Rețeta de mâncărică cu praz şi carne a lui Horia Manea. Cum gătești corect acest preparat savuros
Publicat pe 10.09.2025 la 09:51 Actualizat pe 10.09.2025 la 09:51
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, zarzavat pentru supe şi ciorbe, un fel principal, mâncărică cu praz şi carne, şi un desert, plăcintă cu gem şi fulgi de migdale.
- Cum gătești cea mai delicioasă mâncărică de cartofi cu praz și carne
- Horia Manea îți prezintă rețeta
Zarzavat pentru supe şi ciorbe
- 2 kg morcovi
- 1 kg ceapă
- 1 kg roşii
- 4 ţeline
- O jumătate de păstârnac
- 4 ardei graşi
- 500 g sare
- 1 căpăţână de usturoi
- 400 ml ulei
Legumele se taie cubuleţe şi se amestecă. Se mută în borcane, se adaugă ulei şi se închid. O altă modalitate de păstrare o reprezintă adăugarea legumelor în pungi sigilate şi introduse la congelator.
Mâncărică cu praz şi carne
- 2 legături de praz
- 400 g vrăbioară de vită
- 1 morcov
- 10 g zahăr
- 150 g sos de roşii
- 10 g boia dulce
- 1 ceapă
- 2-4 căţei de usturoi
- Sare
- Piper
- Ulei de măsline
Carnea de vită se condimentează cu sare, piper, boia dulce şi se lasă la prăjit în ulei de măsline. Se adaugă apa şi se lasă la fiert, acoperite de un capac, pentru 10 minute. Apoi, se adaugă ceapa, morcovul, usturoiul, prazul şi se lasă la fiert încă 10 minute. Se toarnă sosul de roşii, zahăr, boia dulce, sare, piper, şi se lasă încă 20 de minute la fiert.
Plăcintă cu gem şi fulgi de migdale
- 2 aluat foitaj
- 100 g smântână
- 5 g scorţişoară
- 400 g fructe de pădure
- 100 g miere
- 40 g amidon
- 200 g nuci
- 100 g unt moale
- 150 g fulgi de migdale
- 50 g unt topit
La foc mic, se amestecă fructele de pădure împreună cu amidonul şi se lasă la fiert pentru 7 minute. Între timp, nucile se amestecă împreună cu fulgii de migdale. Luatul foitaj se găureşte în mijloc, cu ajutorul unui pahar. Se mută într-o tavă pentru cuptor şi se unge cu unt topit. Peste unt, se adaugă smântână, scorţişoară şi gem. Peste, se închide cu încă un aluat foitaj uns cu unt moale şi dat prin nuci şi migdale. Plăcinta se unge cu ou, peste se presară nuci şi migdale şi se introduce la cuptor la 180 de grade, pentru 15 minute.