10 proprietăți terapeutice ale copacului ornamental Ginkgo Biloba
Publicat pe 27.02.2020 la 14:15 Actualizat pe 27.02.2020 la 14:24
Ginkgo biloba este un copac originar din China, cultivat din cele mai vechi timpuri, care a fost utilizat dintotdeauna pentru beneficiile sale asupra organismului. În medicina tradițională chinezească, sunt utilizate frunzele și semințele copacului. Însă cercetările efectuate s-au concentrat asupra extractului de ginkgo biloba obținut din frunze. Iată ce conține acest extract și care sunt proprietățile sale terapeutice.
Ginkgo biloba este un copac originar din China, cultivat din cele mai vechi timpuri, care a fost utilizat dintotdeauna pentru beneficiile sale asupra organismului. În medicina tradițională chinezească, sunt utilizate frunzele și semințele copacului. Însă cercetările efectuate s-au concentrat asupra extractului de ginkgo biloba obținut din frunze. Iată ce conține acest extract și care sunt proprietățile sale terapeutice.
Ce conține ginkgo biloba?
Frunzele de ginkgo biloba sunt bogate în antioxidanți, substanțe care protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt cei responsabili de îmbătrânire și de apariția unor boli (cancere). Substanțele active din această plantă sunt terpenoidele și flavonoidele, care sunt responsabile de efectele benefice asupra organismului uman.
Ginkgo biloba se găsește în comerț sub formă de:
Capsule (vezi capsule ginkgo biloba)
Tablete
Extract lichid
Frunze uscate
Proprietăți terapeutice
Datorită conținutului bogat în antioxidanți, frunzele de ginkgo biloba au anumite proprietăți terapeutice demonstrate științific. Care sunt afecțiunile ce pot fi ameliorate cu ajutorul acestei plante?
1. Bolile cardiovasculare
Studiile asupra bolnavilor de BAP (boală arterială periferică) au arătat că extractul de ginkgo biloba îmbunătățește fluxul sangvin către membre și organe. De asemenea, simptomele acestora se reduc – durerea picioarelor la mers se ameliorează. Rezultatele se văd după minim 24 de săptămâni de suplimentare cu ginkgo biloba.
Ginkgo biloba crește nivelul de oxid nitric circulant, substanță responsabilă de dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățirea circulației sangvine și inhibarea formării cheagurilor. Astfel, ginkgo biloba ar putea preveni accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord.
2. Demența și bolile psihice
Unele studii au demonstrat un efect de inhibare a declinului cognitiv în cazul persoanelor ce suferă de demență, dar și o ameliorare a simptomelor acestei boli (atunci când se administrează pentru 22-24 de săptămâni).
Alte studii au arătat că administrarea extractului de ginkgo biloba în combinație cu medicamentele convenționale ameliorează abilitățile funcționale ale bolnavilor cu forme ușoare de Alzheimer.
În ceea ce privește schizofrenia, cercetările au demonstrat că administrarea zilnică de ginkgo biloba (pentru 8-16 săptămâni) în același timp cu medicamentele antipsihotice ajută la reducerea simptomelor, dar și la reducerea efectelor adverse legate de antipsihotice (haloperidol).
Efectele pozitive ale plantei în cazul acestor boli ar putea fi atribuite îmbunătățirii circulației sangvine către creier și activității neurotransmițătorilor.
3. Afecțiunile oculare
Unele studii au demonstrat că administrarea de extract de ginkgo biloba pentru minim 6 luni îmbunătățește percepția vizuală a culorilor, în cazul retinopatiei diabetice.
Cercetările arată că ginkgo biloba administrat zilnic ar putea îmbunătăți funcția vizuală în cazul persoanelor cu degenerescență maculară și glaucom. Efectele sunt atribuite îmbunătățirii fluxului sangvin către ochi.
Totuși, studiile nu sunt îndeajuns pentru a trage o concluzie.
4. Depresia și anxietatea
Studiile pe animale au arătat că depresia ar putea fi tratată prin suplimentarea cu ginkgo biloba. Se pare că ginkgo biloba îmbunătățește abilitatea corpului de a face față stresului, prin proprietățile sale antiinflamatoare.
De asemenea, proprietățile antioxidante ar putea ajuta la reducerea simptomelor anxietății, conform studiilor pe animale. Un studiu efectuat pe oameni a demonstrat o
reducere cu 45% a simptomelor anxietății, în cazul unei suplimentări zilnice timp de 4 săptămâni.
5. Durerile de cap
Durerile de cap și migrenele ar putea fi tratate cu ginkgo biloba, în cazul în care acestea apar pe fond de stres sau din cauza unui flux sangvin scăzut la nivelul creierului.
6. Astmul și boala pulmonară obstructivă cronică
Ginkgo biloba ar putea ameliora simptomele astmului și bolii pulmonare obstructive cronice, datorită acțiunii antiinflamatorii.
7. Disfuncțiile sexuale
Datorită acțiunii de dilatare a vaselor de sânge și îmbunătățirii circulației sangvine, ginkgo biloba ar putea ameliora disfuncția erectilă și libidoul scăzut.
8. Sindromul premenstrual
Extractul de ginkgo biloba pare să reducă simptomele asociate cu sindromul premenstrual (PMS), cum ar fi sensibilitatea sânilor, atunci când se administrează din ziua 16 a ciclului menstrual și până în ziua 5 a ciclului menstrual următor.
9. Inflamațiile
Inflamația apare ca un răspuns natural al organismului, în lupta împotriva substanțelor străine și în procesul de vindecare a unor răni. Unele boli cronice provoacă reacții inflamatorii în absența unei leziuni, ceea ce afectează organismul.
Studiile au arătat că ginkgo biloba ar putea reduce inflamațiile cauzate de artrită, cancer, sindrom de intestin iritabil, boli cardiace sau AVC.
10. Vertij
Suplimentarea zilnică cu ginkgo biloba ar putea reduce episoadele de amețeală și de pierderea echilibrului.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare în ceea ce privește beneficiile ginkgo biloba.
Efecte adverse
Ginkgo biloba provoacă rar reacții adverse. Cu toate acestea, efectele adverse provocate pot fi puternice. De aceea, este important să vorbești cu medicul înainte de a utiliza suplimente cu ginkgo biloba.
Ce efecte adverse pot apărea:
Diaree
Reacție alergică cutanată
Amețeli
Dureri de stomac
Dureri de cap
Greață
Slăbiciune musculară
În concluzie, extractul de ginkgo biloba poate fi util în ameliorarea unor afecțiuni, însă eficiența diferă de la o persoană la alta.