5 Solutii Practice Pentru Amenajarea Holului
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 09.12.2019 la 13:28
Actualizat pe 09.12.2019 la 13:56
Inca de la intrarea in casa holul tau poate face o prima impresie excelenta. Daca ai nevoie sa redecorezi holul, ia in calcul acest factor: sa ii spunem factorul Wow! Adica, gandeste-te la holul tau ca la o modalitate de a spune „Bine ai venit!”
Inca de la intrarea in casa holul tau poate face o prima impresie excelenta. Daca ai nevoie sa redecorezi holul, ia in calcul acest factor: sa ii spunem factorul Wow! Adica, gandeste-te la holul tau ca la o modalitate de a spune „Bine ai venit!”
Intrarea in casa are atat o latura functionala cat si una estetica. Cert este ca, indiferent de cum se schimba trendurile in design interior, holul ramane primul lucru pe care il vad musafirii tai dar si tu cand revii acasa. Holul este spatiul in care iti lasi pantofii, cheile, haina, umbrela, deci ai nevoie de factorul functional. Dar este si ceea ce oamenii ce iti treg pragul vad prima data.
Fie ca ai un foaier mare, amplu, in care poti folosi fotolii sau o canapea, fie ca vorbim de un hol mic de apartament sau de unul stil open-space ce se deschide in bucatarie si living, amenajarea acestui spatiu este importanta. Inca de la covorul de la intrare, pana la piesele de mobilier, de la oglinda in care iti verifici tinuta si pana la decoratiuni, in economia foaierului tau, cateva elemente nu au voie sa iti lipseasca! Iar altele, ei bine, altele sunt doar pentru suflet.
Alege piese de mobilier elegante, compacte si functionale
Trendurile in decoratiuni interioare aduc in prim-plan imbinarea stilurilor. Se intalnesc elemente din stilul nordic, minimalist, cu detaliile calde, intime, ce spun „acasa”. Apar atat liniile curate, geometrice, cat si curbele si insertiile de pattern-uri si elemente Boho. Chiar si in imbinarea dintre estetic si functional, se remarca un eclectism. Nu mai alegem un cuier hol doar pentru ca are spatii de depozitare si atinge factorul „confort”. Ci, ne gandim si la stilul sau si cum se incadreaza in mobila foaierului.
Cat despre piesele de mobilier ce pot fi regasite intr-un hol, cuierul ramane un must-have, fara doar si poate. Orice forma de storage sau depozitare este bine primit, daca spatiul o permite. O lada, un cufar, o comoda sau un pantofar, toate pot fi incluse intr-un hol.
Si tot daca spatiul o permite, poti aseza chiar fotolii sau scaune la intrare, poate chiar si cateva polite cu carti, ori biblioteci incastrate, de ce nu? Altfel, pentru a imbina cat mai mult utilul cu placutul, poti alege bancutele cu spatii de depozitare sau cuierele cu lazi sau bancute. Chiar sub masutele specifice de hol poti alege o serie de cutii sau cufere, in care sa depozitezi cele de trebuinta. Nu uita de cosurile destinate umbrelelor sau palariilor ude, de exemplu.
Mizeaza pe forme si detalii ce capteaza atentia!
Pentru a decora practic un foaier este nevoie de piese apropiate de stilul clasic ori minimal, din materiale rezistente, completate de insertii de accesorii si decoratiuni ce pot iesi in evidenta. Atat mobila cat si decoratiunile pot capta privirea prin forma si dimensiune. Un tablou pe tot peretele sau o oglinda masiva, cu rama interesanta vor face intrarea in apartament mai captivanta. Ele pot fi asezate deasupra meselor sau bancutelor de hol.
Masutele sau consolele de hol sunt o alta modalitate de a etala talentul tau, inca de la intrarea in casa. O consola este o alegerea eleganta si poate fi completata de o veioza spectaculoasa (nu de alta, dar stii bine ca pe masuta de pe hol, ne golim toate buzunarele) si o oglinda, de preferat rotunda sau ovala. Pe o astfel de consola, joaca-te cu mici decoratiuni: o tava pentru buzunarele mai sus-mentionate, o vaza cu flori, o rama foto.
Culorile si pattern-urile interesante dau un plus de stil
Tendintele acestui sezon in materie de decoratiuni imbina atmosfera intima, primitoare, care declaseaza un raspuns emotional de deconectare si relaxare cu micile accente frivole, care aduc totusi aminte ca amenajarile interioare tin si de moda. Asadar, nu te teme sa alegi in locul carpetei de pe hol sau a covorului de la intrare un model cu animal-print, de exemplu!
Nici nuantele tropicale, intense, nu au fost uitate! Oaspetii tai pot pasi intr-o oaza tropicala, inca din hol, daca alegi un tapet cu frunze de banane, in tonuri puternice de verde. Si daca te intrebi ce ar putea sa se asorteze cu un astfel de model, mizeaza pe piese de mobilier albastre daca ai curaj si pe puterea lemnului, daca vrei ceva mai „cuminte”, aproape de natural. Strecoara mici accente de auriu la capitolul decoratiuni (o lustra, aplice sau felinare) si punch-ul cromatic e complet!
Obiectele, decoratiunile si mobila in texturi naturale sunt si ele printre favoritele de sezon si sunt extrem de practice! Deci, daca mixul de nuante de mai sus te-a speriat putin, poti oricand opta pentru un hol in care se imbina impletiturile, rogojinile, cuierele din lemn si pardoseala cat mai aproape de roca sau de marmura. La fel de uzitate sunt in acest moment pardoselile cu gresie retro, in stilul anilor 20-40, cu placi mici, mozaicate, in general in alb-negru. Ele ies cel mai bine in evidenta completate de texturi de lemn, calde si de accente textile etnice, colorate.
Alege un stil predominant si pastreaza un echilibru!
Am vorbit despre multe elemente ce se pot intalni intr-un hol. Si pentru ca moda este una contrastanta cu multe juxtapuneri spectaculoase, poate fi tentant sa pierzi din vedere ceva esential. Este vorba de un stil sau o linie unitara, asa incat starea de echilibru sa predomine, iar mobila si accesoriile sa nu fie o „galagie” coplesitoare.
Pe scurt, pentru un look coerent, care curge frumos sub priviri, alege un stil sau o tematica. O linie unitara va lega toate elementele, chiar si pe cele discordante, folosite drept accent. De exemplu, poti alege un hol Boho, unul cu linii minimaliste, un decor scandinav sau unul feminin, romantic.
Mizeaza pe decoratiuni de efect dar rezistente!
Poate ca vei putea redecora cand se schimba trendurile, insa, ca sa te asiguri ca te vei bucura de mobila si de decoratiunile de hol cat mai mult timp, alege materiale rezistente. Tocmai pentru ca holul este o zona intens tranzitata, este nevoie de materiale durabile. Alege un covor din materiale precum lana, ce va fi mult mai rezistent decat unul sintetic ori din bumbac. Daca vrei sa pastrezi un hol elegant, imbina o carpeta stil rogojina, pentru prima portiune de intrare, cu un covor persan.
Investeste in corpurile de iluminat pentru un hol sic. Alege sa iluminezi pe mai multe planuri si la niveluri diferite ale privirii. O lustra sau o plafoniera pot fi completate de spoturi, lampadare si aplice. Intrucat stilurile interioarelor sunt de cateva sezoane eclectice si surprinzatoare si se anunta la fel pe viitor, te sfatuim sa mizezi pe puterea unui candelabru in holul de la intrare. Completat de detalii rustice (cosuri impletite, cuiere de lemn) sau de elemente industriale (o oglinda patinata, o bancuta metalica, cu nituri), candelabrul va iesi in evidenta.
Practic, un foaier perfect trebuie sa acomodeze traficul mare de oameni, trebuie sa impacteze rapid vizual si trebuie sa aiba elementele functionale. Daca te ghidezi dupa aceste principii, adaugi pe lista necesitatea materialelor rezistente si imbinarea de confort cu micile accente frivole ale modei, nu vei da gres in amenjarea foaierului.