Rețeta lui Chef Horia Manea de cotlet de porc cu sos de zahăr brun. Cum să obții o carne fragedă
Publicat pe 12.05.2025 la 10:17 Actualizat pe 12.05.2025 la 10:17
În episodul de astăzi de la Meniu de vedetă, Chef Horia Manea a propus un meniu complet, format dintr-un starter, pizza trandafir cu salam, un fel principal, cotlet de porc cu sos de zahăr brun, şi un desert, crostată cu fructe de pădure.
- Rețeta lui Horia Manea de cotlet de porc cu sos de zahăr brun
- Secretul pentru un preparat ca la carte
Pizza trandafir cu salam
- Aluat foitaj – 1 buc.
- Roşii decojite – 120 gr.
- Ulei măsline
- Sare
- Piper
- Oregano
- Salam – 200 gr.
- Mozzarella – 200 gr.
- Miere – 50 ml.
- Chilli – 5 gr.
Aluatul de pizza se unge cu sos de roşii şi oregano. Se taie blatul în fâşii subţiri şi se adaugă salam şi mozzarella. Se rulează. Se introduc la cuptor într-o tavă cu forme de brioşe. Se lasă la cuptor la 170 de grade, pentru 20 de minute.
Cotlet de porc cu sos de zahăr brun
- Zahăr brun – 75 gr.
- Sos soia – 25 ml.
- Apă – 25 ml.
- Oţet de mere – 15 ml.
- Muştar dijon – 15 gr.
- Sos worcester – 15 ml.
- Cotlet de porc – 400 gr.
- Boia afumată – 8 gr.
- Pudră usturoi – 8 gr.
- Sare
- Piper
- Unt – 45 gr.
- Ulei de măsline
Cotletul de porc se condimenaeză cu sare, piper, usturoi pudră şi boia dulce. Se pune la prăjit în unt. Între timp, se pregăteşte sosul, amestecând apă, zahăr brun, sos de soia, sosul worcester, oţetul de mere şi muştarul.
Se scoate carnea, se adaugă sosul şi se lasă la fiert până când se îngroaşă. Se adaugă cotletul înapoi. Se servesc alături de legume caramelizate (ceapă, morcov, usturoi şi ardei gras).
Crostată cu fructe de pădure
- Blat
- Făină – 250 gr.
- Sare
- Unt – 150 gr.
- Zahăr – 50 gr.
- Ou – 1 buc.
- Apă rece – 20 ml.
- Umplutură
- Zmeură– 200 gr.
- Zahăr – 100 gr.
- Ouă– 3 buc.
- Unt – 55 gr.
La foc mic, se amestecă fructele şi zahărul. Între timp, se pregăteşte aluatul, amestecând apă, zahăr, unt topit, făină.
Aluatul se întinde pe o foaie de copt şi se umple cu fructele de pe foc. Se închide pe margine. Se unge aluatul de crostată cu ou şi se presară fulgi de migdale. Se lasă la cuptor pentru 20 de minute, la 160 de grade.