4 motive pentru a-ți lua o vacanță, potrivit științei

4 motive pentru a-ți lua o vacanță, potrivit științei © https://pixabay.com/photos/girl-sea-beach-young-summer-429380/

Dacă i-ai auzit pe mulți spunându-ți în ultima vreme că “Ai nevoie de o pauză!”, află că ieșitul din rutina zilnică are și o serie de beneficii susținute științific. Este demonstrat faptul că o binemeritată vacanță te scapă de stres, previne bolile cardiovasculare, te transformă într-un tip super-productiv la birou, și asta pentru că ieșirile în natură garantează un somn mult mai odihnitor. Pentru a te convinge și mai mult de “motivele științifice” pentru care trebuie să iei o pauză de la rutina programului de lucru, citește până la final ce vrem să spunem prin asta.

1. Vacanțele te scapă de stres

Rezultatele unui studiu derulat de American Psychological Association au arătat faptul că vacanțele pot într-adevăr reduce stresul, prin “ruperea” legăturii temporare dintre angajați și locul “responsabil” pentru stresul și anxietatea acestora: biroul. Totodată, un studiu realizat de o echipă de cercetători canadieni, pe un eșantion de 900 de avocați, a demonstrat faptul că vacanțele reduc considerabil episoadele de stres și anxietate, pentru perioade considerabile de timp. Mai mult decât atât, un studiu al Universității din Viena a subliniat faptul că vacanțele contribuie la diminuarea simptomelor fizice cauzate de stres: dureri de cap, bătăi neregulate de inimă, dureri de spate etc

2. Vacanțele pot preveni apariția bolilor cardiovasculare

Vacantele contribuie hotărâtor la reducerea apariției bolilor cardiovasculare, arată o serie de studii efectuate de curând. Unul dintre studii demonstrează faptul că pacienții de sex masculin, diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare și care nu au fost nici măcar o singură dată în vacanță în ultimii 5 ani, sunt cu 30% mai expuși riscului de infarct și AVC, față de cei care și-au petrecut măcar o săptămână din an departe de birou.

Chiar și o singură vacanță ratată în acest interval de 5 ani (perioada de timp pe care s-a întins studiul realizat) a crescut simțitor riscul apariției unui episod cardiovascular grav. Studiile au demonstrat rezultate asemănătoare și în cazul pacienților de sex feminin: femeile care nu și-au luat decât o singură vacanță în tot acest interval de timp sunt de 8 ori mai expuse riscului de AVC sau infarct, față de cele care au fost în cel puțin 2 vacante.  

3. Vacanțele pot îmbunătăți productivitatea

De foarte multe ori mizăm pe o paradigmă greșită: rezolvarea unui număr mare task-uri la foc continuu = productivitate. Nimic mai greșit! Un studiu intern desfășurat de Ernst & Young a demonstrat faptul că la fiecare 10 ore suplimentare de concediu, angajații au avut un randament îmbunătățit cu până la 8%.

Mai mult decât atât, cei care își iau vacanțe pe intervale mai dese de timp, sunt mult mai determinați să rămână în aceeași companie, decât cei care nu și-au făcut deloc timp pentru a pleca într-un binemeritat concediu. De fapt, concluzia acestui studiu a arătat o legătură puternică între fericirea crescută a angajaților, determinată de timpul petrecut în vacanță, și productivitatea sporită la birou, pe baza unui bagaj emoțional mult mai bun.  

4. Vacanțele garantează un somn mult mai bun

Nopțile albe sunt o consecință directă a faptului că avem mult prea multe lucruri pe cap, majoritatea având legătură cu problemele acumulate la birou. Un somn prost nu poate genera altceva decât scăderea puterii de concentrare, alterarea memoriei pe termen scurt, creșterea riscului de accidente la locul de muncă și deteriorarea calității stilului de viață.

Cercetătorii afirmă faptul că vacanțele regulate întrerup obiceiurile ce pot declanșa episoadele de stres, responsabile pentru lipsa unui somn odihnitor: munca neîntreruptă până noaptea târziu sau ațintirea ochilor în monitor, chiar până înainte de culcare.

Achită chiar azi prețul pentru următoarea ta vacanță!

Cum vara este anotimpul perfect pentru vacanțe, ce-ai zice de un binemeritat concediu, pentru a întrerupe puțin stresul și anxietatea? Netul este plin de oferte turistice, la care poți avea acces cu doar câteva click-uri, deci începe să cauți chiar de acum sejurul perfect pentru această vară!

Nu dispui de fondurile necesare pentru achitarea unui pachet estival, însă știi că dispui de o anumită cantitate de aur? Fără a te împrumuta de la prieteni, fără a încerca să accesezi un împrumut pe termen scurt, noi îți propunem o soluție pe care nu ai luat-o încă în calcul.

Dă un simplu search pe google cu expresia “amanet aur” și vei vedea cât de multe opțiuni avantajoase ai la dispoziție, atunci când vrei să faci rapid rost de bani. Printr-un astfel de serviciu, poți lăsa gaj una sau mai multe bijuterii din aur, la un preț mai mult decât avantajos. Te bucuri de o evaluare corectă a bunurilor din aur pe care vrei sa le amanetezi (raportată la numărul de karate și gramaj), primind în schimb un preț foarte bun, pe măsura calității bijuteriilor.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro