Vești bune pentru toți angajații din România! Noi schimbări în Codul Muncii. Angajatorii nu vor mai putea face acest lucu
Toți angajații din România trebuie să știe acest lucru în momentul în care vor merge la un interviu pentru un nou job. Angajatorilor li se va interzice să mai adreseze anumite întrebări candidaților care aplică pentru un post în compania lor. Aflați despre ce este vorba în rândurile de mai jos.
- Schimbări noi în Codul Muncii
- Toți angajații trebuie să știe acest lucru
- Ce nu vor mai putea face angajatorii
Vești bune pentru milioane de angajați din România! Potrivit noilor modificări ale Codului Muncii, angajatorii nu vor mai avea voie să adreseze candidaților, la interviuri, anumite întrebări. Directiva a fost votată în Parlamentul European.
Schimbări noi în Codul Muncii
Începând cu acest an, interviurile pentru job-uroi vor suferi anumite modificări. Anagjaților le va fi interzis să mai solicite istoricul salarial al celor care aplică și ulterior candidează pentru diverse posturi. Nici la interviu, nici la momentul angajării, angajatorul nu va mai putea cere informații despre nivelul salariului pe care persoana intervievată l-a primit la fostul loc de muncă.
„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, se arată în directiva europeană.
În SUA, această lege se aplică deja
Țările din Occident depun eforturi susținute pentru reducerea inechităților salariale dintre femei și bărbați. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, o prevedere ca cea menționată în rândurile de mai sus este în vigoare încă din anului 2019 și a fost aplicată tocmai pentru a rezolva aceeași problemă punctată de instituțiile europene.