Unde va fi înmormântat Papa Francisc. Care a fost dorința Suveranului Pontif
Publicat pe 21.04.2025 la 16:01 Actualizat pe 21.04.2025 la 16:16
Papa Francisc s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, după o viață dedicată credinței și ajutorării celor din jur. În urmă cu un an, Suveranul Pontif a stabilit detaliile pentru îmormântarea sa și și-a dorit renunțarea la mai multe obiceiuri străvechi.
- Unde va fi înmormântat Papa Francisc
- Care a fost dorința Suveranului Pontif
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, pe data de 21 apriloie 2025, reprezentând a doua zi de Paște. Protocolul este unul bine pus la punct, însă Suveranul Pontif și-a organizat înmormântarea încă de anul trecut, renunțând la multe tradiții.
Unde va fi înmormântat Papa Francisc
Papa Francisc a suferit de mai multe afecțiuni pronice și s-a confruntat recent cu o formă severă de pneumonie. Suveranul Pontif s-a stins la doar câteva ore după ce a apărut în public în Duminica Paștelui, oferindu-și binecuvântările credincioșilor.
Conform dorințelor exprimate anterior, Papa Francisc a ales ca înmormântarea sa să urmeze un ritual simplificat, în contrast cu tradițiile fastuoase ale Vaticanului. Slujba funerară este programată să aibă loc în Piața Sfântul Petru, în a patra sau a cincea zi după moarte, dar spre deosebire de predecesorii săi, trupul său nu va fi expus pe catafalc în Bazilica Sfântul Petru.
Papa Francisc a dorit să fie înmormântat într-un sicriu simplu din lemn, căptușit cu zinc, renunțând la tradiția celor trei sicrie (chiparos, plumb și stejar). Locul său de veci nu va fi cripta papală tradițională, ci Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, fiind un spațiu cu o profundă semnificație personală, deoarece Papa obișnuia să se roage acolo frecvent, în fața icoanei Salus Populi Romani.
Ce tradiții se mai respectă
Moartea unui Suveran Pontif deschide o perioadă specială de doliu, cunoscută drept novemdiales, care durează nouă zile. În acest timp, Camerlengo-ul preia atribuțiile administrative ale Vaticanului și coordonează pregătirile pentru funeralii.
Totodată, Colegiul Cardinalilor se reunește pentru a organiza conclavul, procesul prin care este ales un nou papă. Regulile pot permite începerea conclavului mai devreme decât cele 15 zile prevăzute în mod obișnuit, o flexibilitate introdusă în 2013 de Papa Benedict al XVI-lea.