Rețetă de budincă suedeză de cartofi. Sfaturile lui Chef Horia Manea pentru un preparat delicios
Publicat pe 24.04.2025 la 10:32 Actualizat pe 24.04.2025 la 10:32
În ediția de astăzi a emisiunii Meniu de vedetă, Chef Horia Manea a gătit un meniu complet, format dintr-un starter, bastonașe feta cu foitaj și miere, un fel principal, budincă de cartofi suedeză, şi un desert, choux a la creme.
- Rețetă de budincă suedeză de cartofi
- Cum obții un preparat delicios
Bastonașe feta cu foitaj și miere
- Feta – 250 gr.
- Aluat foitaj
- Ulei de măsline
- Mentă uscată
- Semințe susan
- Miere – 75 gr.
- Fulgi chilli – 10 gr.
- Fulgi de sare
Brânza feta se împarte în bastonașe egale. Foitajul se unge cu ulei de măsline, peste care se presară mărar. Se rulează împreună cu bastonașul de feta. Se lasă în cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade. Bastonașele se servesc alături de sosul de miere (se amestecă mierea și fulgii de chilli la foc mic).
Budincă suedeză de cartofi
- Cartofi fierți – 800 gr.
- Ceapă – 1 buc.
- Smântână de gatit – 300 ml.
- Lapte – 100 ml.
- Ouă – 3 buc.
- Somon afumat – 240 gr.
- Unt – 100 gr.
- Mărar – 2 legaturi
- Sare
- Piper
Ceapa se lasă la călit în unt. Se condimentează cu sare și piper. Într-o cană gradată se amestecă laptele, două ouă și smântâna de gătit.
Se presară, și aici, sare și piper. Într-o tavă tapetată cu unt se formează un pat de cartofi, se adaugă somonul afumat, ceapa călită, mărarul și compoziția din lapte. Se repetă pașii. Se introduce la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.
Choux a la creme
- Aluat opărit
- Apă 100 ml
- Lapte 100 ml
- Unt 100 ml
- Sare 4 gr.
- Făină 140 gr.
- Ouă întregi 200 gr.
- Cremă de vanilie
- Lapte 500 ml
- Zahăr 100 gr
- Gălbenuș 75 gr.
- Amidon 75 gr.
- Zahăr vanilat 10 gr.
- Unt 82% 100 gr.
Se lasă la fiert apa, untul, un praf de sare și laptele. Se oprește plita și se adaugă făina. Aluatul opărit se lasă la gătit. Ulterior, după ce s-a răcit, se adaugă ouăle, amestecând continuu cu mixerul.
Alutaul se mută într-un posh și se formează cojile pentru choux. Se lasă la cuptor pentru 30 de minute, la 200 de grade.
Între timp, se pregătește crema de vanilie. Se amestecă, la foc mic, laptele și zahărul. Se toarnă în fir subțire compoziția formată din albuș, gălbenuș, lapte și amidon.
La final, cu ajutorul unui mixer, crema de vanilie rezultată se amestecă împreună cu untul. Choux-urile se umplu cu cremă de vanilie.