintr-o familie obișnuită. Tatăl meu era îngrijitor. Lucra la școală, făcea curățenie în clase. mergeam la școală cu el (...) Am început ca ucenic, pentru că, la un moment dat, nu mai aveam chef să merg la școală, dar aveam un motiv: sunt dislexic”, a spus Giovanni Santarpia, la Chefi la cuțite.
Tatăl lui l-a încurajat să își urmeze visul
Giovanni Santarpia a dus una dintre pizzerile din Iași în Top 50 cele mai cunoscute pizzerii din Europa, dar la început, tatăl lui a fost sceptic și i-a spus că mai bine și-ar alege o meserie de rând. Ulterior, văzând cât este de pasionat, l-a susținut și l-a încurajat să își urmeze visul. Concurentul a venit în fața juraților cu o astfel de pizza și a primit cuțitul pentru a merge în etapa următoare.