5 mituri despre cafea pe care să nu le crezi
Publicat pe 17.10.2018 la 09:32 Actualizat pe 17.10.2018 la 10:22
Cafeaua este, fără nicio îndoială, cea mai consumată băutură din lume. Cu frișcă sau lapte, cu zahăr sau cu puțină scorțișoară ca topping, cafeaua este nelipsită în diminețile multora dintre noi și primul gând pe care îl avem atunci când ne trezim. De-a lungul timpului, au fost inventate mituri despre cafea care, din nefericire, au fost luate în serios, fără a fi verificate sursele de la care acestea au pornit. Pe multe dintre ele, cel mai probabil, le-ai întâlnit și tu, dar astăzi ești pe cale să te asiguri că niciuna din supozițiile de mai jos nu sunt adevărate. Iată care sunt miturile demontate despre cafea.
1. Cofeina este cauza insomniilor tale
Nimic mai greșit de atât! Dacă îți începi ziua cu o cafea, iar în timpul programului de lucru îți mai iei o pauză pentru a bea ncă o ceașcă, asta n-o să-ți afecteze în niciun fel programul de somn. Desigur, presupunem că nu servești ultima cafea chiar înainte de a te băga în pat. Efectul cofeinei este, așa cum probabil știi deja, de energizare a întreg organismului, dar acesta dispare după între patru și șase ore de la administrare. Așa că nu da vina pe cafea atunci când nu reușești să adormi, pentru că motivul insomniilor tale este, cu siguranță, altul.
2. Cafeaua poate provoca afecțiuni
În niciun caz! Din contra, cafeaua te va ajuta să ții unele boli la distanță. O doză recomandată de cafea, care nu ar trebui să depășească 4 cești pe zi, te va ține departe de boala Parkinson, va reduce riscurile de diabet de tip 2 și te va ajuta să-ți îmbunătățești memoria.
3. Cafeaua creează dependență
Nu. Dacă ești obișnuit să bei cafea în mod regulat, întreruperea acestui ritual este posibil să îți dea puțin peste cap starea fizică, în sensul că te poți confrunta cu mici dureri de cap sau de o somnolență care să îți strice planurile, dar nu poate fi vorba de o dependență. De fapt, cafeaua este unul dintre cele mai sănătoase băuturi pe care le poți savura.
4. Cafeaua te va face să fii mai stresat
Greșit. Ba din contra, cafeaua este cea care îți ridică starea de spirit. Unul dintre efectele sale pe termen lung este reducerea riscurilor de a te confrunta cu o depresie sau cu gândurile suicidale, conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, care au arătat că oamenii care beau cafea sunt mai veseli decât cei care nu consumă băutura-minune.
5. Cafeaua ridică nivelul de colesterol
Probabil, doar dacă bei cantități industriale. Consumând o doză normală de cafea te vei simți minunat și nu vei risca în niciun fel să te îmbolnăvești. E bine să știi, însă, că o cafea la filtru este mult mai bună decât una preparată clasic, la ibric, pentru că boabele de cafea conțin anumite substanțe organice care duc la creșterea nivelului de colesterol din organism. Acestea însă rămân în filtrul de hârtie al cafetierei, astfel încât băutura rezultată este lipsită de acest risc. Dacă și tu folosești filtrul pentru prepararea cafelei, îți recomandăm să comanzi o cafea pentru filtru de la Kafune și să te bucuri de dimineți pline de savoare, pe care să le începi în ritmul tău.