Ce nu știai despre copilăria lui Florin Dumitrescu? ”La 17 ani câștigam”
Chef Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai tineri bucătari cu rezultate remarcante și statut recunoscut. ”Copilul minune”, cum ii spuneau colegii de breaslă a intrat pentru prima dată în bucătărie adolescent fiind. Iată așadar ce nu știai despre copilăria celebrului chef.
- Cum și-a ales meseria Chef Florin Dumitrescu?
- Sfatul care i-a influențat toată cariera chefului Florin Dumitrescu
Cum și-a ales meseria Chef Florin Dumitrescu?
La 14 ani când vrei să mergi la mare ceri bani părinților. Asta dacă nu ești Florin Dumitrescu. Îndrăgitul chef a decis în schimb să se angajeze. Cel care l-a sprijinit în decizie a fost tatăl acestuia care a aranjat să lucreze într-unul din cele mai bune restaurante din București la vremea aceea.
S-a hotărât asupra meseriei uitându-se la televizor. Un bucătar italian și o farfurie de spanac au contribuit la strălucirea de care cheful se bucură azi.
Deși la început nu i-a plăcut, timpul l-a învățat să iubească meseria și bucătăria. Prima zi în bucătărie a fost un coșmar. Iată ce își amintește celebrul chef despre ea:
”Era o cameră de 3 pe 4 plină cu cartofi noi în saci. Treaba mea era să spăl fiecare cartof în parte cu buretele sub jet de apă. Ţin minte că m-am apucat la 11.00 ziua, iar la 10.00 noaptea terminasem abia doi saci. Când am ieşit de acolo eram disperat, am plecat plângând, aşa am ajuns acasă. A fost traumatizant, nu mai voiam să mă întorc.”
Cu toate acestea s-a întors. Mai târziu din cauza lipsei de respect pentru bucătarii din România, Florin Dumitrescu a plecat în Italia, unde spune el, a învățat cu adevărat să gătească dar și să mănânce.
Sfatul care i-a influențat toată cariera lui Florin Dumitrescu
Avea 14 ani când primul lui șef i-a dat sfatul care l-a ghidat în toată cariera. A fost momentul în care a înțeles că scopul principal nu e să faci bani, ci să înveți să gătești cât mai multe preparate în mai multe feluri.
”În momentul în care înveţi meniul unui restaurant, schimbă restaurantul, nu ai de ce să mai stai acolo. După ce ajungi să fii foarte tare, adică să ştii să găteşti orice în mai multe feluri, atunci oricine îţi va da oricât ceri“, a fost sfatul de neprețuit pe care l-a primit Florin Dumitrescu.
A urmat întocmai sfatul primului șef, iar 3 ani mai târziu, ajunsese să câștige mai mult decât părinții lui.
”La 17 ani, ca bucătar, câștigam de 3 ori mai mult ca mama”, spune juratul de la ”Chefi la cuțite”.
Ce gafe a făcut celebrul chef la început de carieră
Când vine vorba despre gafe nici celebrul chef nu a scăpat.
În copilărie își amintește că a pus zahăr într-un piure de cartofi, apoi a adăugat sare ca să-l repare, însă nu a mai fost chip. L-a mâncat totuși, de rușine.
În adolescență au fost 2 mai serioase, care l-au și marcat.
”Am scăpat o tavă cu mâncare pe jos în timpul service-ului şi am dat foc la o bucătărie. Norocul meu a fost că cineva a fost pe fază şi paguba n-a fost mare. În rest, nu prea, am mai întârziat mese, au fost scandaluri. ”
Celebrul jurat de la ”Chefi la cuțite” are acum 34 de ani, dintre care 20 în bucătărie. Cele mai frumoase povești despre felurile de mâncare preferate sunt așternute în cele două volume pe care acesta le-a publicat. Mii de gospodine țară și nu numai gătesc după învățămintele mult iubitului bucătar.