Măsură drastică luată de Roxana Vancea în familie. Ce le-a interzis total copiilor ei: „Nu sunt vreo psihopată!”
Roxana Vancea a explicat cum reușește să îi țină pe copiii ei departe de device-uri, iar metodele la care recurge pot fi un exemplu pentru părinții care nu vor să îi facă pe pruncii lor dependenți de calculator sau telefonul mobil.
- Roxana Vancea spune cum îi ține pe copii departe de device-uri
- Ce le permite, totuși, micuților
Fosta asistentă de la Neața cu Răzvan și Dani a spus, în același timp, că nu este exagerată în privința interdicțiilor pe care le au cei doi băieți.
Roxana Vancea, reguli clare în creșterea copiilor. Cum îi ține departe de telefonul mobil
Roxana Vancea ține foarte mult ca cei doi fii să crească sănătos, să petreacă mai mult timp în natură. Vedeta nu-i lasă să stea prea mult nici măcar în fața televizorului, alegând să îi țină ocupați cu tot felul de activități.
Antrenoarea de fitness mărturisește că ai ei copii au cea mai mare libertate din lume și că a sta lipit cu ochii de televizor sau telefon nu înseamnă a fi deloc liber.
Vedeta a fost întrebată de Spynews.ro despre cum reușește să îi facă pe copii să uite de gadgeturi, după ce a postat pe Instastory că este una din regulile de bază când vine vorba de parenting, decizie care pare să fie și pe placul mamei lui Milan, băiatul partenerului ei din relația anterioară.
„Eu reușesc să îi țin mereu ocupați. Avem nonstop activități împreună, în aer liber. Aleg, în general, locații unde nu văd așa ceva. Nu le dau telefonul în mână deloc. Sunt multe lucruri de făcut în natură”, ne-a spus Roxana Vancea.
„Nu sunt vreo psihopată!”
Întrebată dacă mai există și vreun alt lucru pe care nu îi lasă să îi facă pe copii, Vancea ne-a transmis că nu e psihopată pe cât ar crede unii.
„Doar chestia asta cu telefonul o am. Nu sunt vreo psihopată! Le mai permit unele lucruri, le dau și dulce. Oricum, trebuie să-ți spun că au cea mai mare libertate din lume. În fața televizorului nu sunt liberi deloc. Au mai multă libertate făcând activități decât atunci când ar sta în fața televizorului”, a completat Roxana Vancea.
Influencerița e conștientă că va veni ziua în care și Milan și Zian vor avea nevoie de un telefon mobil, pe măsură ce vor crește, mai ales că vor avea colegi la școală care se vor lăuda cu gadgeturile lor. Totuși, Roxana speră că feciorii ei nu vor dori prea repede device-uri: „Nu știu dacă există o vârstă potrivită de la care un copil să stea pe telefon. Cu cât mai târziu, cu atât mai bine”.
Opinia expertului
Este decizia Roxanei Vancea una exagerată sau nu? Spynews a stat de vorbă cu psihologul Cristina Zaharia pentru a afla răspunsul corect la întrebarea: De la ce vârstă li se poate permite copiilor accesul la telefoanele mobile și, în general, gadgeturi.
Psihologul ne-a lămurit, iar din declarațiile pe care ni le-a făcut, rezultă că Roxana Vancea are motive întemeiate pentru care îi ferește pe băieții ei de device-uri (cel mare, al soțului ei, Milan, este deja la școală, în grupa zero, iar cel mic, Zian, are 3 anișori).
„Eu am avut și am părinți ai unor copilași care au sub vârsta de doi anișori și au acces la internet, pentru că economia României nu mai e ce a fost și foarte mulți părinți muncesc foarte mult și atunci grija și atenția față de copil cade în plan secund, fără vina lor, pentru ca aceștia să aibă activitățile uzuale. Din punct de vedere al cognițiilor, din punct de vedere psihic, un copil ar trebui să aibă acces la internet. dar foarte limitat, după vârsta de șapte anișori. De ce? Creierul este în formare și poate să asimileze un număr foarte mare de informații, dar din păcate foarte mulți copii se joacă jocuri. Să știi că am avut foarte mulți copii la cabinet, și de vârstă preșcolară, cu autism virtual. Adică, deși s-au născut normali, fără această tulburare din spectrul autismului, au dezvoltat-o pentru că au avut acces la internet de la o vârstă foarte mică. Când părintele vrea să le restricționeze accesul, nu prea mai este nimic de făcut. Problema în terapia la cabinet nu o am cu copiii, ci cu părinții. Deși psihologul le explică anumite noțiuni de parenting, părinții, tot din lipsă de timp, nu se asigură că se respectă programul pe care copiii îl respectă în fața calculatorului. Reversul medaliei este destul de dureros, pentru că vom da societății persoane introvertite, care nu socializează. Mulți dintre copii, chiar și în parcuri, stau tot pe gadgeturi, chiar dacă au acces la locurile de joacă. Suntem tot mai acaparați de era calculatoarelor, iar gradul de exponență crește cu fiecare minut pe care îl petrecem în fața device-urilor. Limita de zi e de maximum o oră. După vârsta de 10 ani, putem să mărim la o oră și jumătate, maximum două ore”, ne-a declarat psihologul Cristina Zaharia.