Sociologul Gelu Duminică, comentarii negative despre Dani Mocanu. Cum a ajuns să aibă manelistul succes, de fapt
Sociologul Gelu Duminică îi critică succesul lui Dani Mocanu, spunând printr-o postare pe Facebook, că manelistul promovează prin conținutul său violența și infracțiunile. De asemenea, acesta este revoltat de numărul mare de vizualizări pe care Dani Mocanu le are la piesele sale.
- Gelu Duminică îl critică pe Dani Mocanu
- Acesta susține că promovează violența și infracțiunile prin manelele sale
Dani Mocanu este unul dintre cei mai comentați maneliști din România. După ce a apărut în ipostaze controversate în care au fost implicate femei, arme sau animale, acesta este acum ținta comentariilor lui Gelu Duminică.
După ce Dani Mocanu a fost reținut pentru 24 de ore de către procurori și i-a fost percheziționată casa pentru a găsi probe într-un nou dosar deschis din cauza unui moment în care manelistul amenința un tânăr cu o armă albă, într-un club din Târgul Mureș, acesta este acum ținta lui Gelu Duninică.
Printr-o postare pe Facebook, sociologul se arată deranjat și revoltat pe succesul lui Dani Mocanu, comentând câteva versuri din manelele cântărețului și amintind cum a devenit celebru.
Cum a devenit Dani Mocanu celebru
În postarea sa pe Facebook, Gelu Duminică le amintește oamenilor momentul revoltător în care Dani Mocanu a devenit celebru: „Vă aduceți aminte știrea, din mai 2016, că manelist care a fost invitat la petrecerea unui copil de grădiniță să le cânte alor mici despre pușcărie, gabori și infracțiuni? Fusese invitat de părinții sărbătoritului să întrețină distracția puștilor și imaginile filmate de tatăl unuia dintre cei prezenți au stârnit un val de reacții. Acela a fost momentul de când Dani Mocanu a devenit celebru pentru publicul larg.”, spunând că acesta a devenit celebru deoarece a fost invitat la petrecerea unui copil să cânte despre pușcărie și înfracțiuni.
Mai mult decât atât, sociologul se simte revoltat și de faptul că oamenii vizionează astfel de muzică pe Youtube, comentând câteva versuri: „Tipul cântă o combinație de hip-hop, lăutarie, manea și orice alt gen de muzică care reușesc să-i pună versurile în valoare. Zecile de milioane de vizualizări pe care le are pentru o sumedenie de melodii arată că omul a știut pe ce să mizeze pentru a avea succes și că mesajele sale făceau să vibreze mulți iubitori de artă muzicală. E și greu, ca român ce trăiește în România, să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/Am facut infracţiuni şi-am mers înainte/Eu nu dau înapoi/Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/E numai Dumnezeu/Am făcut multe rele/Şi-aveam pedepse grele/Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”.
Gelu Duminică, revoltat din cauza promovării violenței din manele
În aceeași postare, acesta susține că ceea ce este cu adevărat revoltător, este promovarea violenței și asocierea acesteia cu o distractie, în țara în care nu promovăm violența, dar ascultăm acest gen de versuri: „Voi realizați ce umbre zac în noi de rezonăm la astfel de versuri? Voi înțelegeți cât de farisei suntem când zicem că urâm violența însă ne uităm la clipuri în care aceasta este transformată în formă de distracție? Voi sunteți conștienți că acest ”artist” a devenit mega-popular cântând, despre ceea ce unii dintre noi, foarte mulți de altfel, ne dorim, în ascuns, să facem și să fim?”.
Cu alte cuvinte, sociologul Gelu Duminică se simte revoltat din cauza succesului unui manelist care promovează, prin conținutul său, violența și infracțiunile, spunând că vinovații pentru acest succes sunt oamenii care ascultă acest tip de muzică: „Pentru mulți români, șmecheria este superlativul absolut pentru om. A fi ”jmecher” (tot cu ”j”, exact ca la ”dujman”) înseamnă că regulile nu ți se aplică și că, întotdeauna, ai pe cineva care-ți este ”frate” ( a se citi ”te ajuta la nevoie”) și-ți ține spatele.”, spune Gelu.