Rețetă de musaca cipriotă, gătită de Horia Manea! Un preparat delicios, întâlnit pe insulele din Cipru
Publicat pe 12.09.2025 la 11:22 Actualizat pe 12.09.2025 la 11:22
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, gogoșari în oțet, un fel principal, musaca cipriotă, şi un desert, fursecuri cu ciocolată albă și afine.
- Rețetă de musaca cipriotă, de la Meniu de vedetă
- Horia Manea și-a prezentat secretul pentru un preparat delicios
Gogoșari în oțet
- 5 kg oțet
- 2 morcovi
- 1 conopidă
- 500 ml oțet de vin 9%
- 1L apă
- 300 g zahăr
- 40 g sare grunjoasă
- 20 g boabe de piper
- 20 g boabe de muștar
- 5 frunze de dafin
- Frunze de țelină
- 10 g boabe de ienibahar
Se pun la fiert apa și oțetul. Se adaugă sare, boabe de muștar, 4 foi de dafin și zahăr. Apoi, se introduc gogoșarii pentru 2 minute. Se asamblează borcanele: pe fund, frunze de țelină, morcovii, gogoșarii, conopidă, și, din nou, se repetă pașii. Se toarnă oțet și se sigilează borcanele.
Musaca cipriotă
- 2 vinete
- 2 cartofi
- 1 dovlecel
- 500 g carne de vită
- 200 g cașcaval
- 500 ml lapte
- 1 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 2 ouă
- 50 g unt
- 50 g făină
- 400 g suc de roșii
- 5 g scorțișoară
- 2 g nucșoară
- 5 g cimbru uscat
- Sare
- Piper
- Ulei de măsline
Se călesc ceapa și usturoiul în ulei de măsline. Se condimentează cu scorțișoară, cimbru și nucșoară. Apoi, se adaugă carnea, se presară sare și piper. Apoi, sosul de roșii și se lasă la fiert pentru 10-12 minute. Între timp, se pregătește sosul, amestecând, la foc mic, untul, făina, laptele și un praf de nucșoară. Apoi, se adaugă două ouă și cașcavalul ras. Într-o tavă de cuptor, se montează musacaua: un strat de carne, un stat de cartofi, unul de dovlecei, unul de vinete, încă un strat de carne, sos, și se repetă pașii. Se termină cu un strat de sos și cașcaval ras. Tava se introduce la cuptor la 180 de grade, pentru 35 de minute.
Fursecuri cu ciocolată albă și afine
- 150 g unt
- 100 g zahăr
- 7 g praf de copt
- 150 g făină
- 200 g afine
- 100 g ciocolată albă
Cu ajutorul unui mixer, se amestecă untul împreună cu zahărul, afinele, făina, praful de copt și bucățile de ciocolată albă. Aluatul se mută într-o tavă pentru cuptor și se lasă 10-12 minute la 170 de grade.