5 mâncăruri libaneze pe care nu le poți rata
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 21.08.2019 la 16:55
Actualizat pe 21.08.2019 la 16:57
Una dintre cele mai gustoase bucătării din zona Mediteranei aparține Libanului, care deține secretul unor preparate delicioase. Adoptate cu bucurie și de către români, preparatele orientale sunt comandate în număr mare, chiar dacă nu sunt la fel de cunoscute ca celebrele bruschette sau paella.
Una dintre cele mai gustoase bucătării din zona Mediteranei aparține Libanului, care deține secretul unor preparate delicioase. Adoptate cu bucurie și de către români, preparatele orientale sunt comandate în număr mare, chiar dacă nu sunt la fel de cunoscute ca celebrele bruschette sau paella.
Poți comanda mancare libaneza in Bucuresti, pentru a te bucura de savoarea mâncărurilor orientale, chiar la tine acasă. Cu toate acestea, probabil te întrebi ce și cum se mănâncă în Liban? Află, din rândurile de mai jos, 5 rețete libaneze pe care nu le poți rata, care pot încânta papilele gustative ale oricărui gurmand.
Tabbouleh
O masă libaneză presupune un întreg ritual, în cadrul căruia petreci timp de calitate alături de familie sau persoane apropiate. Această masă specifică începe cu aperitive reci, continuă cu aperitive calde și pot fi urmate de grătare și desert. Totodată, ceaiul și cafeaua anunță sfârșitul mesei, de aceea nu se servesc niciodată înainte de felurile principale. Antreurile libaneze au, de regulă, o consistență cremoasă și pot fi condimentate în funcție de preferințe. Se mănâncă cu mâna, prin înmuierea bucăților de lipie în preparatele din farfurie. Astfel, poți alege între hummus, o pastă din năut măcinat, Baba Gannoush, asemănătoare cu salata românească de vinete sau Muhammara, pastă de ardei din nuci și ceapă. La fel de cunoscută în Liban este și Tabbouleh sau salata orientală de pătrunjel, realizată din ingrediente simple. Această salată poate fi servită alături de orice tip de carne, de cartofi la cuptor sau chiar cu hummus. Proaspătă și gustoasă, salata Tabbouleh este compusă din pătrunjel, bulgur fin, mentă, roșii, ulei de măsline, ceapă verde, sare și lămâie.
Hummus
Hummusul reprezintă un fel de mâncare tradițională în Orientul Mijlociu, o pastă moale obținută din năut și sos tahini. Aceasta se servește alături de lipie sau cu alte tipuri de pâine, în special la micul dejun. Cu o textură asemănătoare untului de arahide, hummusul nu este indicat doar pentru gustul său delicios, ci și pentru proprietățile sale nutriționale. Bogat în proteine, hummusul poate să regleze nivelul de zahăr din corp și reduce colesterolul. Totodată, este un preparat bogat în fier și vitamina B6, ideale pentru creșterea aportului de energie. Hummusul reprezintă și o sursă bogată de acizi grași esențiali omega 3, indicați pentru îmbunătățirea sistemului cardiac. Nu în ultimul rând, hummusul se poate bucura de o multitudine de gusturi. Astfel, poți adăuga legume, sosuri sau condimente, printre care se numără avocado, busuiocul, spanacul, usturoiul sau lămâia, astfel încât să obții gustul perfect.
Salată cu năut
Această salată gustoasă cu năut este foarte consistentă și răcoritoare și poate fi servită la cină. Conține năut, fasole boabe, ceapă, tulpini de țelină, castravete tăiat cubulețe, pătrunjel tocat, mărar sau mentă, ulei de măsline, zeamă de lămâie, usturoi și sare, ideală pentru serile călduroase de vară. Poți consuma salată de năut alături de carne pe grătar sau simplă, cu lipie libaneză.
Sambusek cu carne
Un alt preparat cunoscut în Liban este și Sambusek cu carne, un fel de plăcinte din aluat, prăjite în ulei încins. Acestea reprezintă un aperitiv nelipsit de la restaurantele cu specific arăbesc, deosebit de gustos. Dacă vrei să îl încerci și tu, trebuie să știi că aluatul se poate pregăti și acasă sau se poate cumpăra proaspăt sau congelat de la supermarket. În afară de carne, acestea pot fi umplute și cu brânză telemea, cartofi sau legume.
Falafel de post
Chifteluțele de năut sau falafelul de post reprezintă o altă rețetă iubită și apreciată de către libanezi, fiind echivalentul vegetarian al shaormei. Astfel, în loc de carne, falafelul se pregătește cu ajutorul unor chiftele din soia și alte vegetale, precum cartoful, roșia, ceapa sau usturoiul. Acesta poate fi consumat la prânz sau cină, alături de o salată răcoroasă de legume.
Acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile libaneze pe care nu poți să le ratezi, ideale pentru iubitorii specificului oriental. Care este preferatul tău?