Dezastru la Evaluarea Națională! Anunț făcut de Ecaterina Andronescu pentru părinți și profesori, după rezultate. Fostul ministru al Educației trage un semnal de alarmă | VIDEO
Pe 9 iunie au fost afișate rezultatele finale de la Evaluarea Națională în urma celor 27.000 de contestații. Ecaterina Andronescu a tras un semnal de alarmă, după ce au apărut diferențe majore între prima și a doua notă. A explicat una dintre cauzele posibile pentru erorile apărute.
- Anunț făcut de Ecaterina Andronescu pentru părinți și profesori, după rezultate
- Fostul ministru al Educației trage un semnal de alarmă
În urmă cu câteva zile au apărut rezultatele de la Evaluarea Națională, în urma contestațiilor făcute de elevi. Ecaterina Andronescu a făcut un anunț important cu privire la modul în care au fost corectate lucrările absolvenților de clasa a opta.
Probleme mari de punctaj la Evaluarea Națională
În ultimii ani au apărut numeroase cazuri unde elevii de nota zece au primit note minime la Evaluarea Națională, iar în urma contestației, diferența a fost una majoră.
Același lucru s-a întâmplat și în cazul copilului Ilenei Badiu, unde diferența dintre prima nota și a doua a fost de aproape un punct. Vedeta și-a spus părerea despre situația tensionată în care a fost fiul ei în perioada în care aștepta rezultatul final al examenului.
Dacă la prima corectură, elevul a obținut nota 8,85, după ce a făcut contestație a primit 9,75, așa cum îl anunțase și profesorul cu care s-a verificat imediat după examen. Ileana Badiu consideră că o astfel de eroare este inadmisibilă.
„Mi se pare absolut incredibil ce s-a întâmplat la Evaluarea Națională. Am văzut cazul unde un copil a luat 3,50, iar după contestație a luat 9,75. Copilul meu a muncit mult pentru a ajunge la rezultatele pe care le are. Iese de la Evaluarea Națională și se evaluează cu profesorii și primește 9,75. După ce au venit rezultatele 8,85. Ne-am gândit că poate s-a emoționat, poate a scris greșit. După contestație și primește nota de 9,75. Am crezut că se face contestație pentru o eroare umană de 0,10 procente, nu pentru un punct”, spune Ileana Badiu pe rețelele de socializare.
Ce spune Ecaterina Andronescu despre lucrările corectate greșit
În urma scandalului apărut după afișarea rezultatelor de la Evaluarea Națională, Ecaterina Andronescu și-a arătat îngrijorarea. O lucrare care a fost notată cu 3,5 a primit, în urma contestației nota de 9,75 la Matematică pentru un elev din Focșani.
Fostul ministru al Educației afirmă că problema a fost cu privire la foile scanate și trimise la corectat. Astfel, de la o lucrare de mai multe pagini au lipsit o parte dintre ele, motiv pentru care diferențele de punctaj au fost atât de mari. Ecaterina Andonescu spune că se nominalizează câte doi corectori pentru ca rezultatul să fie unul punctual.
„Lucrările au fost scanate și retrimise pe internet, la scanare nu s-au trimis toate foile, așa bănuiesc. Au pus elevul și familia într-o situație neplăcută. Din păcate, neatenția la scanare ne-a adus aici, la aceasta lucrare, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că și profesorii, cei doi corectori prin mâna cărora a trecut lucrarea ar fi putut să sesizeze că nu există alte foi în lucrare și că ar fi putut să fie un incident neplăcut. În mod normal, cei care au scanat lucrările, către ei ne îndreptăm la acest moment sau dacă nu este vorba de o corectură greșită, ceea ce este și mai grav. Se poate verifica foarte ușor pentru că există lucrarea. Avem comisia de corectare care pot să verifice că lucrarea a plecat cu un număr de foi și s-a ajuns cu un alt număr de foi. Se specifică acest lucru. Nu există altfel, e grav dacă doi profesori care au corectat au greșit. Se nominalizează doi corectori pentru a evita astfel de situații.
După primele rezultate de la Evaluarea Națională, 27.000 de elevi au cerut să li se recorecteze lucrările. Ecaterina Andronescu consideră „o greșeală de neadmis”, ținând cont că pe baza notei se alege liceul dorit.
„Este o greșeală de neadmis. Examenul acesta decide soarta de aici încolo a celui căruia i se corecteze liceul. Poate opta pentru un liceu unde nu mai intră din cauza notelor. Au fost circa 27.000 de solicitare de corectare, este o dovadă a lipsei de încredere a modului în care se corecteze și este un semnal de alarmă pentru toți cei care corectează”, a mai spus fostul ministru al Educației.