10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 04.11.2024 la 15:50
Actualizat pe 04.11.2024 la 15:50
Un studiu arată că 50% din inteligența unui copil este dată și de mediul în care crește. Experții în parenting spun că este bine ca inteligența celor mici să fie stimulată încă de la o vârstă fragedă. La fel de bine este să le fie stimulată și curiozitate din copilărie.
- 10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent
Este deja cunoscut faptul că este bine ca părinții să fie cât mai prezenți în viața copiilor și să fie implicați în tot felul de activități pentru vârsta lor. Una dintre ele, chiar dacă pare banal, cititul poveștilor seara este o activitate care le stârnește copiilor curiozitatea și îi ajută să își îmbunătățească limbajul.
Sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent
Psihologii spun că este bine ca părinții să le stimuleze copiilor de la o vârstă fragedă curiozitatea, inteligența emoțională și să îi învețe să fie responsabili. Copiii sunt prin natura lor curioși, așa că, nu e de mirare că pun o mulțime de întrebări.
Este bine să li se răspundă la fiecare întrebare celor mici, indiferent că este vorba despre natură, știință sau orice alt subiect. În acest fel, copiii devin și mai curioși și îi va ajuta pe viitor în dezvoltarea armonioasă ca adulți.
Recomandat, spun specialiștii, este ca părinții să le asigure un mediu în care pot învăța constant. Este indicat să le cumperi cărți sau puzzle-uri pentru vârsta lor, iar acel loc să fie doar pentru învățarea continuă.
Un alt lucru pe care îl recomandă experții în parenting este acela că mai bine este ca micuții să fie încurajați să găsească singuri soluții decât să le primească de-a gata. În acest fel, copiii sunt învătați de la o vârstă fragedă să rezolve probleme și să își dezvolte gândirea critică.
La fel de bine este să limitezi timpul pe care îl petrec copiii folosind telefonul. Dacă încă nu au acces la tehnologie, este bine să le permiți să folosească Internetul abia când mai cresc. Dacă nu, este recomandat să impui limite, iar timpul liber să le fie ocupat cu altceva care să le stimulezi creativitatea și dezvoltarea.
Indicat este ca micuții să fie obișnuiți să petreacă timp în natură. Se crede că timpul petrecut afară și stimularea activității fizice îi ajută să fie mai disciplinați și să își îmbunătățească capacitatea de concentrare.
Copiii ar trebui implicați în luarea deciziilor în familie, mai spun specialiștii. Chiar dacă este vorba de ceva minor, se crede că în acest fel se vor dezvolta armonios și pe viitor vor ști să își ia propriile decizii. De altfel, este bine ca părinții să se comporte ca un model în fața copiilor, asta pentru că sunt șanse ca micuții să preia ce văd în familie.
Cititul poveștilor seara ajută la dezvoltarea cognitivă
Un studiu arată că este recomandat ca, în fiecare seară, să li se citească copiilor povești. Acest obicei îi ajută la dezvoltarea cognitivă, dar mai ales este bine ca și tații să le citească povești copiilor, nu doar mamele.
În acest fel, copiii sunt încurajați să își îndrepte mai mult atenția către lectură decât spre tehnologie și sunt stimulați să se concentreze mai bine.