Live acum Lumea nevazută
Prime time 19:30/ In culisele celebritatii
Homepage » Monden » Showbiz intern » SUPEREXCLUSIVITATE. Radu Mazăre ar putea fi eliberat! Ce se întâmplă în aceste momente cu el!

SUPEREXCLUSIVITATE. Radu Mazăre ar putea fi eliberat! Ce se întâmplă în aceste momente cu el!

De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 12.10.2020 la 16:33 Actualizat pe 12.10.2020 la 16:56

Informații exclusive, așa cum v-au obișnuit reporterii Spynews.ro. Răsturnare de situație în cazul lui Radu Mazăre! Acesta ar putea fi eliberat, după ce a ajuns în închisoare. Ce se întâmplă în aceste momente cu politicianul? Aflați în exclusivitate de la Spynews.ro.

Spynews.ro vă prezintă din nou informații exclusive, așa cum v-au obișnuit și până în prezent. Reporterii noștri au aflat în exclusivitate faptul că Radu Mazăre ar putea fi eliberat din închisoare.

Radu Mazăre a emis un comunicat de presă alături de avocatul lui prin care spune că potrivit hotărârii celor din Madagascar, politicianul a fost predat autorităților din România în mod ilegal. În același timp, fostul edil al Constanței susține că ar trebui să fie predat înapoi.

În același timp, Spynews.ro vă prezintă în exclusivitate documentul oficial din Madagascar, pe care-l puteți vedea intregral în galeria foto.

„În 08.05.2019, am fost arestat în Republica Madagascar unde eram rezident și solicitant de azil politic Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite.

În 09.05.2019, în cauza ce a format obiect al dosarului nr. 2699/2/2019, Curtea de apel București a stabilit că sunt întrunite condițiile legale în vederea solicitării extrădării subsemnatului, conform Legii nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie), pentru executarea unei condamnări de 9 ani închisoare. În aceeași zi, în cauza ce a format obiect al dosarului nr. 4453/1/2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit același lucru cu privire la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă.

Cererea extrădare formulată de România, adresată Republicii Madagascar, s-a bazat atât pe Legea nr. 302/2004 (legea română), cât și pe Convenția ONU împotriva corupției.

Conform art. 105-114 din Legea nr. 027-2017 (legea malgașă în materie), extrădarea se acordă numai în baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă, urmată de avizul obligatoriu al ministrului justiției.

Conform art. 71, raportat la art. 56-57, din Legea nr. 302/2004 (legea română în materie): „este considerată bază legală necesară și suficientă pentru predarea (preluarea) extrădatului un extras al hotărârii judecătorești rămasă definitivă prin care se dispune extrădarea”.

Predarea mea către polițiștii români s-a făcut la 19.05.2019, fără existența (obligatorie) a hotărârii judecătorești și a avizului ministrului justiției din Madagascar.

Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).

Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și acces la o instanța de judecată (acestea fiind drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea proceduri în Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie). Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin.

În urma acestor hotărâri, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus și în care s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile.

Prin sentința nr. 2625/07.09.2020, pronunțată de Tribunalul de Primă Instanță Antananarivo, rămasă definitivă la 09.10.2020, s-au constatat următoarele:

„(…) pentru respectarea principiului legalități este cazul să se constate toate aceste nelegalități și să se repună părțile în situația anterioară extrădării, chiar dacă domnul Mazăre Radu Ștefan va fi trimis pe teritoriul Republicii Madagascar“.

„(….) Declară cererile domnului Mazăre Radu Ștefan ca întemeiate”.

„Declară că a avut un viciu de procedură“.

Mai departe, instanța malgașă:

În final, instanța malgașă a declarat că aceste acte sunt nule și neavenite, cu toate consecințele de drept, și a dispus repunerea mea în situația anterioară extrădării și, în considerarea celor de mai sus a hotărât:

„Republica Madagascar dispune și ordonă:

Către toți Executorii judecătorești solicitați să pună această sentință în executare.

Către toți Procurorii Generali și toți Procurorii Republicii de pe lângă Tribunalele de Primă Instanță să vegheze asupra acestei executări.

Către toți Procurorii Generali și toți Procurorii Republicii de pe lângă Tribunalele de Primă Instanță să vegheze asupra acestei executări.

Către toți Comandanții și Ofițeri Forței Publice să ofere ajutor atunci când li se solicită pe cale legală.

Drept pentru care, prezenta COPIE EXECUTORIE a fost (...) și eliberată domnului MAZARE Radu Stefan spre a-i servi drept titlu executoriu".

La acest moment, ca urmare a hotărârii mai sus menționate, statul solicitat (Republica Madagascar) a statuat oficial și definitiv că nu m-a predat în mod legal nici pentru executarea mandatului de arestare preventivă nr. 1/10.01.2018, emis de Înalta Curte de Casație și Justiție, nici pentru executarea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 269/2017/07.02.2019, emis de Curtea de Apel București.

În această situație apare cu evidență faptul că la data începerii producerii efectelor sentinței nr. 2625/07.09.2020, a Tribunalului Antananarivo, detenția mea în România devine ilegală din două motive:

Legalitatea detenției este un principiu de bază al dreptului, consfințit de art. 23 alin. (2) din Constituția României și de art. 5 parag. 1 lit. a) și parag. 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și de Codul de procedură penală român sau Legea nr. 254/2013.

Totodată, Convenția ONU împotriva corupției, ratificată de ambele state (român și malgaș), la art. 44 alin. (8) prevede: “extrădarea este subordonată condițiilor prevăzute de dreptul intern al statului parte solicitat” (în speță, Republica Madagascar), iar la art. 14: „oricărei persoane i se garantează un tratament echitabil în toate stadiile procedurii”.

Având convingerea că instanțele române vor proceda la fel ca instanța malgașă și vor constata că regulile relative la cooperarea judiciară în materie penală au fost flagrant nesocotite, voi iniția în România toate demersurile judiciare necesare intrării în legalitate.

Dacă, finalmente, Republica Madagascar, prin sistemul său judiciar, a anulat actele ilegale și a dispus repunerea mea în situația anterioară am convingerea că instanțele românești vor lua act de hotărârea malgașă, vor constata nelegalitatea procedurii în baza căreia am fost predat, a prezenței mele în România, a detenției mele și vor restabili legalitatea, repunându-mă în situația anterioară.

Aștept să mi se acorde șansa unei proceduri corecte și legale în ceea ce privește predarea mea către România”, se arată în comunicatul de presă emis de Mazăre Radu Ștefan.

Comunicatul a fost redactat de către Radu Mazăre împreună cu avocatul acestuia, pe data de 12.10.2020, în penitenciarul Slobozia.

În articolul
SUPEREXCLUSIVITATE. Radu Mazăre ar putea fi eliberat! Ce se întâmplă în aceste momente cu el!
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Beauty & Lifestyle
De ce supermarketurile pun fructele și legumele în partea din față a magazinului. Sigur nu știai acest lucru
  • Motivul surprinzător pentru care supermarketurile pun fructele și legumele în față
  • Sigur nu știai acest lucru
Retete
Ingredientul secret pe care să îl adaugi în sos pentru a găti cele mai bune paste bolognese. Nu le vei mai prepara niciodată diferit
  • Secretul din spatele celor mai bune paste bolognese
  • Ingredientul care le dă un gust deosebit
Stiri interne
Vremea a făcut prăpăd în România! Acoperișuri smulse și zeci de copaci doborâți de vântul puternic. Cât vor mai dura fenomenele meteo extreme
  • Furtunile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară
  • Acoperișuri și copaci căzuți în urma vântului puternic
Beauty & Lifestyle
Cea mai tare excursie europeană pe care trebuie să o faci cel puțin o dată în viață. Traseul pe care nu trebuie să-l ratezi
  • Traseul pitoresc din Europa
  • Excursia de neuitat pe care trebuie să o faci cel puțin o dată în viață
Monden
Cât de mult o afectează pe Antonia comentariile negative. Alex Velea recunoaște că nu îi e ușor: „Au nenorocit-o psihic ...”
  • Alex Velea vorbește despre impactul comentariilor negative asupra Antoniei
  • Artista nu poate fi indiferentă la valul de hate
Stiri interne
Eclipsa parțială de soare poate fi văzută și în România. Când începe fenomenul și în ce zone poate fi urmărit
  • Eclipsa parțială de soare în România
  • Detalii despre ora de început și locurile de vizibilitate
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
recomandare pe as.ro
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
recomandare pe antena3.ro
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
recomandare pe antena3.ro
O sferă misterioasă, aurie, a fost descoperită pe fundul oceanului: „Pare începutul unui film de groază”
recomandare pe antena3.ro
A început sezonul de uscare a ardeilor iuți în Bangladesh. Imagini spectaculoase cu fermierii „scufundați” în marea de chili roșii
recomandare pe playtech.ro
Momente grele pentru Lidia Buble! A trebuit să ia măsuri drastice, s-au implicat și surorile ei
recomandare pe playtech.ro
Planta iubită de toţi românii pe care nu ai voie să o culegi în Germania. Deja s-au dat amenzi
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
recomandare pe dailybusiness.ro
Regretele bărbaților care divorțează. Ce îi frământă cu adevărat și ce învață din experiență
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 31 aprilie - 6 martie 2025. Taurii sunt încrezători. Leii vor avea oportunitate financiară neașteptată
recomandare pe a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”