3 rețete de sărățele cu brânză și untură. Ușor de făcut și foarte gustoase
Publicat pe 08.12.2021 la 09:31 Actualizat pe 08.12.2021 la 09:31
Când vine vorba de pregătirea mesei, fie că se anunță un eveniment în familie sau urmează sărbători cu mese îmbelșugate un singur preparat nu lipsește niciodată. Sărățelele. Cu brânză de burduf, telemea sau borș, sărățelele sunt un deliciu pentru papilele gustative și un blestem pentru siluetă. Cu toate acestea nimeni nu le-a refuzat până acum.
- Rețeta de sărățele cu brânză de burduf și untură
- De ce sunt atât de gustoase sărățelele cu untură?
Iată 3 rețete de sărățele gustoase și foarte ușor de făcut:
Rețeta de sărățele cu brânză de burduf și untură
Ingrediente
-400 gr brânză de burduf
-400 gr untură
-drojdie cât o nucă
-2 linguri semințe de chimen, susan, mac etc
-4 oua (din care 3 gălbenușuri în aluat și un ou pentru uns),
-100 ml de lapte,
-1 linguriță de sare ,
-făină de grâu cât cuprinde ( aproximativ 1 kg de făină).
Mod de preparare
Într-un vas se pun untura, drojdia stinsă cu laptele călduț, gălbenușurile, brânza de burduf, sarea și făina și framantăm un aluat tare. Îl punem la frigider la odihnit peste noapte. A doua zi îl scoatem de la frigider, îl împărțim în mai multe bucăți și întindem foi de 1 cm grosime. Tăiem aluatul cu forma de sărățele dorită, ungem cu oul bătut și presărăm deasupra semințe de chimen, susan, mac sau sare de mare. Se coc în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru aproximativ 25 de minute.
Rețeta de sărățele cu telemea și untură
Ingrediente
200 gr untură de porc se
500 gr făină
100 gr smântână cu minim 20% grăsime
1 linguriță zahăr
7 gr drojdie uscată
50 ml lapte călduț
2 gălbenușuri
15 gr sare
75 gr telemea rasă
1 ou pentru uns
semințe de chimen, mac, susan
Mod de preparare
În castronul robotului de bucătărie se toarnă făina, drojdia și laptele călduț, zahărul și se lasă la odihnit 5 minute. Apoi se adaugă gălbenușurile, untura, smântâna, sare și se frământă cu robotul de bucătărie sau cu mâna. După ce a fost frământat, aluatul se pune într-o folie și se pune la frigider pentru 30 de minute.
Se întinde aluatul în foaie de 2-3 mm, se pune deasupra brânză rasă , se împachetează foaia de 2 ori până când se obține un pătrat care se lasă la odihnit 15 minute pe masa de lucru.
Se întinde apoi aluatul într-o foaie de 1 cm grosime. Se unge foaia cu oul bătut . Se taie aluatul în pătrățele mici de 2,5 cm, se presară cu semințe și se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 de minute.
Sărățele cu untură și borș
Ingrediente
- 500 g untură de porc
- 1 ou mare
- 250 ml bors
- 1 kg faină
- 14 gr drojdie uscata
- sare
Mod de preparare
Făina cernută se pune într-un bol. În mijlocul ei se adaugă oul, untura, borșul, drojdia dizolvată în borș, sarea și se frământă până când se obține un aluat fraged. Se lasă la dospit o oră, la cald, pe masa de lucru. Se întinde în foaie de aproximativ 1 cm grosime. Foaia obținută se taie în forma dorită și se coace în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute.
De ce sunt atât de gustoase sărățelele cu untură?
Untura este ingredientul de bază atunci când vine vorba despre prepararea unui aluat fraged. Indiferent ca vorbim despre sărățele, cornulețele, biscuiți, fursecuri. Motivul pentru care gospodinele au preferat dintotdeauna untura este acela că nu conține deloc apă, așadar aluatul va fi cât mai fraged cu putință.
Indiferent pentru ce tip de aluat cu untură optați trebuie să știți că există câteva trucuri generale:
- toate ingredientele se amestecă reci
- aluatul se amestecă cel mai bine cu o furculiță până când acesta devine sfărâmicios
- aluatul se ține la frigider cel puțin 30 de minute