Chifteluțe umplute cu feta, gătite după rețeta chefului Janni Alexandridis, de la ”Meniu de vedetă”. Cum pregătești o masă completă
„Meniu de vedetă” vă aduce în prim-plan un meniu complet, format din: un starter, şi anume, carpaccio de roşii, un fel principal, chifteluţe umplute cu feta şi un desert light, o salată de fructe.
- Cum să pregătești o masă completă
- Janni Alexandridis a ales cele mai delicioase preparate
Pentru început, Chef Janni Alexandridis va pregăti carnea pentru chifteluţe. Se va folosi un mix de carne de vită cu porc, peste care se adaugă condimentele, oregano şi chimion, şi pătrunjelul tocat mărunt. Peste compoziţia formată se adaugă o lingură de ulei de măsline, un ou, sare şi piper după gust. Se amestecă totul şi se adaugă pesmetul, 50 g. Compoziţia se împarte în 6 porţii ( 6 chifteluţe).
În continuare, se taie 6 cubuleţe de brânză feta şi se adaugă în interiorul chifteluţelor. Chiftelele se trec prin făină pentru a fi crocante după procesul de prăjire. În tigaie, se adaugă ulei de măsline, se lasă la încins şi se adaugă, pe rând, chiftelele. Se lasă la prăjit în jur de 4-5 minute.
Pentru sos, se va folosi jumătate de ceapă roşie, tăiată cubuleţe, usturoi, tăiat mărunt, jumătate de ardei iute şi pătrunjel proaspăt, tăiat şi el mărunt. Se caramelizeză toate, la foc mic, pentru un gust intens. Apoi, se adaugă o lingură de bulion și aceleaşi condimente care s-au folosit şi în prepararea chifteluţelor: oregano şi chimion. Se vor prăji toate, pentru amestecarea gusturilor.
La final, compoziţia perfectă o oferă adăugarea sucului de roşii. Încă 5 minute pe foc, un praf de pătrunjel şi de piper şi sosul va fi gata.
După ce sosul este gata, se adaugă şi o lingură de oţet balsamic maturat pentru o notă dulce. Într-o tavă de dimensiune medie, se adaugă, pe rând, sosul, chifteluţele şi brânza feta şi se pune la cuptor pentru 20 de minute, la 180 grade. După ce s-a odihnit în cuptor timpul necesar, chifteluţele se vor servi cu sosul, peste care se va mai adăuga şi puţin ulei de măsline, pătrunjel şi un praf de oregano.
Ingrediente fel principal-chifteluţe umplute cu feta:
- 500g carne (vită+porc)
- o lingură de bulion de roşii
- o linguriţă oregano
- o linguriţă chimion
- pătrunjel tocat mărunt
- un ou
- o lingură ulei de măsline
- o lingură sare
- piper măcinat
- 50 g pesmet
- brânză feta/telemea
- jumătate de ceapă roşie
- usturoi
- jumătate de ardei iute
- o lingură de oţet balsamic maturat
- suc de roşii
Pentru felul întâi, Chef Janni a propus un carpaccio de roşii (tradiţionalul carpaccio din carne de vită). Se vor folosi roşii, cu gusturi şi texturi diferite: coapte, verzi, roşii cherry, tăiate toate felii şi ceapă, tocată mărunt, peste care se adaugă sare.
Într-o farfurie, se pun roşiile strat cu strat: cele coapte, cele verzi, ceapa, se adaugă sosul pesto, bucăţele de mozzarella şi un stop de ulei de măsline.
La final, se adaugă şi o linguriţă de oţet balsamic pentru asezonarea gusturilor.
Ingrediente starter+ carppacio de roşii
- diferite tipuri de roşii: coapte, verzi, cherry
- ceapă roşie
- ulei măsline
- sare
- oţet balsamic
- mozzarella
- sos pesto
Pentru desert, bucătarul a optat pentru o salată de fructe din pepene, portocale, coacăze, afine şi căpşuni. Pepenele se taie în cubuleţe şi se marinează cu o lingură de miere şi lime.
Portocalele ţi căpşunile se amestecă împreună cu busuiocul tăiat mărunt.
La final, se amestecă toate într-un bol, se adaugă afinele şi coacăzele pentru un mix de gusturi şi culori.
Ingrediente desert-salată de fructe
- pepene
- afine
- căpşuni
- portocale
- coacăze
- miere
- lime