Andrei Ungureanu, câștigătorul IUmor, a vorbit despre boala sa. De vină sunt traumele din copilărie. „Există un moment declanşator”
Este greu să fii acceptat de sociatate atunci când ești o persoană diferită, iar uneori simțul umorului se naște din suferință. Așa este cazul lui Andrei Ungureanu, câștigătorul celui de-al noulea sezon IUmor, cunoscut acum de întreaga țară drept „Omul cu Tourette“. Din cauza bolii sale, bărbatul s-a lovit de numeroase prejudecăți și discriminare din partea celorlalți. Analizându-se pe el, a realizat că în spatele sindromului se ascund traume din copilărie.
- Andrei Ungureanu a vorbit despre traumele trăite în copilărie.
- Ce i-a declanșat sindromul Tourette, marelui câștigător al emisiunii IUmor.
Andrei Ungureanu este cel care a reușit să câștige marele premiu IUmor în sezonul 9. Bărbatul, în vârstă de 28 de ani este o persoană specială. De nu mai puțin de 22 de ani, el trăiește cu sindromul Tourette, lucru care s-a putut remarca și în cadrul emisiunii. El încearcă din răsputeri să ducă o viață normală. A învățat să se accepte și chiar să se ia singur la „roast”, însă nu i-a fost mereu atât de ușor, ba dimpotrivă.
Oamenii judecă, iar de răutatea lumii s-a lovit și el, încă din fragedă copilărie. Pentru tânărul din Miercurea Ciuc totul a început cu un simplu tic verbal „Hă-hă!“, de care nu a scăpat nici până în ziua de azi.
„Părinţii au descoperit că am ceva. Am început să mă strâmb foarte des, să mişc din umeri, să fac gălăgie. Mie nu mi se părea ceva ieşit din comun. Nu m-a speriat“, îşi aminteşte tânărul.
Odată ce tic-urile sale s-au înmulțit și au devenit o obișnuință incontrolabilă, Andrei a devenit bătaia de joc a celor de vârsta lui. La școală, în special, a avut parte mereu de bullying.
„Eram criticat, judecat, lăsat deoparte. Nu mi-am pierdut prieteni, dar oamenii care nu ştiau ce înseamnă sindromul Tourette îmi spuneau: «Băi, dar sughiţi?».Toţi îmi spuneau să nu mai fac aşa. Ei nu înţelegeau că eu nu pot să controlez aceste ticuri verbale şi musculare. Asta se întâmpla şi la şcoală, chiar de la profesori. Profesorii erau nişte comunişti. Nu mă acceptau. Credeau că o fac intenţionat. Elevii râdeau pe tema asta. Mă imitau.“, a mai povestit el, pentru Adevărul.
Boala i s-a declanșat din cauza traumelor din copilărie
Primele semne ale sindromului rar au apărut la vârsta de doar 6 ani. La vârsta respectivă, nu avea idee ce se întâmplă cu el și dacă ceea ce i se întâmplă este normal. Diagnosticul l-a primit abia după alți 12 ani. Până atunci însă, el s-a documentat și și-a dat singur seama că este vorba despre Tourette.
„Înainte de a merge la medic, eu deja ştiam că am Tourette. M-am documentat. Prin 2010, am avut o criză de distonie acută (n.r. – dereglare funcţională a sistemului nervos vegetativ). Atunci am fost la spital în Italia, unde mi-au făcut rezonanţă magnetică – pentru asta m-au anesteziat, pentru că eu nu puteam să stau nemişcat. Şi s-a confirmat oficial că am sindromul Tourette.”, a zis Andrei Ungureanu.
Stând și analizând singur motivul pentru care boala i s-a declanșat, este de părere că anumite traume, trăite intens în copilărie, au fost cauza.
„Mi s-a declanşat şi pentru că mama a plecat din ţară, dar şi după o sperietură pe care am tras-o din cauza unui prieten. Există un moment declanşator“, a spus Andrei, pentru sursa citată.
Din cauza discriminării, el a decis în clasa a IX-a să renunțe la școală. A învățat singur programare, deoarece asta a fost mereu pasiunea lui, iar până în urmă cu câteva luni a lucrat la un call center. Din păcate, el a dezvăluit că există mari șanse să transmită boala, pe cale genetică.
„Dacă eu aş avea un copil, există un risc de 50% să aibă şi el acest sindrom. Părinţii mei n-au avut, iar asta e ciudat. Mama îşi mişcă piciorul des, dar nu cred că e Tourette. Nici nu ştiu rude mai îndepărtate care să fi avut. Asta e ciudat la mine.“ , a mărturisit el.
Andrei Ungureanu este popular în mediul online
Înainte de participarea la IUmor, el a fevenit viral pe TikTok, unre e cunoscut drept „Omul cu Tourette“.
„Nu-mi plăcea aplicaţia asta. Dorin, colegul de apartament, stătea mereu pe telefon, eu îi tot spuneam să-l lase. N-am reuşit să-l conving. Ba mai mult, m-a convins el pe mine. Am zis să fac şi eu un clip, să văd ce-o să iasă. Şi am făcut un clip în care am povestit cum e să ai sindromul Tourette şi am lăsat sindromul să preia controlul. Am făcut 140.000 de vizualizări în două zile. Acela a fost startul.”, a dezvăluit bărbatul.
Pentru toți cei care suferă de acest sindrom el transmite faptul că psihicul joacă cel mai important rol. Mintea noastră ne poate fi cel mai bun prieten, cât și cel mai mare dușman. Cea mai importantă este acceptarea.