3 rețete de sos pentru chiftele. Idei pentru toate gusturile și ocaziile
Publicat pe 07.12.2021 la 15:09 Actualizat pe 07.12.2021 la 16:34
Cine nu apreciază niște chifteluțe bune, ca la mama acasă însoțite de sosul perfect și un piure de cartofi cremos? Pe cât de simplu pare, pe atât de complicat este să găsești sosul perfect.
- Sos alb pentru chiftele
- Rețeta clasică de sos pentru chifteluțe marinate
Ce fel de sos merge la chiftele?
Cel mai comun și mai la-ndemână sos este întotdeauna cel de roșii, însă pun pariu că nu te-ai fi gândit că la fel de bine lângă celebrele chifteluțe merge și sosul de smântână sau sosul alb, cum este el cunoscut printre gospodine.
De câte ori nu s-a întâmplat să intri în bucătărie și să fii în pană de idei? Ei bine, noi am pregătit 3 rețete savuroase
Sos de roșii pentru chiftele - rețeta clasică
Cum se face sosul de roșii după rețeta clasică?
Ingrediente
250 ml bulion sau pasta de rosii
150 ml supa de găina sau apa
20 g faina
2-3 linguri de ulei
sare
1 lingura rasa de zahar
Mod de preparare
Intr-o tigaie sau cratiță mică se pune la foc uleiul. Se adaugă făina și se amestecă până când se obține un rântaș. Se adaugă apoi bulionul sau pasta de roșii, lingura de zahăr și se lasă pe foc încă câteva minute până când se mai îngroașă puțin. Atenție, apa sau supa de găină se va folosi doar dacă în compoziție ați adăugat pastă de roșii, nu și dacă s-a folosit bulion.
Sos alb pentru chiftele
Deși nu foarte des folosit, sosul alb completează perfect o porție de chifteluțe alături de un orez cu legume. Dar cum se face acest minunat sos alb?
Ingrediente
300 ml smântână grasă
1 ceapă
4 căței de usturoi
ulei pentru călit ceapa și usturoiul
2 linguri de făină albă
sare
piper
Mod de preparare
Se curăță ceapa, se taie cât de fin posibil și se călește în ulei la foc mic până când aceasta devine translucidă. Se Adaugă usturoiul peste care se toarnă 2 pahare de apă și se lasă totul la înăbușit pentru 5-6 minute. Se adaugă chifteluțele deja prăjite anterior și se completează cu apă cât să le acopere. Se mai fierb așa încă 5-6 minute. Separat se amestecă făina, smântâna și condimentele, se subțiază cu puțină apă de pe foc și se adaugă totul în oala de pe foc. Se mai fierb încă 5 minute amestecând încet la fiecare minut. Se servesc calde cu murături.
Reteta de sos pentru chiftele marinate
Cea mai comună și mai adorată este rețeta de sos pentru chifteluțe marinate.
Ingrediente
1 kg de roșii proaspete, opărite și decojite sau 500 de ml. de bulion de roșii mai gros, sau 1 conservă de 400 grame de roșii in bulion pasate
1 ceapă mică
1 lingură de ulei
1 foaie de dafin
1 lingură rasă de zahar
sare, piper
cimbru
Mod de preparare
Se taie ceapa mărunt și se călește în ulei alături de un praf de sare. Când aceasta s-a înmuiat se adaugă roșiile/bulionul, foile de dafin și cimbrul. Se fierb toate la foc mic timp de 10 minute, apoi se scoate dafinul și cimbrul și se strecoară sau se pasează cu blenderul. În cazul în care este prea gros, poate fi adăugată puțină apă fierbinte și se pune din nou pe foc până când dă în clocot. La final se adaugă zahărul.
Cu sos alb sau roșu, cu rântaș sau fără, chifteluțele marinate reprezintă unul dintre preparatele preferate ale românilor în sezonul rece, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.