Declarațiile pentru care Angela Gheorghiu a fost aspru criticată în ultimele zile. Ce vedete au reacționat
Angela Gheorghiu a dat startul unui adevărat scandal cu o serie de declarații care au revoltat o țară întreagă. Într-un interviu controversat, soprana afirmă că numele mari ale muzicii românești, respectiv Ciprian Porumbescu, George Enescu și Maria Tănase, sunt ”false legende”.
- Declarațiile șocante ale Angelei Gheorghiu.
- Ce reacții a stârnit soprana
Soprana Angela Gheorghiu a creat discuții aprinse după ce a declarat că în România s-a propagat ”o falsă istorie a muzicii”. Aceasta susține că bine-cunoscuții compozitori George Enescu și Ciprian Porumbescu, dar și celebra Maria Tănase, au fost departe de a fi legende.
Declarațiile Angelei Gheorghiu despre Ciprian Porumbescu
În cadrul interviului acordat contributors.ro, Angela Gheorghiu le-a luat pe fiecare dintre cele trei nume mari ale muzicii românești și a început să explice de ce românii se mândresc fără motiv cu aceștia, din punctul ei de vedere.
”Cine a fost Ciprian Porumbescu? Un compozitor care a scris puţine lucruri… Aici este o problemă în România. O problemă cu George Enescu, cu Ciprian Porumbescu… Nimeni nu vrea să afle cine au fost oamenii aceştia. Ciprian Porumbescu a fost un compozitor ce se afla la începutul carierei, a compus o operetă românească. Muzica sa nu este de mare valoare, comparativ cu mulţi alţi compozitori români. Bietul de el nici n-a avut timp pentru că a murit tânăr din cauza tuberculozei", a spus Angela Gheorghiu despre cel care a compus celebrele „Balada pentru vioară şi orchestră” şi opereta "Crai nou".
Ce a spus soprana despre compozitorul George Enescu
De asemenea, nici în cazul lui George Enescu nu vede de ce a devenit acesta atât de cunoscut și apreciat în România. Potrivit spuselor ei, muzicianul nu a fost deloc un compozitor sau un dirijor bun.
„Istoria de la şcoală, istoria României, politică sau socială, dar şi istoria culturală este alcătuită în România din false legende. Din oameni despre care ni se spune că au făcut, că sunt mari, dar ei nu sunt aşa de mari. Eu, în 30 de ani, nu am descoperit nici o sală importanta în care George Enescu să fi cântat. Unde a cântat? (...) Dacă te-ai dus la Paris nu înseamnă că eşti cel mai mare artist. Nu este adevărat. Sunt şi artişti care au rămas în România şi sunt foarte buni. Dar nu ştie nimeni de ei. Şi aici trebuie să se facă o distincţie foarte serioasă. Ce înseamnă să faci o carieră mondială, ce înseamnă să fii un mare compozitor, ce înseamnă să fii un mare dirijor? Adică, prin munca pe care tu o poţi demonstra?
Despre Enescu ştiu doar că în America a cântat o dată la New York, a înlocuit un dirijor, pe Toscanini, la Carnegie Hall. L-a înlocuit, deci nu l-a invitat nimeni iniţial pe el. Şi după aceea a fost a doua oară. Deci de două ori, cu două ori nu faci carieră, da? Când s-a dus a doua oară a cântat într-un muzeu. Nu vreau să vă supăraţi pe mine, că distrug legende, dar trebuie să îi aducem în lumină pe adevăraţii mari artişti”, a mai spus soprana.
Maria Tănase este doar o artistă care ”a cântat printre mese” pentru Angela Gheorghiu
De pe lista sopranei nu a lipsit nici îndrăgita Maria Tănase. Gheorghiu a ținut să sublinieze că succesul pe care îl avea interpreta peste hotare nu era nici pe departe la nivelul înalt despre care s-a vorbit.
”Nu poţi să spui că Maria Tănase a fost şi a cântat la New York. Artiştii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunităţile de români. Şi cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reuşesc ei să le închirieze. Trebuie spuse lucrurile pe nume. M-aţi înţeles ce vreau să spun? Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziţie probabil internaţională din moment ce i-a invitat şi pe români acolo. Oamenii stăteau la mese şi ea a cântat printre acei oameni. Dar trebuie înţeleasă nuanţa pe care eu vreau să o arăt”, a încheiat aceasta.
Reacțiile apărute după declarațiile controversate ale sopranei
Odată ce declarațiile ei au ajuns în spațiul public, mai multe personalități din România au reacționat și au criticat-o aspru. Analistul politic Cozmin Gușă a fost unul dintre cei care au judecat aspru cele spuse de Angela Gheorghiu și criticat cunoștințele acesteia în materie de cultură și istorie.
“Rușinică, Angela Gheorghiu. Cânți bine, dar, după părerea mea, care poate să fie subiectivă, ești corigentă la capitolele cultură și patriotism. Pe un site, Angela Gheorghiu a spus că Enescu și Porumbescu nu au fost mari artiști, că Maria Tănase cânta la mese, că toți sunt legende false. A înșirat că Porumbescu nu e de mare valoare, că a scris puține lucruri, că a compus și o operetă, dar că nu contează.
De asemenea, îl desființează pe marele George Enescu, amestecând niște nume cam de sorginte stalinistă. Nicolae Brentan, Pascal Bentoiu, Paul Constantinescu… în opinia ei l-ar depăși pe George Enescu, care nu a făcut mare lucru, a cântat pe la un muzeu prin Statele Unite. Iar Maria Tănase cânta pe la mese, chiar dacă și ea a fost invitată în SUA.
George Enescu a avut un mare succes la Paris cu opera Oedip, unde deosebit de complexă și apreciată. Tocmai ce s-a încheiat festivalul care, poate, e cel mai important de gen din lume. Această obrăznicie a Angelei Gheorghiu de a atenta la aceste valori s-ar părea că are în spate niște lucruri mult mai sofisticate de denigrare a valorilor naționale", a spus Cozmin Gușă, în emisiunea lui de la Gold FM.